Libertas logo

POTPREDSJEDNICA SAVJETA RTCG MARIJANA CAMOVIĆ-VELIČKOVIĆ PONOVO TRAŽI SMJENU PREDSJEDNIKA TOG SAVJETODAVNOG TIJELA:

Razriješiti Drljevića jer se o nezakonitom imenovanju Raonića moralo raspravljati

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Camović-Veličković

Autor

Radmila Grbić

23/05/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Potpredsjednica Savjeta Radio-televizije Crne Gore, Marijana Camović-Veličković, podnijela je danas inicijativu za razrješenje predsjednika tog savjetodavnog tijela, Veselina Drljevića.


To je druga njena inicijativa za smjenu Drljevića u proteklih sedam mjeseci.


U najnovijem zahtjevu piše da je Drljević bio obavezan da sazove sjednicu savjeta kako bi se raspravljalo o prvostepenim presudama Osnovnog suda, shodno kojima je savjet, 1. juna 2023. godine, donio nezakonitu odluku kada je ponovo imenovao Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG.


"Jer je u momentu imenovanja bio u konfliktu interesa, a nema ni uslov od 10 godina radnog staža od momenta sticanja fakultetske diplome. O posljednicama nezakonitih odluka savjeta se moralo raspravljati na sjednicama tog tijela, ma koliko tema bila neprijatna za članove kojima je Raonić tokom ove tri godine prirastao srcu", kazala je Camović-Veličković.


Drljević danas nije želio da komentariše inicijativu za njegovu smjenu.


"Nemam komentar", bilo je sve što je kazao Libertasu.

U Specijalnom državnom tužilaštvu je, u julu prošle godine, formiran predmet protiv Raonića, rukovodioca Pravne službe Želimira Mićovića i advokatice Zorice Đukanović, koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja putem podstrekavanja pojedinih članova Savjeta RTCG. Postupak je formiran i protiv tih članova zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.


Istraga u tom predmetu, rečeno je danas Libertasu u SDT-u, još nije završena. 

Camović-Veličković je u današnjoj inicijativi navela da Drljević nije sazvao sjednicu 23. aprila 2024. godine kada su se, kaže, za to stekli uslovi i da je na taj način prekršio član 14 Poslovnika o radu Savjeta.


"Smatram da su se stekli uslovi da bude razriješen sa funkcije koju pokriva i podnosim inicijativu za njegovo razrješenje. Tražim da se ona stavi na dnevni red prve naredne sjednice i to kao posebna tačka. Naglašavam i da inicijativu podnosim blagovremeno u odnosu na datum za kada je najavljeno održavanje naredne sjednice, a to je, prema podacima koje imam u trenutku kada ovo pišem, ponedjeljak 27. maj 2024. godine", piše u zahtjevu Camović-Velićković, koji je dostavila Savjetu RTCG.


Ona je podsjetila da je 22. aprila mejlom zatražila hitno sazivanje sjednice savjeta.


"I zamolila makar još dvoje članova savjeta da podrže moju inicijativu kako bi se stekli uslovi iz člana 14 Poslovnika o radu RTCG koji kaže da se sjednica obavezno saziva na zahtjev najmanje tri člana savjeta. Inicijativu je tog dana podržao Predrag Miranović, a narednog jutra, 23. aprila, i Predrag Marsenić. Na taj način su se stekli uslovi da sjednica bude sazvana. Međutim, predsjednik savjeta Drljević je odbio da postupi po poslovniku, predložio neformalni sastanak i tražio od članova savjeta da se ponovo izjašnjavaju, na taj način vršeći pritisak da promijene svoje jasno iskazano mišljenje", navela je Camović-Veličković.


Na njeno, kaže, cjelodnevno insistiranje, "prvo je rekao da će cijele sedmice biti van Crne Gore".


"Kad sam ja ponudila da, kao potpredsjednica vodim sjednicu, što je u skladu sa poslovnikom, ekspresno se stvorio u Crnoj Gori i predložio sastanak. Tokom dana je prestao da odgovara na moje mejlove. Ja sam zakazivanje sjednice tražila i drugi put, 8. maja, i taj zahtjev je u potpunosti ignorisan i Drljević na njega nikad nije odgovorio", navela je Camović-Velićković.


Podsjeća da su razlozi oba puta bili isti – dvije prvostepene presude Osnovnog suda, shodno kojima je savjet, 1. juna 2023. godine, donio nezakonitu odluku kada je ponovo imenovao Borisa Raonića za generalnog direktora RTCG.


Kao dokaz za svoje tvrdnje je priložila mejl prepisku.Sastanci na Zoomu da bi se izbjegli mediji 

Camović-Veličković tvrdi i da član 11 stav 2 Poslovnika o radu savjeta koji glasi da se sjednice održavaju po potrebi, a najmanje jednom mjesečno, takođe, nije ispoštovan.

"Jer se potreba javila 22. aprila od kada je prošlo više od mjesec, a savjet se posljednji put sastao 15. aprila i to onlajn putem Zoom platforme, kako bi se izbjeglo prisustvo medija i što je moguće više prikrio rad savjeta, što Drljević i inače praktikuje već tri godine, od kada je predsjednik savjeta. Takođe, prekršen je i naredni član 12 Poslovnika stav 3 koji obavezuje da se "javnost saopštenjem Savjeta RTCG obavještava o ishodu redovne sjednice danom završetka iste“, što nije urađeno ni nakon sjednice održane 15. aprila, kao ni nikad ranije. Znači, ovom prilikom navodim kršenje tri člana Poslovnika i smatram da je to više nego dovoljno razloga da Drljević bude razriješen sa pozicije predsjednika Savjeta RTCG", piše u inicijativi Camović-Veličković.Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Katnić i Lazović u Spužu još tri mjeseca

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Sud obustavio postupak protiv Brđanina jer je skupštinski odbor zakasnio sa zahtjevom

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Mašović osumnjičen da je oštetio budžet Andrijevice za 36.000 eura

12/07/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo