Libertas logo

ŠTRAJK UPOZORENJA ZAPOSLENIH U UMJETNIČKOM SEKTORU USTANOVA KULTURE

Treba li vam umjetnost?

News main

FOTO: RTCG

Sa današnjeg protesta

Autor

RTCG

25/03/2023

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Zaposleni u umjetničkom sektoru ustanova kulture organizovali su danas u Podgorici štrajk upozorenja, nezadovoljni Granskim kolektivnim ugovorom, koji je potpisan 16. marta.


Umjetnici iz pozorišta, simfonijskog orkestra, likovnjaci i drugi, okupili su se u deset sati, u Bokeškoj ulici, uz transparente - "Treba li vam kultura?", "Pozorište je misao o boljem svijetu", "Ne postoje velike i male uloge, ali postoje veliki i mali koeficijenti"...


Štrajk u Bokeškoj ulici Foto: Kristina Radović/ RTCG


Štrajk upozorenja podržali su umjetnici iz Udruženja glumaca Crne Gore, Crnogorskog narodnog pozorišta, Gradskog pozorišta Podgorica, Nikšićkog pozorišta, Kraljevskog pozorišta Zetski dom, Sindikata KIC-a "Budo Tomović", Crnogorskog simfonijskog orkestra, Sindikata Muzičkog centra Crne Gore i Sindikalna organizacija CNP-a, pri Uniji slobodnih sindikata Crne Gore.


Danas u Podgorici Foto: Kristina Radović/ RTCG


Svoje nezadovoljstvo koeficijentima, po kojima umjetnička grupa poslova dobija svega 3,5 odsto povećanja na zarade, dok ostali radnici u kulturi od 20 do 25, pa i više, pokazali su i na dan potpisivanja ugovora.


Foto: Kristina Radović/ RTCG


Iako su, kažu, imali sastanke i sa predstavnicima sindikata i ministarstvom, nijesu zadovoljni ponuđenim rješenjima.


Iz Ministarstva kulture je saopšteno da su juče predstavili potencijalna rješenja, kojim bi se dodatno sagledala specifičnost umjetničke grupe poslova i našao kompromis.


Video: RTCG

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Rožajac osumnjičen da je silovao i zlostavljao suprugu

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Peti put odgođena kontrola optužnice za dvostruko ubistvo u Spužu (VIDEO+FOTO)

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Osmisliti strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u

16/05/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo