Libertas logo

IZ SPECIJALNOG TUŽILAŠTVA TVRDE DA SU ZBOG IZMJENA ZAKONA VRATILI SLUČAJ IMENOVANJA DIREKTORA RTCG KOLEGAMA U ODT-U

Radonjić: Raonić nije visoki javni funkcioner, pa ni naša nadležnost

News main

FOTO: Savo Prelević

Raonić

Autor

Radmila Grbić

25/06/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Specijalno državno tužilaštvo vratilo je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici predmet, koji je formiran nakon imenovanja Borisa Raonića na funkciju generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore.


To je, rekao je danas Libertasu portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić, urađeno shodno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, koji je objavljen u Službenom listu Crne Gore 11. juna, a stupio na snagu osmog dana od objavljivanja.


"Tim zakonom je propisano da je SDT nadležan za krivično gonjenje visokih javnih funkcionera, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a da članovi Savjeta RTCG i generalni direktor RTCG nijesu visoki javni funkcioneri", pojasnio je tužilac Radonjić.


Zbog toga je, naveo je on, nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna zakona, krivični predmet, sa svim u izviđaju prikupljenim dokazima, dostavljen Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, kao stvarno i mjesno nadležnom.


Tužilaštvo je u u julu prošle godine formiralo predmet protiv Raonića, rukovodioca Pravne službe Želimira Mićovića i advokatice Zorice Đukanović, koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja putem podstrekavanja pojedinih članova Savjeta RTCG.


Postupak je formiran i protiv nekoliko članova Savjeta RTCG zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.


Predsjednik tog savjetodavnog tijela, Veselin Drljević, i članovi, Filip LazovićNaod ZorićPredrag Miranović i Amina Murić, osumnjičeni su da su odbili izvršenje pravosnažne i izvršne presude i omogućili sticanje protivpravne koristi nezakonito izabranom generalnom direktoru RTCG Borisu Raoniću, dok se na teret Raoniću, Đukanović i Mićoviću stavlja da su predsjednika i članove Savjeta na to podsticali.


Raonić je 1. juna prošle godine ponovo imenovan za generalnog direktora, uprkos pravosnažnoj presudi Višeg suda u Podgorici, shodno kojoj je on već ranije, u avgustu 2021, nezakonito izabran za čelnu poziciju u RTCG jer je bio u sukobu interesa.


Zbog toga je, dva dana kasnije, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici samostalno formiralo predmet, koje je, potom, proslijedilo SDT-u jer je tada bila riječ o krivičnim djelima iz njihove nadležnosti.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Katnić i Lazović u Spužu još tri mjeseca

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Sud obustavio postupak protiv Brđanina jer je skupštinski odbor zakasnio sa zahtjevom

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Mašović osumnjičen da je oštetio budžet Andrijevice za 36.000 eura

12/07/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo