Libertas logo

IZVJEŠTAJ EUROPOLA IZ 2023. GODINE SVJEDOČI O NAVODNIM KRIMINALNIM RADNJAMA POLICAJCA ILIJE VASOVIĆA

Šef kriminalistike švercer cigareta

News main

FOTO: Bar Info/Libertas Press

Ilija Vasović i Aleksandar Mrkić

Autor

Olivera Lakić

04/06/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Sudeći prema komunikaciji sa Sky ECC, u koje je Libertas imao uvid, a koje je Europol dao crnogorskoj policiji i tužilaštvu, policajac Ilija Vasović godinama se, navodno, bavio švercom cigareta, zloupotrebom službenog polažaja, pranjem novca i drugim krivičnim djelima.

U obavještajnom paketu Europola, koji je policija dobila 7. juna 2023. godine, jasno se može vidjeti da je taj policajac bio desna ruka Aleksandru-Acu Mrkiću, koga je Specijalno tužilaštvo 23. januara optužilo da je šef kriminalne organizacije.


U toj optužnici, u kojoj je 15 pripadnika kriminalne organizacije osumnjičenih da su se bavili krijumčarenjem cigareta, pranjem novca, nasiljem, zastašivanjem i drugim teškim krivičnim djelima, nema policajca Vasovića ni među osumnjičenima, ali ni na spisku svjedoka.


Iz Specijalnog tužilaštva Libertas danas nije uspio da dobije informaciju da li se vodi istraga protiv Vasovića i da li je saslušavan.

Libertas je pokušao da pita policajca Vasovića da li je istina da je kriminalac, ali i da li je saslušavan u Specijalnom tužilaštvu i, ako jeste, u kom svojstvu i kada, ali je njegov službeni telefon isključen.

Sagovornici Libertasa iz Uprave policije i tužilaštva nezvanično su kazali da Vasović do danas nije procesuiran.


Iliju Vasovića je u januaru 2017. godine za prvog saradnika, šefa kriminalistike, izabrao tadašnji načelnik Centra bezbjednosti (CB) Bar, Drago Spičanović. Kasnije je, od juna 2019. godine bio i prvi saradnik tada novoizabranog šefa CB Bar Veselina Magovčevića.

Razriješen je sa te funkcije u aprilu 2021. godine, po odluci tadašnjeg vršioca dužnosti direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Od tada je, rečeno je Libertasu u Upravi policije, neraspoređen i uredno prima platu od preko hiljadu eura.

Vasović je, prije imenovanja na mjesto šefa kriminalistike u Baru, bio inspektor za krvne delikte u Odjeljenju bezbjednosti Ulcinj.


U prepisci policajca Vasovića sa optuženim Aleksandrom-Acom Mrkićem jasno se vidi da mu on prosljeđuje lične podatke građana iz sistema Uprave policije, biltene koji su mu, kao šefu kriminalistike, dostupni, šalje fotografije iz sistema Granične policije sa graničnih prelaza, ugovara za njega kupovinu i krijumčarenje cigareta i obavještava ga o razgovorima sa drugim švecerima cigareta, koje obavlja u dogovoru i prema zahtjevima i instrukcijama koje mu Mrkić daje, nudi mu da preko Interpola Varšave "uplete“ švercere cigareta Miodraga-Daku Davidovića i Viktora Drešaja.


"Čisto da im bude neprijatno“, piše Vasović Mrkiću 15. decembra 2020. godine.


Više puta, na zahtjev Mrkića, provjeravao je ko je i na koji granični prelaz ušao ili izašao iz Crne Gore. Isto tako, Mrkiću dostavljao je podatke koje mu daje izvjesni Lazar iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije o izlasku i ulasku u Srbiju ljudi za koje se Mrkić interesovao.

Za tog pripadnika MUP-a Srbije Vasović, prosljeđujući njegove poruke Mrkiću početkom januara 2021. godine, piše da je "šef ukp“ i "sad preuzima unutrašnju kontrolu“.

Libertas još nije uspio da iz MUP-a Srbije sazna ko je Lazar, niti da provjeri da li je to pravo ime srpskog policajca i da li Vasović istinito obavještava Mrkića.


Aleksandar-Aco Mrkić (59) i dalje je u bjekstvu. Njegov brat Nikola Mrkić (56), bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović (57) i Mujo Nikočević (49) uhapšeni su 24. jula 2023. godine po nalogu Specijalnog tužilaštva i od tada su u pritvoru.

Specijalno tužilaštvo optužilo je Aleksandra Mrkića da je šef kriminalne organizacije čiji su, pored njegovog brata Nikole, Veljovića i Nikočevića, i Arsenije Kalezić (67), Stefan Bubanja (34) i njegov brat Nikola (30), Željko Bulatović (63) i njegova supruga Dušica (61), Predrag Veljić (57), Goran Gluščević (43) i državljani Srbije Borislav Lečić (71), Nemanja Anđelković (29), Nikola Bačilović (26) i Sadik Elnagar (33).Vasović na "bijelom hljebu" u Upravi
policije sa platom od 1.129,27 eura


Fotografija koju je na kriptovanom telefonu Vasović poslao Mrkiću 1. januara 2021. Foto: Skaj aplikacija

Policajac Vasović je, u posljednjem izvještaju o imovini koji je za prošlu godinu podnio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), naveo da je vlasnik tri vikendice od 21, 28 i 62 kvadrata.
Mjesečno je, prijavio je on ASK-u, od države primao platu od 1.129,27 eura, odnosno ukupno 13.551,24 eura u toku cijele 2023. godine.
U tom izvještaju je naveo i da je prošle godine imao 130.000 eura gotovine, ali i da duguje 1.978,30 eura za potrošački kredit od 7.000 eura, koji je podigao u oktobru 2017. godine.
Vasović je naveo i da je vlasnik dva komada oružja iz 1980. godine - pištolja M70 i puške Brno, koje je, kako je prijavio ASK-u, naslijedio.
U izvještaju o imovini piše i da je Vasović vlasnik akcija u “Tehno Bazi”, “Migfu” i AD “Ribnjak”. U 2021. godini, kada je smijenjen, Vasović je imao dvosoban stan od 55 kvadrata, u kojem je imao udio vlasništva od 50 odsto. Tu nekretninu je, naveo je on u izvještaju ASK-u, dobio na poklon.

Vasović je za 2021. prijavio mjesečnu platu od 857,33 eura, vlasništvo nad vikendicam aod 21 i 28 kvadrata, dva komada naslijeđenog oružja, kredit i akcije u tri firme, koje je imao i prošle godine.
Naknadno je ASK-u prijavio i da ima 53.000 eura keša, a potom i da je kupio vikendicu od 124 kvadrata, koja se sastoji od prizemlja i jednog sprata.
R. GRBIĆ

 

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Uhapšena trojica državljana Srbije zbog tuče u Sutomoru

14/07/2024

Vijesti
Card banner

Katnić i Lazović u Spužu još tri mjeseca

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Sud obustavio postupak protiv Brđanina jer je skupštinski odbor zakasnio sa zahtjevom

12/07/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo