VANREDNA SJEDNICA VIJEĆA ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST

Policija da čuva sudove i tužilaštva dok ne počne primjena zakona

Foto: Vlada Crne Gore

Sa današnje sjednice

Autor

Radmila Grbić

08/03/2023

Podijeli vijest:

Vijeće za nacionalnu bezbjednost danas je, na vanrednoj sjednici, naložilo Ministarstvu pravde da formira međuresorsku radnu grupu za implementaciju odredbi zakona o sudovima i državnom tužilaštvu, koje se odnose na poslove obezbjeđenja i unapređenje bezbjednosti objekata pravosudnih institucija.

 

“Uprava policije i Agencija za nacionalnu bezbjednost zaduženi su da, u koordinaciji sa pravosudnim institucijama i tom radnom grupom, nastave da preduzimaju aktivnosti u cilju obezbjeđivanja pravosudnih institucija, tokom srednjoročnih i dugoročnih aktivnosti i potpune implementacije odredbi koje se odnose na bezbjednost pravosudnih institucija”, saopšteno je nakon sjednice vijeća, koja je zakazana nakon nesreće u Osnovnom sudu u Podgorici u petak, kada je tridesetdevetogodišnji M.B. aktivirao bombu na ulazu u tu instituciju.

 

Vijeće je uputilo smjernicu Birou za operativnu koordinaciju da se pristupi ažuriranju Procjene opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori (SOCTA), uključujući i podatke, koji se odnose na pokretnu i nepokretnu imovinu članova organizovanih kriminalnih grupa, kao i najnovnije podatke koji se odnose na angažovanje ljudi u međunarodnom krijumčarenju narkotika.

 

“U okviru borbe protiv organizovanog kriminala, vijeće je donijelo zaključak kojim se zadužuje Biro za operativnu koordinaciju da obrazuje međuresorski radni tim povodom prikupljanja podataka u odnosu na lica koja se nalaze na nacionalnim i međunarodnim potjernicama”, saopšteno je nakon sjednice.

 

Razmatrana su, navode, i pitanja mogućih prijetnji po nacionalnu bezbjednost i borbe protiv organizovanog kriminala.

 

“Date su smjernice Birou za operativnu koordinaciju u cilju realizacije zadataka organa obavještajnog sektora u cilju otkrivanja, sprečavanja i procesuiranja fizičkih i pravnih lica, koja ostvaruju maligni uticaj u kontekstu mogućih prijetnji po nacionalnu bezbjednost, ekonomske interese Crne Gore i povezanosti sa organizovanim kriminalnim grupama”, piše u saopštenju

 

Na sjednici je, navode, razmotren izvještaj o preduzetim aktivnostima povodom rješavanja sajber napada Savjeta za informacionu bezbjednost i izvještaji američke Agencije za istraživanje FBI i francuske Nacionalne agencije za sajber bezbjednost ANSSI.

 

“Konstatovano je da, usljed specifičnosti i složenosti sajber napada, nije utvrđena karakteristika koja bi ukazala ko stoji iza napada. Ti izvještaji sadrže veliki broj podataka od značaja za unapređenje sajber bezbjednosti u Crnoj Gori. S tim u vezi, konstatovano je da je unaprijeđen sistem detektovanja i ranog otkrivanja sajber prijetnji”, navodi se u saopštenju.

 

Pored predsjednika i članova vijeća, sjednici su prisustvovali i vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović, glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, predsjednik Ustavnog suda Budimir Šćepanović, vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Vučković, predsjednica Osnovnog suda u Podgorici Željka Jovović, direktor Uprave policije Zoran Brđanin, čelnica Sudskog savjeta Vesna Zvicer i predsjednik Advokatske komore Crne Gore Zdravko Begović.

 

 

vijeće za nacionalnu bezbjednost

Osnovni sud

podgorica

Bomba

vladimir novović

tatjana begović

budimir šćepanović

Vesna Vučković

Željka Jovović

zoran brđanin

vesna zvicer

Zdravko Begović

socta

Izdvojeno

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.
Ambasada

Tel: + 382 20 336 633

Mob.tel: + 382 68 744 025

redakcija@libertaspress.me

Bulevar Džordža Vašingtona 78, Podgorica,Montenegro

Rubrike
Impresum
Olivera LAKIĆ

olivera.lakic@libertaspress.me

Savo PRELEVIĆ

savo.prelevic@libertaspress.me

Radmila GRBIĆ

rada.grbic@libertaspress.me

Vlasnička struktura i osnivači
Pravila korišćenja

Terms and Conditions

Privacy policy

GDPR

Copyright © 2023 Libertas Press. | All rights reserved. | Made by Oykos Development