Libertas logo

SPECIJALNI DRŽAVNI TUŽILAC POTVRDIO DA OD JUNA PROŠLE GODINE IMAJU PODATKE O NAVODNOJ UMIJEŠANOSTI POLICAJCA ILIJE VASOVIĆA U ŠVERC CIGARETA

Novović: Biće još hapšenja

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Vasović uhapšen danas

Autor

TV Vijesti/Radmila Grbić

06/06/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović kazao je danas da je bivši šef barske kriminalističke policije, Ilija Vasović, uhapšen jutros po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba sluzbenog položaja, objavila je Televizija Vijesti.


Do hapšenja Vasovića došlo je dan nakon što je Libertas objavio transkripte iz Skaj komunikacije, gdje Vasović, prema detaljnim instrukcijama odbjeglog Aleksandra-Aca Mrkića, u januaru 2021, sa lažnim diplomatom Stevanom-Stivom Simijanovićem, u stanu biznismena Miodraga-Dake Davidovića u Podgorici, ugovara preuzimanje svih poslova u vezi sa švercom cigareta u Crnoj Gori.


Novović je kazao i da hapšenjem Vasovića nijesu završena hapšenja u ovom slučaju, u kojem je okrivljen i bivši šef policije Veselin Veljović, koji je uhapšen 24. jula prošle godine.


"Trenutno se rade pretresi na više lokacija povodom ovog slučaja", rekao je Novović u emisiji "Načisto", koja će biti emitovana večeras na TV Vijesti.


Na pitanje novinara da li to znači da nije kraj hapšenjima, Novović je odgovorio:


"Tako je". 


Novović je, objavila je danas TV Vijesti, potvrdio navode Libertasa da je prepiska, koju su preko Skaj aplikacije vodili policajac Vasović i optuženi Mrkić, u SDT-u od juna prošle godine.


Prepiska počinje 6. januara 2021. godine tako što, navodno, Stevan Simijanović šalje poruku Vasoviću u kojoj ga obavještava da će imati sastanak sa "Vampirom u dogovoru sa Kovrdžavim“.


"S obzirom na to da se radi o obimnom materijalu, a da pritvor u istrazi može trajati samo šest mjeseci, specijalni tužilac je odlučio da jedan dio predmeta obradi, završi istragu i optuži, a da za drugi dio formira poseban predmet, a kao što ste vidjeli, realizacija tog predmeta je uslijedila upravo jutros", rekao je Novović u emisiji "Načisto", odgovarajući na pitanje novinara zašto Vasović nije uhapšen kada je uhapšen dio grupe Aleksandra Mrkića, među kojima je i Veljović.


Nalog za jutrošnje hapšenje Vasovića, prema informacijama Libertasa, izdao je specijalni tužilac Vukas Radonjić.Mrkić, Vasović, Davidović i Simijanović FOTO: Libertas Press/Bar info/Savo Prelević/Screenshot


Na pitanje šta je sa ostalima koji se pominju u prepiskama, koje je objavio Libertas, poput biznismena Miodraga-Dake Davidovića, a koga su Sjedinjene Američke Države stavile na crnu listu zbog navodne povezanosti sa kriminalom i zlonamjernim uticajem Rusije u regionu, Novović je kazao da "u ovom trenutku mi imamo podatke do nivoa osnova sumnje da je Ilija Vasović bio korisnik jednog od pinova".


Na pitanje novinara TV Vijesti da li to znači da u ovom trenutku ne može da kaže da li je formiran i predmet koji se tiče Davidovića, Novović je odgovorio:


"U predmetu za koji sam kazao da je izdvojen, nalazi se taj materijal i u tom materijalu sve što se nalazi biće realizovano kroz predmet u kom je procesuiran Ilija Vasović".


Novović je rekao da je "prerano odgovarati" na pitanja ko je Kovrdžavi, budući da su u Pokretu Evropa sad već prepoznali bivšeg premijera Dritana Abazovića i ove prepiske koriste kao dokaze da je umiješan u šverc cigareta,


Vasović je sa mjesta šefa barske kriminalističke policije razriješen je u aprilu 2021. godine, po odluci tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Katnić i Lazović u Spužu još tri mjeseca

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Sud obustavio postupak protiv Brđanina jer je skupštinski odbor zakasnio sa zahtjevom

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Mašović osumnjičen da je oštetio budžet Andrijevice za 36.000 eura

12/07/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo