Libertas logo

DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA NEGATIVNO OCIJENILA PRAVILNOST POSLOVANJA MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA U 2022. GODINI

Iako je imao novac, MUP nije kupio policajcima nove uniforme

News main

FOTO: Libertaspress/Savo Prelević

Autor

Radmila Grbić

17/12/2023

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Nabavka novih policijskih uniformi, mobilnih kamera i stacionarnog radarskog sistema, gradnja objekta za potrebe Granične policije u Pljevljima, kao i nadogradnja objekta u Spužu, samo su neke od većih investicija, koje Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije realizovalo prošle godine, iako mu je iz državne kase za te poslove uplaćeno devet miliona eura.


To proizlazi iz konačnog izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji godišnjeg finansijskog izvještaja MUP-a za 2022, koji je donijet krajem oktobra ove godine i u koji je Libertas imao uvid.U tom izvještaju, koji će, na sjutrašnjoj sjednici, razmatrati skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost, piše da je kolegijum DRI, na čelu sa rukovodiocem Branislavom Radulovićem, dao pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj MUP-a za 2022, ali je negativno ocijenio pravilnost poslovanja tog Vladinog resora.


Na čelu MUP-a prošle godine je, od 1. januara do 28. aprila, bio Sergej Sekulović, nakon kojeg je funkciju ministra unutrašnjih poslova preuzeo Filip Adžić.


Sekulović Foto: Libertaspress/Savo Prelević


"Od ukupno planiranih javnih nabavki - 15.862.081 euro, nijesu sprovedeni postupci u vrijednosti većoj od 9.000.000 eura, odnosno, samo su sprovedeni postupci i zaključeni ugovori, vrijedni 6,7 miliona, što čini 42,46 odsto planiranih javnih nabavki. Realizacija jednog broja planiranih javnih nabavki veće vrijednosti nije započeta jer nijesu dostavljeni inicijalni zahtjevi u cilju pokretanja postupaka od nadležnih organizacionih jedinica”, piše u izvještaju DRI, koji je reviziju u MUP-u sprovodio od marta do jula ove godine.


Riječ je, precizirali su u tom dokumentu, o nabavci uniformi za policijske službenike, za koje je bilo opredijeljeno 800.000 eura, kupovini stacionarnih radarskih sistema, za koje se na računu MUP-a nalazilo 1,25 miliona, nabavci kamera za nošenje, za koje je bilo namijenjeno 300.000 eura…


MUP je na računu imao, ali prošle godine, nije iskoristio ni nešto više od pola miliona eura, koliko je bilo izdvojeno za nadogradnju postojećeg objekta u Spužu. Trista hiljada eura MUP nije iskoristio za izgradnju objekta za potrebe Sektora granične policije u Pljevljima, kao ni 350 hiljada eura za konsultantske usluge, projekte i studije.


Adžić Foto: Libertaspress/Savo Prelević


“U MUP-u se, u skladu sa internom procedurom, prati realizacija ugovora o javnim nabavkama i sačinjavaju izvještaji o realizovanim ugovorima. Međutim, u slučajevima kada se ugovori ne realizuju u roku, kao što je slučaj sa adaptacijom objekta u Rožajama u vrijednosti od 190.000 i nabavkom rezervne opreme za održavanja sistema video-nadzora i kamera za automatsko očitavanje registarskih oznaka na graničnim prelazima u vrijednosti od 98.938 eura, ne sačinjavaju se izvještaji na osnovu kojih bi se preduzimale odgovarajuće mjere u slučajevima kada je to potrebno”, piše u izvještaju DRI.Skoro 48 miliona otišlo na plate


Budžetom za 2022. godinu za MUP je bilo opredijeljeno 101,6 miliona eura. Nakon rebalansa, budžet MUP-a iznosio je skoro 98 miliona eura od čega je, piše u izvještaju DRI, potrošeno 89,6 miliona.MUP je, navode, dio izdataka finansirao iz donacija.


Od ukupno 89,6 miliona eura koliko je državnim budžetom izdvojeno za izdatke MUP-a, najviše novca "otišlo“ je za neto zarade zaposlenih - ukupno 47.979.766 eura.


Foto: pixabay.com


"Izdaci po osnovu isplate ugovora o djelu iznosili su 1.011.361, za službena putovanja potrošeno je 1.327.818, a za jednokratne socijalne pomoći 377.551 eura“, piše, pored ostalog, u izvještaju DRI.Neraspoređen 1.921 službenik


Revizori su, pozivajući se na podatke Interne kadrovske evidencije iz jula ove godine, utvrdili da je od ukupno 4.830 zaposlenih u MUP-u, njih 1.921 ili 40 odsto, neraspoređeno.


“A, što nije u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji kojim je utvrđeno da će se raspored policijskih i ostalih službenika i namještenika, izvršiti u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu istog, odnosno do 6. novembra 2022. godine. Ključni razlog za to je što rukovodioci organizacionih jedinica ne dostavljaju prijedloge o rasporedu službenika, što nije u skladu sa internim pravilom”, piše u izvještaju DRI.


Na visok broj neraspoređenih službenika, navode, utiču i žalbe na donijeta rasporedna rješenja i neispunjavanje kriterijuma propisanih aktom o sistematizaciji.
Nema podataka koliko zaposlenih sjedi kući

“MUP nije obezbijedio podatke koliko službenika, koji nijesu raspoređeni, nije radno angažovano, odnosno koliko njih ne dolazi na posao”, piše u izvještaju DRI, koja je utvrdila da se ne vodi evidencija prisustva zaposlenih na radu u svim organizacionim jedinicama MUP-a.

“U MUP-u navode da svaki rukovodilac organizacione jedinice ima informaciju o odsustvu zaposlenog za kojeg je nadležan. Služba za obračun zarada, plate za redovan rad obračunava tako što od propisana 174 sata redovnog rada na mjesečnom nivou oduzima sate shodno doznakama koje dostavlja zaposleni”, piše u izvještaju DRI.

U dom dokumentu je MUP-u preporučeno da, u skladu sa Zakonom o radu i internim procedurama, vodi dnevnu evidenciju prisustva na radu u svim organizacionim jedinicama.Različiti podaci o imovini


“MUP u svojoj knjigovodstvenoj evidenciji ne vodi sve objekte koje koristi, što nije u skladu sa članom 44 Zakona o državnoj imovini”, piše u izvještaju DRI.


Popisna komisija je, navode, konstatovala da postoji neslaganje u podacima Uprave za katastar i državnu imovinu i knjigovodstva MUP-a.


Granični prelaz na Božaju Foto: Savo Prelević


“U bazi podataka Uprave za nekretnine ne postoje podaci za objekte koje koristi MUP - GP Cijevna, GP Božaj, GP Vraćenovići, objekat CB Bar - aneks objekta površine 73 kvadrata, aneks objekta OB Rožaje od 251 kvadratnog metra, kao i rekonstruisani hangar avio-helikopterske jedinice u Golubovcima koji zauzima 1.500 kvadrata. MUP, u saradnji sa Upravom za katastar i državnu imovinu, treba da preduzme aktivnosti u cilju evidentiranja ministarstva kao korisnika objekata u kojima su smještene njegove i organizacione jedinice Uprave policije“, preporuka je DRI.Svi ne vode evidenciju o zaduženju oružja


„U pojedinim organizacionom cjelinama ne vodi se evidencija o ličnom zaduženju oružja jer ne postoje tehnički uslovi i aplikacija za evidenciju naoružanja“, piše u izvještaju DRI.


Utvrđeno je da MUP raspolaže sa 1.015 putničkih vozila, 67 motocikala, 11 specijalnih motora – četvorotočkaša, 15 specijalnih autoprikolica, šest motornih sanki, 32 plovila i devet letjelica.


Foto: Uprava policije


"Komisija je na posebnim popisnim listama izdvojila 130 vozila vlasništvo „S - Leasinga“, 117 vozila i motocikala, koji su u lošem stanju i u procesu rashodovanja i dva vozila koja su na privremenom korišćenju“, piše u izvještaju DRI.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Rožajac osumnjičen da je silovao i zlostavljao suprugu

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Peti put odgođena kontrola optužnice za dvostruko ubistvo u Spužu (VIDEO+FOTO)

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Osmisliti strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u

16/05/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo