UJEDINJENE NACIJE PREDSTAVILE IZVJEŠTAJ O KRIJUMČARENJU DROGE OD 2017. DO 2021. GODINE

Kriminalci iz Crne Gore uključeni u šverc 30 tona kokaina

Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Luka Bar

Autor

RTCG

21/03/2023

Podijeli vijest:

Crnogorske vlasti ukazale su da su između 2017. i 2021. godine policijske agencije zaplijenile više od 30 tona kokaina širom svijeta u slučajevima u kojima su učestvovali kriminalci iz Crne Gore, navedeno je u novom izvještaju Kancelarije Ujedinjenih Nacija za drogu i kriminal (UNODC).


U pitanju je globalni izvještaj o švercu kokaina za 2023. godinu, gdje se posebno analiziraju međunarodne veze kriminalnih grupa.


Luka Bar je, kako se ističe, aktivna tranzitna tačka za balkanske kriminalne grupe kada je u pitanju šverc narkotika, često iz Južne Amerike. 


"Državljani Crne Gore se već neko vrijeme često pojavljuju u otkrivenim slučajevima šverca kokaina, posebno kao mornari na prekookeanskim brodovima", konstatovano je u izvještaju, uz napomenu da postaju i sve važniji igrači.

 

"Na primjer, u junu 2019. vlasti u luci Filadelfija, zaplijenile su 20 tona kokaina sa kontejnerskog broda na putu za luku Roterdam u Holandiji, a uhapsile su i nekoliko crnogorskih pripadnika posade", navedeno je u izvještaju.

 

Crnogorske vlasti su, napominje se, ukazale da su između 2017. godine i 2021. godine policijske agencije zaplijenile preko 30 tona kokaina širom svijeta u slučajevima gdje su kriminalci iz Crne Gore bili uključeni.


"Dok su pojedinci uključeni u nekoliko ovih slučajeva možda bili operativci nižeg nivoa, crnogorske vlasti su identifikovale, što se može vidjeti u otvorenim izvorima, škaljarski i kavački klan kao moćne i organizovane kriminalne grupe visokog rizika u zemlji. Štaviše, prema izvorima medija, crnogorski državljanin, koji boravi u Austriji, navodno, zauzima vodeće mjesto u šemi šverca narkotika sa dva hrvatska saradnika. Osumnjičen je od agencija za sprovođenje zakona da ima veze sa velikim pošiljkama kokaina koje su otkrivene u Kolumbiji i Italiji", naglašeno je u izvještaju Kancelarije UN za drogu i kriminal. 


Navodi se i da su pošiljke banana, obično iz Ekvadora, "poslužile katkad za prebacivanje i prikrivanje kokaina koji stiže u balkanske luke".


UNODC ukazuje i da u balkanskim lukama, velike pošiljke kokaina iz Južne Amerike organizuju balkanske kriminalne grupe, posebno albanski i državljani Srbije ili Crne Gore, koji obezbjeđuju nabavku i transport do mjesta u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji i Ukrajini".


Posebno je upozoreno da su crnogorski šverceri hapšeni blizu obala Australije i Zapadne Afrike, što, piše u izvještaju, "ukazuje na nove trendove".

Šverc

Luka Bar

Kokain

droga

UNODC

Izdvojeno

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.
Ambasada

Tel: + 382 20 336 633

Mob.tel: + 382 68 744 025

[email protected]

Bulevar Džordža Vašingtona 78, Podgorica,Montenegro

Rubrike
Impresum
Olivera LAKIĆ

[email protected]

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Radmila GRBIĆ

[email protected]

Pravila korišćenja

Terms and Conditions

Privacy policy

GDPR

Copyright © 2023 Libertas Press. | All rights reserved. | Made by Oykos Development