Libertas logo

NAKON TEKSTA LIBERTASA, OGLASIO SE ADVOKAT JOŠ JEDNOG OD UHAPŠENIH 2020. GODINE

Pavličić: Policajci su mučili i davili Mrvaljevića, pa ga onesviješćenog poveli u bolnicu na oživljavanje

News main

FOTO: Screenshot/Sky aplikacija

Fotografija na kojoj se Mrvaljević prepoznao

Autor

Libertas Press

24/03/2023

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Jovan Mrvaljević je osoba na fotografiji, koja je objavljena u tekstu “Tortura sa policijskom značkom”, kojoj medicinsko osoblje pruža pomoć na bolesničkom krevetu. Iz sadržine tekstualnih poruka, koje su uz fotografiju, procijenite u kakvom se stanju nalazio, saopštila je Libertasu njegova punomoćnica, advokat Tatjana Pavličić.


Mrvaljević, navela je Pavličić, uhapšen je krajem decembra 2020. godine.

"Dana 30. na 31. decembar 2020.godine, Jovan Mrvaljević je, nakon nezakonitog hapšenja, o čemu se izjasnio ombudsman u svom izvještaju, i užasnog mučenja, zlostavljanja, prebijanja i davljenja od pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja, u nesvjesnom stanju bio odvezen u Urgentni centar u Podgorici na “oživljavanje”, kako su mu kasnije saopštili. Koristeći pomoć ombudsmana, podnosilac je pribavio medicinski izvještaj od navedenog datuma, koji se podudara sa satom i datumom, kada je sačinjena, odnosno poslata fotografija koju ste objavili. U ljekarskom izvještaju je sramno konstatovano da je Jovan Mrvaljević bez vidljivih povreda, uprkos tome što je, osim davljenja i gušenja, bio i brutalno prebijen”, navela je Pavličić u saopštenju.


Policijski službenici su, napisala je ona, “Mrvaljevića na taj način prinudili da potpiše određene akte suprotno njegovoj volji i unijeli netačne podatke”.


“Dok određene radnje pod torturom nije izvršio, nakon čega je uslijedilo dalje mučenje, davljenje i reanimacija u Urgentnom centru. Takvi akti policijskih službenika doveli su do montiranja krivičnog postupka, odnosno do toga da Mrvaljević, skoro godinu od brutalnog mučenja i zlostavljanja, u novembru 2021. godine bude uhapšen pod insinuiranim optužbama da je član kriminalne grupe pokojnog Jovana Vukotića, sa kojom nikada nije imao kontakta, ni ličnog, ni posrednog”, saopštila je Pavličić.


Događaj je, navela je ona, prijavljen Sektoru unutrašnje kontrole Uprave policije u januaru 2021. godine.


“Fotografija iz Urgentnog bloka Kliničkog centra u Podgorici upravo potvrđuje navode podnosioca o nečovječnom postupanju, a koje je iznio u svojoj izjavi kod navedenog tijela. Mrvaljevića nikada nijesu obavijestili o ishodu preduzetih radnji, zbog čega je zatražio pomoć ombudsmana, kojem se ovim putem zahvaljuje. Kod navedenog će Jovan Mrvaljević preduzeti sva zakonom dozvoljena sredstva i mehanizme da se dođe do materijalne istine, štititi svoja prava i interese, istrajati u tome da se sva lica, koja su na bilo koji način ucestvovala u ovom gnusnom događaju, identifikuju i procesuiraju, te obavijestiti sve relevantne institucije u zemlji i inostranstvu”, zaključila je advokat Pavličić.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Rožajac osumnjičen da je silovao i zlostavljao suprugu

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Peti put odgođena kontrola optužnice za dvostruko ubistvo u Spužu (VIDEO+FOTO)

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Osmisliti strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u

16/05/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo