OSMOMARTOVSKI MARŠ U PODGORICI

Otpor sili i nepravdi

Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Današnji marš u Podgorici

Autor

Aleksandar Matić

08/03/2023

Podijeli vijest:

Iskustva 2.000 žena koje su nam se obratile za pomoć u posljednjih nekoliko godina govori da naš pravni sistem i dalje ignoriše nasilje nad, takozvanim, nježnijim polom. Čak ni brutalna ubistva nijesu ubijedila institucije da treba da rade svoj posao. Zbog toga smo danas ovdje, da se odupremo toj brutalnosti, da ne budimo društvo koje se drži podalje od kulture umjetnosti i znanja. Danas smo tu da razbijemo fašizam, mizoginiju, nacionalizam i sve sitne podjele i probudimo svijest da je pravda dostupna svima, rekla je danas na osmomartovskom maršu u Podgorici, umjetnica i koordinatorka Programa za kulturu u "Centru za ženska prava", Tanja Markuš.Marš povodom međunarodnog praznika Dan žena, u organizaciji "Centra za ženska prava", pod sloganom "Otpor sili i nepravdi", održan je danas u centru Glavnog grada.


"Međunarodni Dan žena ne predstavlja poklanjanje cvijeća. Riječ je o zahtjevu da žene imaju jednaka prava kao i muškarci. Nalazimo se u eri u kojoj ljudi imaju veliku slobodu izražavanja, ali to ne znači da treba da naudi ljudskim pravima drugih. U mojoj zemlji, kao i ovdje, vidimo toliko primjera mizoginije, otvoreno izraženih i često usmjerenih na žene. Imamo pravo da tražimo život bez straha od nasilja, da budemo poštovane, da budemo zaposlene na najvišim nivoima i da tražimo pristup pravdi. Ako to ne dobijemo, imamo pravo na to da se naš glas čuje", rekla je britanska ambasadorka u Crnoj Gori, Keren Medoks.


Medoks Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Rebeka Čilović, izvršna direktorica NVO "Poligon za žensku izuzetnost - Sofija", poručila je da su žene sa sjevera Crne Gore u potpunosti zapostavljene i zaboravljene.


"One poručuju samo jedno - jutros mi je pesnicom povrijedio oko, državo ne vidim te", kazala je Čilović.Leonora Dukaj, direktorica NVO "Siguran život - Tuzi", pozvala je na zajedničku borbu protiv svakog vida diskriminacije.


"Borba za prava žena je velika. Nekako 8. mart ostaje protestna šetnja, bez obzira na to što mi sanjamo da na ovaj datum slavimo žene i njihova brojna postignuća. Zato nam ne trebaju čestitke, nama trebaju jednaka prava", rekla je ona.


Događaju su prisustvovali i - predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak, šefica delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabii Alhantouli ...


osmi mart

dan žena

Tanja Markuš

Keren Medoks

Rebeka Čilović

Leonora Dukaj

Specijalno državno tužilaštvo

podgorica

Branka Bošnjak

danijela đurović

oana kristina popa

Rabii Alhantouli

Izdvojeno

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.
Ambasada

Tel: + 382 20 336 633

Mob.tel: + 382 68 744 025

redakcija@libertaspress.me

Bulevar Džordža Vašingtona 78, Podgorica,Montenegro

Rubrike
Impresum
Olivera LAKIĆ

olivera.lakic@libertaspress.me

Savo PRELEVIĆ

savo.prelevic@libertaspress.me

Radmila GRBIĆ

rada.grbic@libertaspress.me

Vlasnička struktura i osnivači
Pravila korišćenja

Terms and Conditions

Privacy policy

GDPR

Copyright © 2023 Libertas Press. | All rights reserved. | Made by Oykos Development