Libertas logo

INICIJATIVA POTPREDSJEDNICE SAVJETA RADIO-TELEVIZIJE CRNE GORE MARIJANE CAMOVIĆ-VELIČKOVIĆ

Za izbor generalnog direktora RTCG da bude neophodno najmanje pet glasova, a ne tri

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Camović-Veličković

Autor

Radmila Grbić

28/06/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Potpredsjednica Savjeta Radio-televizije Crne Gore, Marijana Camović-Veličković, podnijela je danas inicijativu za izmjenu i dopunu Statuta RTCG u dijelu koji se odnosi na način izbora generalnog direktora te medijske kuće.


"Predlažem da se, nakon člana 26, doda član 26 a koji bi glasio da je za izbor generalnog direktora potrebna podrška većine od ukupnog broja članova savjeta, odnosno najmanje pet glasova za određenog kandidata ili kandidatkinju“, navodi se u inicijativi Camović-Veličković, koju je podnijela Savjetu RTCG


Ona je obrazložila da član 26 Statuta RTCG ne precizira koji je to broj glasova koji treba da dobije kandidat za mjesto generalnog direktora.


"I imajući u vidu da smo već na početku mandata ovog saziva savjeta konstatovali da jeste problem to što su samo tri člana potrebna da bi se izabrao generalni direktor, što proizlazi iz tumačenja člana 26 i o čemu smo se saglasili u julu 2021. godine, smatram da je vrijeme da se savjet izjasni i formalizuje ono što smo rekli da ćemo uraditi još 2021. godine. Podsjećam da je tada konsenzusom zaključeno da Statut treba mijenjati, ali ne dok traje konkurs, odnosno do izbora generalnog direktora. Kako su od tada potekle tri godine, a osim što sam jednom usmeno opet to problematizovala, niko nije reagovao i taj problem je ostao neriješen", kazala je Camović-Veličković.


Inicijativu, navela je ona, podnosi sada zbog stupanja na snagu novog Zakona o nacionalnom javnom emiteru - Javnom medijskom servisu Crne Gore i  odredbe koja se odnosi na izbor generalnog direktora.


"Smatram da treba reagovati blagovremeno kako bi savjet spreman dočekao naredni konkurs kojim će se birati generalni direktor jer nam taj konkurs, svakako, predstoji u bliskoj budućnosti. Dva su razloga zbog kojih je to izvjesno, samo je pitanje koji će se prvi ostvariti - da li će se Viši sud izjasniti po jednoj od dvije žalbe na prvostepene presude kojima je rečeno da je Boris Raonić nezakonito imenovan na mjesto generalnog direktora i potvrditi ih ili će sam Raonić podnijeti ostavku na mjesto koje je uzurpirao kako bi se prijavio na konkurs, koji će propisivati kriterijume koji su prilagođeni njegovom skromnom iskustvu. U svakom slučaju, savjet mora hitno reagovati i izmijeniti Statut", navela je Camović-Veličković u inicijativi.


Predmet vraćen podgoričkom tužilaštvu


Specijalno državno tužilaštvo, 25. juna, vratilo je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici predmet, koji je formiran nakon imenovanja Borisa Raonića na funkciju generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore.


To je, rekao je tada Libertasu portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić, urađeno shodno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, koji je objavljen u Službenom listu Crne Gore 11. juna, a stupio na snagu osmog dana od objavljivanja.


"Tim zakonom je propisano da je SDT nadležan za krivično gonjenje visokih javnih funkcionera, za krivično djelo zloupotreba službenog položaja, a da članovi Savjeta RTCG i generalni direktor RTCG nijesu visoki javni funkcioneri", pojasnio je tužilac Radonjić.


Zbog toga je, naveo je on, nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna zakona, krivični predmet, sa svim u izviđaju prikupljenim dokazima, dostavljen Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, kao stvarno i mjesno nadležnom.


Tužilaštvo je u u julu prošle godine formiralo predmet protiv Raonića, rukovodioca Pravne službe Želimira Mićovića i advokatice Zorice Đukanović, koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja putem podstrekavanja pojedinih članova Savjeta RTCG.


Postupak je formiran i protiv nekoliko članova Savjeta RTCG zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom izbora Raonića za generalnog direktora RTCG.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Katnić i Lazović u Spužu još tri mjeseca

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Sud obustavio postupak protiv Brđanina jer je skupštinski odbor zakasnio sa zahtjevom

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Mašović osumnjičen da je oštetio budžet Andrijevice za 36.000 eura

12/07/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo