Libertas logo

SUDIJA ZA ISTRAGU GORAN ŠĆEPANOVIĆ PRIHVATIO PRIJEDLOG TUŽIOCA RADONJIĆA

Policajac Vasović poslat u Spuž (VIDEO)

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Vasović večeras uoči saslušanja

Autor

Radmila Grbić

07/06/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Policajcu Iliji Vasoviću, koji je juče uhapšen po nalogu specijalnog tužioca Vukasa Radonjića, večeras je, nakon saslušanja u Višem sudu u Podgorici, određen pritvor do 30 dana.Odluku je donio sudija za istragu Goran Šćepanović, čime je prihvatio prijedlog tužioca Radonjića da se Vasoviću odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke. Tokom istrage, navodno, treba da bude saslušano šest svjedoka, Vasovićevih kolega iz policije.


Vasović, koji se sumnjiči da je zloupotrijebio službeni položaj i da je član kriminalne organizacije koju je, navodno, formirao odbjegli Aleksandar Mrkić, juče je, kazao je Libertasu njegov branilac, advokat Nikola Strugar, uhapšen na kružnom toku u Golubovcima, u blizini aerodroma. Međutim, tvrdi Strugar, Vasović nije namjeravao da ide ka aerodromu i da bježi iz države, "već je oca vozio u Klinički centar na ranije zakazanu operaciju". Kod sebe je, navodno, imao 45 eura, ali ne i pasoš.


"Vasović se kod sudije nije izjašnjavao povodom sumnji zbog kojih je uhapšen. Iznosio je samo informacije u vezi sa ovim pritvorskim osnovama. Sudu smo priložili svu medicinsku dokumentaciju kao dokaz", rekao je večeras Libertasu advokat Strugar, najavivši žalbu na odluku o pritvoru.


Tužilac Radonjić rekao je sinoć Libertasu da im je Europol prije godinu dostavio materijal u kojima se nalaze imena osumnjičenih pripadnika Mrkićeve kriminalne organizacije koja se tereti za šverc cigareta, među kojima su, pored ostalih, Mrkićev brat Nikola, nekadašnji šef policije Veselin Veljović i Mujo Nikočević, a protiv kojih je, u januaru, podignuta, a potom i potvrđena optužnica


Tada su, rekao je Radonjić, dobili i materijal koji se odnosi na uhapšenog Vasovića. Međutim, tvrdi tužilac Radonjić, zbog obimnog materijala, odlučili su da izdvoje predmet koji se odnosi na Vasovića.


"Predmet protiv Vasovića izdvojen je neposredno prije podizanja optužnice protiv Veljovića i Mrkića, 23. januara", rekao je Radonjić Libertasu.


Hapšenje Vasovića uslijedilo je juče, nakon što je Libertas u utorak, 4. juna, objavio prvi tekst na osnovu Europolovog izvještaja. Tog dana iz Specijalnog tužilaštva nijesu odgovorili da li se vodi istraga protiv Vasovića i da li je saslušavan.


Radonjić večeras uoči Vasovićevog saslušanja Foto: Libertas Press/Savo Prelević


Tužilac Radonjić je sinoć rekao da su se "morali u ova dva dana organizovati i uhapsiti osumnjičenog jer je postojala opasnost od njegovog bjekstva s obzirom na to da su neki dokazi javno objavljeni".


Sudeći prema komunikaciji sa Skaj aplikacije, u koje je Libertas imao uvid, a koje je Europol dao crnogorskoj policiji i tužilaštvu, policajac Vasović, ujedno i bivši šef kriminalističke policije u Baru, godinama se, navodno, bavio švercom cigareta, zloupotrebom službenog polažaja, pranjem novca i drugim krivičnim djelima. U obavještajnom paketu Europola, koji je policija dobila 7. juna 2023. godine, jasno se može vidjeti da je taj policajac bio desna ruka Aleksandru-Acu Mrkiću.


Prema detaljnim instrukcijama odbjeglog Mrkića, policajac Vasović je, u januaru 2021. godine, sa lažnim diplomatom Stevanom-Stivom Simijanovićem, u stanu Miodraga-Dake Davidovića u Podgorici, ugovarao preuzimanje svih poslova u vezi sa švercom cigareta u Crnoj Gori.


Glavni specijalni tužilac, Vladimir Novović, najavio je juče nova hapšenja u tom predmetu.


POVEZANE VIJESTI: 


Simijanović: Ako Vampir krene na svoju ruku, odmah ga preko Maradone pržimo


Davidović: Sveti Vasilije udesio


Mrkić: Reci Daki da si ti radikalni pravoslavac i da je pljuga u interesu pravoslavlja i države


Šef kriminalistike švercer cigareta

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Iz Dubaija i Turske komandovali švercerima kokaina (FOTO+VIDEO)

13/06/2024

Vijesti
Card banner

Ukinuta presuda, Lidiji Mitrović ponovo da se sudi

12/06/2024

Vijesti
Card banner

Medenica: Svi su znali, a samo sam ja na optuženičkoj klupi

12/06/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo