Libertas logo

OGLASIO SE BRANILAC I PUNOMOĆNIK JEDNOG OD UHAPŠENIH TOKOM 2020. GODINE

Lekić: Kovač se prepoznao kao žrtva policijske torture

News main

FOTO: Screenshot/Sky aplikacija

Kovač tvrdi da je on na fotografiji

Autor

Libertas Press

24/03/2023

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Stefan Kovač je bio žrtva neviđene, nezakonite i nehumane torture ovlašćenih policijskih službenika 2020. godine, ničim izazvane, i sebe je prepoznao na početnoj fotografiji teksta “Tortura sa policijskom značkom” na kojoj policijski službenik čvrsto drži njegovu glavu obmotanu plastičnom kesom, koji je juče objavljen na portalu Libertas, saopštio je Kovačev branilac i punomoćnik, advokat Damir Lekić.

 

Neposredno prije nego što je, naveo je Lekić, postao žrtva torture, Kovač je uhapšen.

 

“Nakon toga je podvrgnut nezapamćenoj višesatnoj i višednevnoj psihičkoj i fizičkoj torturi ovlašćenih policijskih službenika koji su ga na taj način prinudili da im preda pristupne šifre od svojih telefona i da potpiše dokumentaciju da je to učinio dobrovoljno iako to nikako nije bio slučaj. Dakle, prinudili su ga da, bez svoje volje, preda pristupne šifre od telefona, a nakon toga su ga prinudili da, mimo svoje volje, potpiše dokumentaciju kao da je tu radnju učinio svojevoljno, na koji način su u tu dokumentaciju unijeli neistinit sadržaj i istu falsifikovali. Zbog takvog postupanja, Kovač je, osim što je postao žrtva neviđene policijske torture, postao i žrtva nezakonitog krivičnog progona koji je rezultirao njegovim odlaskom u istražni zatvor i maratonskim suđenjem koje traje već preko dvije i po godine”, saopštio je Lekić Libertasu.

 Stefan Kovač je optužen da je pripadnik kriminalne organizacije, koju je formirala osoba sa pseudonimom Džon Goti, a koja je imala zadatak da ubije Dejana Kašćelana u Beču 2020. godine.

 

Kovač je, naveo je Lekić, i dalje u istražnom zatvoru “ne uspijevajući da dokaže svoju nevinost, a koja je evidentna, kao i nezakonito postupanje policije koje je rezultiralo nezakonitim prikupljanjem dokaza protiv Stefana Kovača”.

 

“Da je Kovač zaista bio žrtva torture dokazuje i obimna medicinska dokumentacija na njegovo ime iz tog perioda, kao i nalaz i mišljenje vještaka sudske medicine. Ono što je izrazito zabrinjavajuće je da se ova tortura nastavila i kada je iz policije tada prebačen u Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore, koje bi trebalo tome da bude brana, budući da postupajući državni tužilac nije želio o tome uopšte da sluša navode Stefana Kovača, kao ni njegovog branioca, ponašao se suprotno Kodeksu tužilačke etike i, iako dužan da po službenoj dužnosti odmah procesuira i istraži takve navode, uputio je Stefana Kovača i njegovog branioca da podnesu krivičnu prijavu policiji ili državnom tužilaštvu, što je čak zapisnikom o saslušanju Stefana Kovača konstatovao. To je bilo i više nego obeshrabrujuće po Stefana Kovača, posebno pri činjenici da državni tužioci na sam pomen takvih riječi imaju zakonsku obavezu da djeluju samoinicijativno, odmah i po automatizmu”, naveo je Lekić.

 

On je Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici nakon toga podnio krivičnu prijavu uz koju je dostavio kompletnu medicinsku dokumentaciju.

 

“Postupajući državni tužilac saslušao je Stefana Kovača na te okolnosti i naredbom je odredbio sudsko-medicinsko vještačenje koje je u potpunosti potvrdilo te njegove navode. Ova tortura se dogodila krajem jula 2020. godine, ali iako je protekao duži vremenski period iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici ništa drugo nijesu uradili osim što su saslušali Stefana Kovača i izvještačili medicinsku dokumentaciju. Nijednog policajca nijesu saslušali, niti bilo šta drugo učinili. Nijesu pribavili ni spisak raspoređenih policajaca od toga dana, kao ni spisak onih koji su u odnosu na njega preduzimali radnje, a preduzimali su ih itekako. Na ovaj način je nad Stefanom Kovačem nastavljena tortura”, smatra Lekić.

 

Kovač se, naveo je on, na objavljenoj fotografiji na portalu Libertas odmah prepoznao kao jedna od žrtava “te bezkrupulozne torture i to želi javno da saopšti”.

 

“Sve sa ciljem kako bi skrenuo pažnju svim nadležnim državnim organima i to kako onima koji učestvuju u njegovom nezakonitom i neosnovanom progonu u krivičnom postupku u kojem se koriste dokazi koji nijesu pribavljeni u skladu sa zakonom, tako i onima kod kojih ima status oštećenog, a koji “s mjesta prstom nijesu mrdnuli” kako bi se razjasnila ova stvar, utvrdile sve odlučne činjenice i okolnosti, te priveli pravdi i procesuirali svi oni koji su učestvovali u bilo kakvim nezakonitostima, a u krajnjem i svi nevini oslobodili krivice”, naveo je Lekić.

 

Sve vrijeme, istakao je Lekić, "samo Kovač trpi štetu".

 

“Ne možemo sami, već drugi moraju da nam rješavaju “posao u našem dvorištu” (dostavljene fotografije od drugih). Kovač je u istražnom zatvoru zbog krivičnog postupka za ozbiljno krivično djelo u kojem je, u jednom trenutku, presudom čak neosnovano bio osuđen na strogu kaznu zatvora, koja je upravo iz ovih razloga ukinuta, budući da se ni prethodni sud nije uopšte bavio ovim pitanjem”, zaključio je Lekić.

 

 

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Rožajac osumnjičen da je silovao i zlostavljao suprugu

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Peti put odgođena kontrola optužnice za dvostruko ubistvo u Spužu (VIDEO+FOTO)

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Osmisliti strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u

16/05/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo