Libertas logo

SJEDNICA SAVJETA JAVNOG SERVISA, INICIJATIVA MARIJANE CAMOVIĆ-VELIČKOVIĆ BEZ PODRŠKE

Drljević ostao na čelu Savjeta RTCG, istraga u SDT-u još nije završena

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Drljević na današnjoj sjednici

Autor

Radmila Grbić

27/05/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Savjet Radio-televizije Crne Gore danas nije usvojio inicijativu za razrješenje predsjednika tog savjetodavnog tijela Veselina Drljevića, a koju je, 23. maja, podnijela potpredsjednica Marijana Camović-Veličković.


Za smjenu Drljevića glasala je samo Camović-Veličković. Milica Špajak je bila uzdržana, dok je petoro članova bilo protiv Drljevićevog razrješenja.


Camović-Veličković Foto: Libertas Press/Savo Prelević


U inicijativi, kojom je Camović-Veličković tražila smjenu Drljevića, piše da je on bio obavezan da sazove sjednicu savjeta kako bi se raspravljalo o prvostepenim presudama Osnovnog suda, shodno kojima je savjet, 1. juna 2023. godine, donio nezakonitu odluku kada je ponovo imenovao Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG.


"Jer je u momentu imenovanja bio u konfliktu interesa, a nema ni uslov od 10 godina radnog staža od momenta sticanja fakultetske diplome. O posljednicama nezakonitih odluka savjeta se moralo raspravljati na sjednicama tog tijela, ma koliko tema bila neprijatna za članove kojima je Raonić tokom ove tri godine prirastao srcu", kazala je Camović-Veličković.


Sa današnje sjednice Foto: Libertas Press/Savo Prelević


U Specijalnom državnom tužilaštvu, nezvanično je rečeno Libertasu, još traje istraga u predmetu protiv Raonića, rukovodioca Pravne službe Želimira Mićovića i advokatice Zorice Đukanović, koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja putem podstrekavanja pojedinih članova Savjeta RTCG.


Taj predmet je formiran u julu prošle godine.


Postupak je formiran i protiv nekoliko članova Savjeta RTCG zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.


Predsjednik Drljević i članovi, Filip LazovićNaod ZorićPredrag Miranović i Amina Murić, osumnjičeni su da su, kao javni funkcioneri, odbili izvršenje pravosnažne i izvršne presude i omogućili sticanje protivpravne koristi nezakonito izabranom generalnom direktoru RTCG Borisu Raoniću, dok se na teret Raoniću, Đukanović i Mićoviću stavlja da su predsjednika i članove Savjeta na to podsticali.


Raonić je 1. juna prošle godine ponovo imenovan za generalnog direktora, uprkos pravosnažnoj presudi Višeg suda u Podgorici, shodno kojoj je on već ranije, u avgustu 2021, nezakonito izabran za čelnu poziciju u RTCG jer je bio u sukobu interesa.


Zbog toga je, dva dana kasnije, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici samostalno formiralo predmet, koje je, potom, proslijedilo SDT-u jer je riječ o krivičnim djelima iz njihove nadležnosti.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Iz Dubaija i Turske komandovali švercerima kokaina (FOTO+VIDEO)

13/06/2024

Vijesti
Card banner

Ukinuta presuda, Lidiji Mitrović ponovo da se sudi

12/06/2024

Vijesti
Card banner

Medenica: Svi su znali, a samo sam ja na optuženičkoj klupi

12/06/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo