Libertas logo

AKCIJA SPECIJALNOG POLICIJSKOG ODJELJENJA

Policija hapsi međunarodnu kriminalnu grupu (FOTO galerija)

News main

FOTO: Libertaspress/Savo Prelević

Jedan od uhapšenih

Autor

Radmila Grbić

27/07/2022

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Po nalogu specijalnog državnog tužioca, pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) jutros, oko tri sata, počeli su hapšenja članova međunarodne kriminalne organizacije koja se sumnjiči da se bavila trgovinom droge.


Iz Uprave policije je saopšteno da je u međunarodnoj policijskoj akciji “Florida I” uhapšeno osam osoba u Crnoj Gori – R.V. (39) iz Nikšića, Kotorani D.G. (62), N.P. (55), B.V. (50) i J.E. (27), zatim, N.G. (48) iz Danilovgrada, S.M. (42) i M.R. (34) iz Podgorice, dok su I.A. (31), F.R. (35), M.L. (58), J.V. (26) nedostupni nadležnima.


“D.V. (39) je prethodno uhapšen u Srbiji po međunarodnoj potjernici zbog drugih krivičnih djela”, naveli su iz Uprave policije.


U sklopu aktivnosti u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala, Uprava policije Crne Gore je, piše u saopštenju, kao nosilac aktivnosti, a uz aktivnu podršku i koordinaciju EUROPOL-a i u saradnji sa službama za sprovođenje zakona Srbije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Portugala i Holandije, procesuirala 28 pripadnika međunarodne kriminalne organizacije, koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou.


“Krivičnom prijavom obuhvaćeni su D.V. (39), F.R. (35), D.G. (62), N.P. (55), N.G. (48), S.M. (42), R.V. (39), I.A. (31), J.V. (26), M.R. (34), B.V. (50), M.L. (58), J.E. (27), Ž.D. (48), M.Đ. (60), V.R. (52), T.B. (39), N.M. (31), V.L. (48), N.M. (43), A.M. (32), D.Ž. (69), D.M. (48) i Z.G. (43), državljani Crne Gore, kao i S.M. (45) i A.D. (46) iz Srbije i L.C. (47) i S.A. (45), državljani Italije”, saopštili su iz policije.


Oni su, navode, osumnjičeni za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.


“Prilikom finalizacije aktivnosti, policijsko-tužilačke mjere i radnje sprovedene su na teritoriji sedam zemalja, a pretresene su ukupno 52 lokacije. U Crnoj Gori je u sprovođenju navedenih aktivnosti učestovalo 200 službenika Uprave policije. Izvršeni su pretresi na ukupno 33 lokacije u našoj državi i tom prilikom pronađeno je i oduzeto više desetina hiljada eura, skupocjeni satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, vozilo i gliser”, piše u saopštenju policije.


Navode da su na Arubi 2020. godine uhapšeni Ž.D, M.Đ, V.R, T.B, N.M. (31), V.L, N.M. (43), A.M, D.Ž, D.M. i Z.G, i da su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora.


Uprava policije je, piše u saopštenju, tokom 2019. godine otpočela policijsko-tužilačke mjere i radnje na prikupljanju dokaza za grupu iz Crne Gore, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije, a za koju se sumnjalo da se bavi transnacionalnim krijumčarenjem opojne droge kokain rutom Južna Amerika – Evropa, korišćenjem različitih vrsta plovila.


“Prikupljena saznanja, stepen organizovanosti i modus operandi, ukazivali su na to da je grupa bila aktivna i u prethodnom periodu. Priprema i organizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila se u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Španiji – Balearska ostrva, Kanarskim ostrvima, Zelenorskim ostrvima, Capo Verde, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok se realizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila u Portugalu – Azorska ostvra, Obali Slonovače, Karibima – Aruba, Grenadi, Sabu, Antigvi i Barbudi, Svetom Eustahiju i Svetom Martinu”, saopšteno je iz Uprave policije.


Kroz međunarodnu saradnju, razmjenom informacija i na sastancima sa službama za sprovođenje zakona Srbije, Slovenije, Španije, Italije, Portugala i Holandije, naveli su u policiji, definisani su pojedinčani detalji i zajednička strategija djelovanja u cilju identifikacije svih osoba uključenih u predmetnu kriminalnu aktivnost.


“Sa precizno definisanim ulogama, modusom operandi sprovođenja ovih aktivnosti, uključujući i novčane transkacije između članova kriminalne organizacije i uključene međunarodne kompanije, kao i ostali fundamentalni elementi neophodni za realizaciju pojedinačno planiranih aktivnosti – zapljene i prikupljanje dokaznog materijala neophodnog za sprovođenje postupka pred nadležnim pravosudnim organima”, saopšteno je iz policije.


Policija Portugala je, navode, 30. maja 2019. godine, na lokaciji Azorska ostrva – Horta, na brodu “Yemaya“, zaplijenila ukupno 500 paketa u kojima se nalazila opojna droga kokain, ukupne težine 592,9 kilograma.


“Prilikom realizacije ove aktivnosti uhapšene su tri osobe iz Crne Gore, Hrvatske i Velike Britanije. Prikupljeni dokazi ukazuju da su ključne uloge u sprovođenju navedene kriminalne aktivnosti imali organizator L.C, državljanin Italije, povezan sa mafijaškom organizacijom `Ndrangheta, koji je zbog drugih aktivnosti u Italiji već osuđen na kaznu zatvora od 20 godina, i državljanin Crne Gore F.R, zadužen za regrutaciju pomoraca i pružanje logističke podrške”, piše u saopštenju crnogorske policije.


Krivičnom prijavom u vezi sa tim događajem, navode, obuhvaćeno je 17 osoba, od kojih su 13 državljani Crne Gore.


“Nadalje, mornarica Obale Slonovače je u februaru 2020. godine, na brodu “Trasgo – Nadudanma” zaplijenila 411 kilograma kokaina i uhapsila pet državljana Gane, dok su u nastavku aktivnosti uhapšena dva državljanina Slovenije. Za organizaciju krijumčarenja sumnjiči se ista osoba kao i u prethodnom slučaju, državljanin Italije, dok je cijela grupa angažovana u konktenom slučaju bila sačinjena od 11 članova, među kojima su i dva državljanina Crne Gore”, saopšteno je iz policije.


Službe za sprovođenje zakona Arube su, navode, u februaru 2020. godine, na brodu ”Aressa” zaplijenili 5,1 tonu kokaina i uhapsili 11 državljana Crne Gore, koji su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od devet do 15 godina.


“Za organizaciju ove aktivnosti osumnjičen je V.D, državljanin Crne Gore, koji je već ranije procesuiran zbog aktivnosti krijumčarenja 840 kilograma kokaina u drugom predmetu, a koji je po međunarodnoj potjernici uhapšen u Srbiji 13. jula 2022. godine”, piše u saopštenju policije.


Sa današnje akcije Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Sa današnje akcije Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Sa današnje akcije Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Sa današnje akcije Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Sa današnje akcije Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Sa današnje akcije Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Rožajac osumnjičen da je silovao i zlostavljao suprugu

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Peti put odgođena kontrola optužnice za dvostruko ubistvo u Spužu (VIDEO+FOTO)

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Osmisliti strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u

16/05/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo