Libertas logo

ŽENE SU NAJBOLJI LJUDI: ŽENSKI KLUB SKUPŠTINE CRNE GORE

Odlučne, pametne, snažne i lijepe

News main

FOTO: Foto: Skupština Crne Gore

Ženski klub

Autor

Radmila Grbić

02/03/2022

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Ženski klub Skupštine Crne Gore, koji čine poslanice svih političkih partija zastupljenih u parlamentu i jedan džentlmen, danas je svečano obilježio godinu postojanja i, sudeći po tome šta su uradili, kako taj klub funkcioniše, ali i kako štite i vode računa jedni o drugima, mogu biti primjer svim političkim organizacijama u Crnoj Gori.


Ženski klub je primjer kako se otvoreno, oštro i odlučno reaguje na učestale mizogine i seksističke napade na žene u političkom i javnom životu.


Inicijatorka da se on formira je Branka Bošnjak, koja je sa koleginicom Vesnom Pavićević, ujedno i kopredsjednica kluba. 

Pored njih dvije, u klubu su i Draginja Vuksanović-StankovićDaliborka PejovićSimonida KordićMaja VukićevićJelena Božović, Jovanka BogavacDanijela ĐurovićMilosava PaunovićZdenka PopovićTamara VujovićBožena JelušićSuada ZoronjićKenana Strujić-HarbićAleksandra VukovićDragica SekulićMarta ŠćepanovićSuzana PribilovićJovanka LaličićLidija Kljajić Nataša Jevrić. Njima se, bez ikakvih predrasuda, pridružio i njihov kolega poslanik Boris Mugoša kao predstavnik SD-a, jedine partije u parlamentu, koja nema nijednu ženu predstavnicu u parlamentu.


Njihov cilj je da, svojim aktivizmom, doprinesu većoj vidljivosti žena na političkoj sceni Crne Gore.

Ženski klub je u proteklih godinu pokrenuo nekoliko inicijativa koje su usvojene na plenumu konsenzusom svih poslanika.


Njihova je inicijativa da se roditeljima, kojima je po odluci suda povjereno staranje o djetetu, omogući da za prelazak granice ne moraju da imaju saglasnost drugog roditelja, već samo sudsku presudu o dodijeljenom starateljstvu. Izdavanje putne pasoša, djetetu povjerenom na staranje jednom roditelju, značajno je olakšano i neće biti neophodna saglasnost drugog roditelja, ukoliko se procijeni da postoji opstrukcija. Propisana je i mogućnost izdavanja pasoša za tu djecu, po hitnom postupku, ako okolnosti to iziskuju.


Ženski klub je uspio da amandmanima na Krivični zakonik propiše obavezu nadležnom ministarstvu da mora voditi registar pedofila i da se moraju sprovoditi mjere posebnog nadzora nakon što pedofil odsluži zatvorsku kaznu. To podrazumijeva zabranu prilaska mjestima gdje se okupljaju djeca i obavezu poslodavca da pri zapošljavanja na pozicijima u kojima ima rada sa djecom provjeri evidenciji da li je registrovan kao pedofil.

Kroz izmjene Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, Ženski klub je obezbijedio da bračnim i vanbračnim partnerima, kao i ženama koje ne žive u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, a koje imaju problem da se ostvare kao majke, mogu o trošku države da imaju šest pokušaja medicinski potpomognute oplodnje, a muškarcima da o trošku države imaju jedan pokušaj liječenja muške neplodnosti. Uspjeli su i da podignu starosnu granicu žene za besplatne pokušaje medicinski potpomognute oplodnje na 50 godina.


Značajno je unaprijeđen i Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji tako što su sva 24 amandmana Ženskog kluba na predloženi tekst usvojeni i postali su sastavni dio zakona. Ukoliko se ne omogući novac za realizaciju ovih rješenja, kroz amandman Ženskog kluba, obezbijeđen je milion eura u budžetu za 2022. godinu za tu svrhu.


Zahvaljujući Ženskom klubu, zagovornicama osnivanja Banke humanog mlijeka u Crnoj Gori, budžetom za ovu godinu obezbijeđeno je pola miliona eura, kako bi kroz taj projekat bila smanjena smrtnost prijevremeno rođenih beba.


Ženski klub je izdejstvovao da se iz državne kase izdvoji 29 hiljada eura za Državni arhiv za naučni projekat “Žene u crnogorskoj patrijahalnoj kulturi 1879-1918”.

Plan im je da, u saradnji sa Centrom za ženska prava, upute Skupštini predlog zakona o privremenom izdržavanju djece, kojim je predviđeno osnivanje Alimentacionog fonda.


One će, kažu, zajedno sa svojim kolegom Mugošom, nastaviti da dižu glas protiv nasilja nad ženama, kao što su i činile do sada.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Iz Dubaija i Turske komandovali švercerima kokaina (FOTO+VIDEO)

13/06/2024

Vijesti
Card banner

Ukinuta presuda, Lidiji Mitrović ponovo da se sudi

12/06/2024

Vijesti
Card banner

Medenica: Svi su znali, a samo sam ja na optuženičkoj klupi

12/06/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo