Libertas logo

UPRAVNOM SUDU DOSTAVLJENA NOVA TUŽBA RAZRIJEŠENOG DIREKTORA POLICIJE

Brđanin ponovo tužio Vladu

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Brđanin

Autor

Radmila Grbić

29/03/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Zoran Brđanin danas je podnio novu tužbu Upravnom sudu protiv Vlade Crne Gore zbog, kako je naveo, nezakonite smjene sa čela Uprave policije.


On tužbom, u koju je Libertas imao uvid, traži da Upravni sud meritorno riješi spor i da mu “osigura da nastavi obavljanje funkcije u zakonom propisanom mandatu i to što je prije moguće”.To je treća tužba, koju je Brđanin podnio u proteklih skoro godinu, zbog razrješenja sa mjesta direktora policije.


U prva dva navrata, Upravni sud je poništio rješenja bivše Vlade Dritana Abazovića od 30. marta i 3. avgusta 2023. i vratio Brđanina u fotelju prvog čovjeka policije, utvrdivši prethodno da je smijenjen protivzakonito.


Posljednja smjena Brđanina uslijedila je odlukom Vlade Milojka Spajića na telefonskoj sjednici, koja je održana uoči ponoći 4. marta.


Brđanin je tada smijenjen jer njegovi izvještaji o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, za vrijeme od 1. januara do 15. maja i od 15. maja do 23. novembra 2022. godine, nijesu dobili zeleno svjetlo skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.


Nakon toga je ministar unutrašnjih poslova, Danilo Šaranović, predložio Vladi smjenu Brđanina, koja je taj prijedlog, potom, jednoglasno usvojila.


Šaranović Foto: Libertas Press/Savo Prelević


Brđanin je u današnjoj tužbi, koju je, u njegovo ime, podnio advokat Siniša Gazivoda, naveo da je nezakonito razriješen dužnosti direktora sa, kako piše, “netačnim i neutemeljenim obrazloženjem da Odbor za bezbjednost i odbranu prethodno nije prihvatio dva posebna periodična izvještaja direktora policije iz 2022. godine".


“Oba ta izvještaja, zbog činjenice da nijesu blagovremeno razmatrana na Odboru za bezbjednost i odbranu u prošlom skupštinskom sazivu, smatraju se prihvaćenim, što je potvrdio i Upravni sud presudom iz prošle godine sa identičnim pravnim stavom kao u presudi iz 2021. povodom imenovanja ranijeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost. Time je Vlada, donošenjem pobijanog rješenja, postupila suprotno Zakonu o upravnom sporu, kojim je propisano da su odluke donijete u upravnom sporu obavezujuće”, piše u tužbi Brđanina.


Vlada je, navodi se, "samo na osnovu prijedloga ministra unutrašnjih poslova, koji je, takođe, postupao po slobodnoj ocjeni, a da prethodno nije utvrdila činjenično stanje, prihvatila pogrešnu činjenicu da Odbor za bezbjednost i odbranu nije prihvatio posebne izvještaje".


"Dakle, pobijano rješenje Vlade nije donijeto u skladu sa ciljem u kojem je ovlašćenje dato tuženoj, niti je tužena pravilno sprovela postupak, niti utvrdila činjenično stanje. Sve ovo znači, pošto je očigledno povrijeđen zakon, da sud treba da poništi pobijano rješenje, čak i ne ulazeći u pitanje korišćenja slobodne ocjene", piše u tužbi Brđanina.


Njegovim razrješenjem je, tvrdi on, “Vlada prekršila i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i postupila suprotno preporukama Komiteta ministara Savjeta Evrope”.


“Iz izvještaja Odbora za bezbjednost i odbranu o razmatranju dva posebna izvještaja direktora policije proizlazi zaključak da su oni u suprotnosti sa stanjem stvari u posebnim izvještajima o rezultatima policije u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Očigledno je da je sadržaj oba izvještaja od odbora samo formalno, površno, pogrešno i netačno interpretiran. Odbor uopšte nije obrazložio razloge i činjenice iz kojih proizlazi opravdanost neprihvatanja posebnih izvještaja”, naveo je Brđanin u tužbi Upravnom sudu.


Sa ranije sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu Foto: Libertas Press/Savo Prelević


On tvrdi da je skupštinski odbor, u postupku ocjenjivanja tih izvještaja, “razmatrao događaj koji nije bio predmet tih dokumenata”.


“Niti je trebalo da bude jer se izvještaji odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, naveo je Brđanin u tužbi, aludirajući na tragediju na Cetinju, koja dogodila 12. avgusta 2022, kada je Vuk Borilović usmrtio 10 osoba, a šest ranio.I ministar presavio tabak


Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, objavile su danas Vijesti, podnio je juče Upravnom sudu tužbu protiv Vlade zbog nedavnog imenovanja Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti šefa policije, nakon što je sa te pozicije smijenjen Brđanin.


Šaranović, pišu Vijesti, u tužbi tvrdi da je izvršna vlast, pošto je odbila njegov prijedlog da na čelo policije dođe Lazar Šćepanović, nezakonito ovlastila premijera Spajića da predloži novog kandidata, da je on protivpravno predložio Radovića i da je zbog toga taj policijski funkcioner nezakonito izabran na poziciju.


Ministar traži od suda poništenje rješenja o imenovanju Radovića, a kao razloge za to navodi pogrešnu primjenu materijalnog prava, povredu pravila postupka i pogrešno utvrđeno činjenično stanje.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Iz Dubaija i Turske komandovali švercerima kokaina (FOTO+VIDEO)

13/06/2024

Vijesti
Card banner

Ukinuta presuda, Lidiji Mitrović ponovo da se sudi

12/06/2024

Vijesti
Card banner

Medenica: Svi su znali, a samo sam ja na optuženičkoj klupi

12/06/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo