U VIŠEM SUDU SASLUŠAN POMOĆNIK DIREKTORA UPRAVE POLICIJE

Kneževiću pritvor do 30 dana, advokati najavili žalbu

Rješenje o pritvoru potpuno počiva na apstraktnim činjenicama, bez ikakvog procesnog uporišta. Morale su da se navedu konkretne okolnosti koje potvrđuju postojanje opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, a što, takođe, nije urađeno. Ne navodi se bukvalno nijedan razlog ili okolnost koja opravdava ova dva pritvorska osnova, rekao je advokat Đukanović

Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Knežević

Autor

Radmila Grbić

24/03/2023

Podijeli vijest:

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odredio je pritvor do 30 dana pomoćniku direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala, Dejanu Kneževiću, koji je uhapšen prije dva dana zbog osnova sumnje da je izvršio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i odavanje tajnih podataka.

 

Najavljujući podnošenje žalbe na odluku o pritvoru, jedan od Kneževićevih branilaca, advokat Željko Đukanović, kazao je Libertasu da je pritvor njegovom klijentu određen zbog postojanja opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke.

 

“Sudija za istragu ni za jedan, ni za drugi pritvorski osnov, u rješenju kojim je odredio pritvor Kneževiću, nije označio konkretne sadržaje i činjenice na osnovu kojih je donio ovakvu odluku, već na evidentnim apstrakcijama izvodi zaključak o postojanju ispunjenosti uslova za oba pritvorska osnova. Osnovni uslov koji mora biti ispunjen da bi pritvor mogao biti određen je postojanje osnovane sumnje da je lice kojem se određuje pritvor izvršilo krivično djelo, što u slučaju Kneževića apsolutno nijednim dokazom nije potvrđeno”, rekao je Đukanović Libertasu.

 

Knežević je na današnjem saslušanju, naveo je Đukanović, izjavio da "nikada bilo kakvu dodirnu tačku, posredni ili neposredni kontakt, nije imao sa bilo kojim od ljudi sa kojima se naredbom o sprovođenju istrage Specijalnog državnog tužilaštva dovodi u vezu".

 

“Rekao je i da apsolutno ne stoji bilo kakva mogućnost skrivanja, opasnosti od bjekstva ili uticaja na svjedoke. Rješenje o pritvoru potpuno počiva na apstraktnim činjenicama, bez ikakvog procesnog uporišta. Morale su da se navedu konkretne okolnosti koje potvrđuju postojanje opasnosti od bjekstva i uticaja na svjedoke, a što, takođe, nije urađeno. Ne navodi se bukvalno nijedan razlog ili okolnost koja opravdava ova dva pritvorska osnova”, rekao je Đukanović.

 

Njegov kolega, advokat Božo Milonjić, sa kojim zastupa Kneževića, kazao je da su na današnjem saslušanju ukazali na “manjkavosti u spisima predmeta”.

 

“Zaista smatram da se tužilac nije potrudio da opravda osnov sumnje i koji je to stepen osnova sumnje kada Kneževiću na teret stavljaju ova dva krivična djela. Knežević je i pred specijalnim tužiocem detaljno iznio odbranu, negirao krivična djela koja mu se stavljaju na teret, bio detaljan i odgovorio na sva pitanja tužioca. Detaljno ćemo sve to iznijeti u žalbi”, naveo je Milonjić.


Nakon hapšenja Kneževića, policija je preksinoć pretresla njegov stan, u kojem, kazao je Libertasu advokat Đukanović, osim oružja za koje ima dozvolu, nije pronašla “ništa što bi se dovelo u vezu sa krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret”.

 

Dan kasnije pretresla je i Kneževićevu kancelariju.

 

Kneževićev nadređeni, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, juče je saopštio da nije saslušavan u vezi sa hapšenjem pomoćnika.

 

Ne smatra da ima direktne ili indirektne odgovornosti zbog Kneževićevog hapšenja, “a samim tim ni razloga da podnese ostavku na funkciju direktora Uprave policije”.


Razgovor sa Brđaninom za ponedjeljak je najavio premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

Dejan Knežević

Željko Đukanović

Božo Milonjić

viši sud

pritvor

hapšenje

Izdvojeno

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.
Ambasada

Tel: + 382 20 336 633

Mob.tel: + 382 68 744 025

[email protected]

Bulevar Džordža Vašingtona 78, Podgorica,Montenegro

Rubrike
Impresum
Olivera LAKIĆ

[email protected]

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Radmila GRBIĆ

[email protected]

Aleksandar MATIĆ

[email protected]

Pravila korišćenja

Terms and Conditions

Privacy policy

GDPR

Copyright © 2023 Libertas Press. | All rights reserved. | Made by Oykos Development