VLADA CRNE GORA ISPOŠTOVALA ODLUKU UPRAVNOG SUDA

Brđanin je opet šef policije

Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Brđanin

Autor

Radmila Grbić

11/12/2023

Podijeli vijest:

Zoran Brđanin je direktor Uprave policije Crne Gore, odlučila je Vlada na današnjoj sjednici, četiri dana nakon što je Upravni sud poništio i drugo rješenje prethodne Vlade u tehničkom mandatu o smjeni Brđanina sa čelne pozicije bezbjednosne službe.


Istoremeno, funkcije vršioca dužnosti prvog čovjeka policije danas je razriješen Nikola Terzić.Vlada je, u dva navrata u prethodnih osam mjeseci, nezakonito smijenila Zorana Brđanina sa čela crnogorske policije.


Tvrdili su da Brđanin treba da snosi odgovornost zbog hapšenja pripadnika službi bezbjednosti, između ostalih i njegovog pomoćnika Dejana Kneževića, koji je uhapšen zbog sumnje da je odavao tajne podatke kriminalcima.


Premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, i ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić, prvo su danima vršili pritisak na Brđanina da podnese ostavku, a nakon što je on odbio, smatrajući da nema razloga da to uradi, Vlada ga je na sjednici, 30 marta, razriješila funkcije šefa policije.


Abazović Foto: Libertaspress/Savo Prelević


“Predlagao sam Brđaninu da sam podnese ostavku jer bi to bio džentlmenski potez", rekao je Abazović na tadašnjoj sjednici Vlade.


Vlada je smijenila Brđanina uprkos stavu tadašnjeg ministra pravde, Marka Kovača, koji je priznao da je riječ o “zakonski upitnoj odluci”, ali je istovremeno smatrao da je odluka odgovorna.


“Spreman sam svojom čašću i materijalno da odgovaram za ovakve stvari", rekao je Abazović.


Terzić i Adžić Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Nakon što je smijenjen, a na njegovo mjesto, kao vršilac dužnosti direktora Uprave policije, postavljen Nikola Terzić, Brđanin je tužio Vladu Upravnom sudu Crne Gore jer je smatrao da je nezakonito razriješen dužnosti.


Nakon sprovedenog postupka, Upravni sud je, 5. jula, poništio Vladino rješenje o smjeni Brđanina i naložio joj da donese novu odluku.


“Odluka Upravnog suda donijeta je mimo zakona”, rekao je tada Libertasu tadašnji ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, navodeći da, uprkos presudi, Brđanina neće vraćati na čelo policije.


Adžić je tada tvrdio da Upravni sud nije uzeo u razmatranje sve činjenice koje mu je Vlada dostavila nakon što ju je Brđanin tužio.


Na pitanje Libertasa kako onda komentariše izjavu Brđaninovog branioca, advokata Siniše Gazivode, koji je kazao da, shodno odluci suda, Brđanin ima “i pravo i obavezu da nastavi vršenje dužnosti”, Adžić je, kroz šalu, tada odgovorio:“Pa neka ide u kancelariju kod Gazivode da radi”.


Nepuno mjesec nakon presude, 3. avgusta, Vlada je ponovo smijenila Brđanina.


Nije bilo poznato šta je Vlada navela u obrazloženju te odluke - tadašnji premijer Abazović na sjednici je samo pročitao prijedlog o prestanku Brđaninovog mandata, koji je, potom, usvojen.


Petnaestak dana kasnije uslijedila je nova tužba Brđanina Upravnom sudu. Kao i u prvoj tužbi, naveo je da ga je Vlada ponovo nezakonito smijenila.


Shodno zakonskim propisima, direktor Uprave pozicije sa te pozicije može otići ukoliko sam podnese ostavku ili mu istekne mandat, koji u Brđaninovom slučaju traje do 2026. godine.


U zakonu piše da direktor policije može biti razriješen u slučaju da ima negativne ocjene rada, ukine mu se radno mjesto ili ako je osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora ili za krivično djelo koje ga čini nedostojnim za vršenje dužnosti u državnom organu.


Odbor za odbranu i bezbjednost može predložiti Vladi razrješenje šefa policije u slučaju da nije zadovoljan izvještajem o borbi protiv kriminala i korupcije, koji mu uprava dostavlja na svakih šest mjeseci.


Da ništa od toga nije ispunjeno, Upravni sud sud je utvrdio 7. decembra i opet poništio Vladino rješenje o smjeni Brđanina.


Za razliku od prve presude, ovog puta odluka suda je bila meritorna.


“To znači da neće biti vraćana Vladi na ponovno odlučivanje", rekao je tada Libertasu Brđaninov advokat, Siniša Gazivoda.


Advokat Gazivoda Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Novi ministar unutrašnjih poslova, Danilo Šaranović, tog dana nije odgovorio Libertasu da li će poštovati presudu i kada će Brđanina vratiti na poziciju šefa crnogorske policije.


Novinarima je, kasnije, između ostalog, kazao da on “neće vraćati Zorana Brđanina na poziciju direktora Uprave policije jer mu to ne pripada po zakonu”.


“Da li to može neko drugi da uradi, sud ili neko drugi, nijesam meritoran da mogu odgovoriti na to pitanje”, rekao je tada Šaranović i najavio “analizu presude”.


“Nakon upoznavanja sa detaljima, postupićemo jedino onako kako možemo, u skladu sa zakonom”, kazao je Šaranović.


Precizan odgovor tog dana novinarima nije dao ni premijer Milojko Spajić jer, kazao je on, “za sada nijesu ništa zvanično dobili iz suda”.


“Koliko sam vidio iz medijskih navoda, neće biti dato na postupanje Vladi, za razliku od prošlog puta, tako da vam se odgovor sam servira”, rekao je Spajić novinarima 7. decembra.


Nekoliko dana kasnije, iz Vlade su poručili da je, shodno presudi, Brđanin direktor policije.

Zoran Brđanin

Nikola Terzić

Dejan Knežević

Dritan Abazović

filip adžić

marko kovač

Siniša Gazivoda

Vlada Crne Gore

Upravni sud

danilo šaranović

milojko spajić

Smjena

Uprava policije

Izdvojeno

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.
Ambasada

Tel: + 382 20 336 633

Mob.tel: + 382 68 744 025

redakcija@libertaspress.me

Bulevar Džordža Vašingtona 78, Podgorica,Montenegro

Rubrike
Impresum
Olivera LAKIĆ

olivera.lakic@libertaspress.me

Savo PRELEVIĆ

savo.prelevic@libertaspress.me

Radmila GRBIĆ

rada.grbic@libertaspress.me

Vlasnička struktura i osnivači
Pravila korišćenja

Terms and Conditions

Privacy policy

GDPR

Copyright © 2023 Libertas Press. | All rights reserved. | Made by Oykos Development