Libertas logo

ODLUKA VIŠEG SUDA U PODGORICI

Potvrđena optužnica protiv Veljovića, braće Mrkić i ostalih osumnjičenih za šverc cigareta

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Veljović

Autor

Radmila Grbić

14/05/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu, koju je Specijalno državno tužilaštvo, 23. januara, podiglo protiv bivšeg šefa crnogorske policije Veselina Veljovića i još 14 osumnjičenih za šverc cigareta, rečeno je danas Libertasu u toj sudskoj instituciji


Osim Veljovića, optužnicom su obuhvaćeni i odbjegli Aleksandar Mrkić, njegov brat Nikola MrkićMujo NikočevićArsenije KalezićStefan BubanjaNikola BubanjaŽeljko BulatovićDušica BulatovićPredrag VeljićBorislav LečićNemanja AnđelkovićGoran GluščevićNikola Bačilović i Sadig Elnagar.


Aleksandar Mirkić Foto: Libertas Press


"Oni se terete za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja", naveo je ranije specijalni tužilac Vukas Radonjić, ujedno i portparol Specijalnog tužilaštva.


Nikola Mrkić Foto: Libertas Press/Savo Prelević


Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi, saopštio je tada on, proizlazi osnovana sumnja da je Aleksandar Mrkić, u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i, kasnije, savjetnik predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, Veselin Veljović, i drugi okrivljeni.


"Sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca", saopštio je tužilac Radonjić.


Nikoćević Foto: Libertas Press/Savo Prelević


Iz dokaza, naveo je on, proizlazi i osnovana sumnja i da je Veljović, "ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrijebio službeni položaj tako što je, između ostalog, organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova".


"A, koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od policije, prema jednom članu kriminalne organizacije, čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smio dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla", saopštio je Radonjić.


Željko i Dušica Bulatović Foto: Libertas Press/Savo Prelević


Bivši šef policije, Veselin Veljović, u spuškom pritvoru je od 24. jula, kada je uhapšen po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva. Istog dana su uhapšeni i Nikola Mrkić i Mujo Nikočević.


Oni su, na kontroli optužnice, negirali krivicu.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Rožajac osumnjičen da je silovao i zlostavljao suprugu

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Peti put odgođena kontrola optužnice za dvostruko ubistvo u Spužu (VIDEO+FOTO)

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Osmisliti strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u

16/05/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo