Libertas logo

NEZAKONITO IZABRANI GENERALNI DIREKTOR RTCG ODLUČIO DA ODE

Raonić podnio ostavku

News main

FOTO: Savo Prelević

Raonić

Autor

Radmila Grbić

09/07/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Generalni direktor Radio televizije Crne Gore, Boris Raonić, podnio je danas ostavku, nezvanično je rečeno Libertasu.


On će, prema nezvaničnim informacijama, biti vršilac dužnosti direktora te medijske kuće do izbora novog čelnika. 


Raonić je pisanu ostavku dostavio članovima Savjeta RTCG na sastanku koji je prethodio sjednici tog tijela.


Sud je, do sada, u tri postupka utvrdio da je Raonić nezakonito izabran za generalnog direktora RTCG. Riječ je o jednoj pravosnažnoj i dvije prvostepene presude.


Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je u u julu prošle godine formiralo predmet protiv Raonića, rukovodioca Pravne službe Želimira Mićovića i advokatice Zorice Đukanović, koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja putem podstrekavanja pojedinih članova Savjeta RTCG.


Postupak je formiran i protiv nekoliko članova Savjeta RTCG zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.


Predsjednik tog savjetodavnog tijela, Veselin Drljević, i članovi, Filip LazovićNaod ZorićPredrag Miranović Amina Murić, osumnjičeni su da su odbili izvršenje pravosnažne i izvršne presude i omogućili sticanje protivpravne koristi nezakonito izabranom generalnom direktoru RTCG Borisu Raoniću, dok se na teret Raoniću, Đukanović i Mićoviću stavlja da su predsjednika i članove Savjeta na to podsticali.


Raonić je 1. juna prošle godine ponovo imenovan za generalnog direktora, uprkos pravosnažnoj presudi Višeg suda u Podgorici, shodno kojoj je on već ranije, u avgustu 2021, nezakonito izabran za čelnu poziciju u RTCG jer je bio u sukobu interesa.


Zbog toga je, dva dana kasnije, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici samostalno formiralo predmet, koje je, potom, proslijedilo Specijalnom državnom tužilaštvu jer je tada bila riječ o krivičnim djelima iz njihove nadležnosti.


SDT ga je, potom, prošlog mjeseca, vratio kolegama u ODT-u, u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Uhapšena trojica državljana Srbije zbog tuče u Sutomoru

14/07/2024

Vijesti
Card banner

Katnić i Lazović u Spužu još tri mjeseca

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Sud obustavio postupak protiv Brđanina jer je skupštinski odbor zakasnio sa zahtjevom

12/07/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo