Libertas logo

SUĐENJE SUSPENDOVANOM TUŽIOCU ODGOĐENO JER SUD NIJE OBEZBIJEDIO TROČLANO VIJEĆE

Čađenović: Ovo je sramota (FOTO+VIDEO)

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Čađenović uoči današnjeg suđenja

Autor

Radmila Grbić

03/07/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Suđenje suspendovanom specijalnom tužiocu Saši Čađenoviću danas je, u Višem sudu u Podgorici, odgođeno jer sudija Nada Rabrenović nije obezbijedila tročlano vijeće, koje treba da sudi za krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala, koja se okrivljenom stavljaju na teret.


Na to je, nakon što je Rabrenović kazala da su ispunjeni procesni uslovi za održavanje ročišta, ukazao specijalni tužilac Miloš Šoškić, jedan od zastupnika optužnice, koju je Specijalno državno tužilaštvo, u junu prošle godine, podiglo protiv suspendovanog kolege Čađenovića"Shodno članu 24 Zakona o krivičnom postupku, za krivična djela za koja je kao glavna kazna propisana novčana kazna ili kazna zatvora do deset godina u prvom stepenu sudi sudija pojedinac, osim za djela organizovanog kriminala ili ako zakonom nije drukčije određeno", rekao je Šoškić, obraćajući se sudiji Rabrenović, a sa čime su se saglasili branioci Čađenovića, advokati Lazar Aković i Vaso Bečanović.


Prije nego je zakazala novi termin za 16. jul, Čađenovićevi advokati su sudu ponijeli zahtjev da mu se ukine pritvor, u kojem je od hapšenja, 9. decembra 2022. godine. 


"Okolnosti zbog kojih je pritvor Čađenoviću određen i produžavan vremenom su oslabile i prvobitni razlozi više nijesu dovoljni za opravdanje pritvora od 19 mjeseci koliko se nalazi u pritvoru. Rizik od bjekstva Čađenovića ne postoji. Zaista je trpio ozbiljne posljedice pritvora i grijeh je da ih i dalje trpi. Nije mu ni u primisli bjekstvo, već sudnica u kojoj će da dokazuju svoju nevinost, da brani obraz i čast, kako sopstveni, tako i svoje porodice", rekao je advokat Aković.


Advokat Aković Foto: Libertas Press/Savo Prelević


On je danas izrazio sumnju u opstrukciju suda kada je riječ o suđenju Čađenoviću jer ono, rekao je danas, nije počelo ni 13 mjeseci od podizanja optužnice.


"Sudovi ne bi trebalo da zaziru od reakcije političke elite i pritisaka javnosti koji generalno vrše neprimjeran pritisak na rad sudova. Molim vas da se odvažite i donesete jednu nepristrasnu, objektivnu i zakonitu odluku, da ukinete pritvor Čađenoviću", naveo je Aković.


Ustavni sud je, kazao je on, "donio više odluka, od kojih posljednju u maju 2024. godine kojim je usvajao ustavne žalbe i ukidao rješenja Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda o produženju pritvora".


Uprkos tome, redovni sudovi mom klijentu, koji je procesuirao na desetine lica takozvanog kavačkog klana, i dalje u svojim stereotipnim rješenjima produžavaju pritvor, ne osvrćući se na odluke Ustavnog suda. Povrijeđeno mu je pravo na suđenje u razumnom roku. Proizvoljno određen pritvor Čađenoviću ne predstavlja mjeru obezbjeđenja nesmetanog vođenja krivičnog postupka, već kaznu, što je suprotno i domaćem zakonodavstvu i svim relevantnim međunarodnim dokumentima koji se tiču zaštite osnovnih ljudskih prava", rekao je Aković.


Tužioci Miloš Šoškić i Zoran Vučinić Foto: Libertas Press/Savo Prelević


Na zahtjev sudije Rabrenović da se izjasni o prijedlogu Čađenovićevih advokata, tužilac Šoškić je rekao:


"Ne mogu da se izjasnim sada. To ću uraditi kada formirate vijeće".


"Ovo je sramota", rekao je okrivljeni Čađenović svojim advokatima.


Nakon Šoškićevog odgovora, sudija Rabrenović je kazala da će zahtjev za ukidanje pritvora dostaviti Vanraspravnom vijeću i naredno ročište zakazala za 13 dana.Sudija branila ulazak svim novinarima

Početak suđenja, koje je održano u kancelariji Rabrenović, umjesto u sudnici kako je bilo najavljeno, obilježila je polemika sudije sa novinarima.

Sudija je prvo kazala da suđenju, koje je bilo javno, mogu da prisustvuju samo dva novinara, a ne desetak koliko je došlo na današnje ročište.

Prvo je ignorisala zahtjev novinara da omogući pristup svima, a potom je odbila da sama odredi koja dva predstavnika medija će prisustvovati suđenju.

"Molim vas bez rasprave", kazala je Rabrenović, a onda je, nakon negodovanja novinara jer im je onemogućeno da rade svoj posao, ipak dopustila svima da uđu i da, stojeći u njenoj kancelariji, prate ročište.


Čađenović optužen da je radio za mafiju


Čađenoviću, koji je u spuškom pritvoru od decembra 2022. godine, na teret se stavlja da je, od sredine 2020, postao pripadnik kriminalnog kavačkog klana.


"Sa ulogom i zadacima da, kao specijalni tužilac, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije i da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela", saopšteno je ranije iz Specijalnog državnog tužilaštva.


Čađenović Foto: Libertas Press/Savo Prelević


Zadatak tužioca Čađenovića bio je da, naveli su, "u slučajevima kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se uhapšenim pripadnicima kriminalne organizacije odredi pritvor".


"Uloga i zadatak osumnjičenog je bio i da iz spisa uklanja izvještaje koje je Europol dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka", saopštili su iz SDT-a.


Čađenoviću se optužnicom, koju potpisuje specijalni tužilac Miloš Šoškić, stavlja na teret i da je "u određenom krivičnom predmetu odredio sudskog tumača za engleski jezik da prevede pojedine dokaze, za šta nije postojala potreba u postupku, i tako mu pribavio imovinsku korist u visini nagrade za izvršeno prevođenje".


Čađenović je, na kontroli optužnice 12. septembra 2023, negirao krivična djela koja mu se stavljaju na teret.


"Ne da nema osnovane sumnje, no nema ni osnova sumnje da sam počinio bilo koje krivično djelo", rekao je tada on.


Optužnicu protiv Čađenovića možete pročitati OVDJE.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Uhapšena trojica državljana Srbije zbog tuče u Sutomoru

14/07/2024

Vijesti
Card banner

Katnić i Lazović u Spužu još tri mjeseca

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Sud obustavio postupak protiv Brđanina jer je skupštinski odbor zakasnio sa zahtjevom

12/07/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo