Libertas logo

ODLUKA PREDSJEDNIKA VIŠEG SUDA U PODGORICI ZORANA RADOVIĆA

Sud odbacio optužnicu protiv Kneževića za utaju poreza i pranje novca

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Knežević

Autor

Pobjeda

09/07/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Viši sud u Podgorici odbacio je optužnicu protiv biznismena i vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića kojom se tereti da je organizovao kriminalnu organizaciju preko čijih članova je malverzacijama oprao i utajio više desetina hiljada eura.


Predsjednik Višeg suda, Zoran Radović, odbacio je optužnicu u odnosu na Kneževića jer ga Velika Britanije nije izručila Crnoj Gori za postupanje u tom predmetu Specijalnog tužilaštva.


"Optužnica protiv Duška Kneževića za krivična djela produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa, produženo krivično djelo pranje novca i produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa putem pomaganja se odbacuje iz razloga postojanja okolnosti koje privremeno sprečavaju krivično gonjenje", rečeno je Pobjedi iz Višeg suda.


Nakon pravosnažnosti tog rješenja biće zakazano novo ročište za kontrolu optužnice.


Optužnicom, koju je potpisao bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, a danas pred sudom zastupala tužiteljka Tanja Čolan-Deretić, osim Kneževića, obuhvaćeni su i bivši viceguverner Velibor Milošević, Mladen Dašić, Miodrag Knežević, Tomica Knežević, Tomislav Knežević, Andrija Knežević, Vuk Dragašević, Svetlana Mijatović, Andrej Koneneko, Ekatarina Perovna Konanenko i Ekatarina Konaneko.


Status svjedoka saradnika u tom predmetu imaju bivši generalni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić i Vlatko Rašović.


Bivši viceguverner se našao na meti istražitelja nakon što je Knežević, početkom januara 2019. godine, objavio snimak kojim je predstavio da je Veliboru Miloševiću dao 100 hiljada eura. Kasnijom analizom utvrđeno je da je taj snimak montiran.


Knežević je tada tvrdio da je snimak nastao 2015. godine, nekoliko mjeseci prije nego što je Milošević podnio ostavku na mjesto viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema.


Milošević je sa funkcije zvanično otišao u decembru 2015. na mjesto predsjednika Borda direktora Universal banke gdje je, nakon hapšenja i pokretanja krivičnog postupka protiv njega, dao ostavku i na tu poziciju.


Prema navodima optužnice, Duško Knežević je u drugoj polovini 2010. godine, na teritoriji Kipra i Crne Gore, formirao kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali ostali optuženi, a koja je funkcionisala do 2017. godine. U djelovanju kriminalne organizacije korišćene su privredne poslovne strukture.

Prema kriminalnom planu koji je, navodno, sačinio organizator Duško Knežević, uz pomoć članova kriminalne organizacije podizani su krediti koje krajnji korisnici nijesu vraćali. Krediti su pokrivani depozitima kojim je garantovano njihovo vraćanje, a koje su položile kompanije u vlasništvu Duška Kneževića, firme povezane sa njim i ostalim optuženima.

Ovlašćena lica u ovim kompanijama, Duško Knežević i članovi kriminalne organizacije, na taj način su, navodno, ostvarivali prihode od novčanih sredstava dobijenih kreditima, a koje nijesu prijavljivali državnim organima Crne Gore.


Sve to je, piše u optužnici, rađeno sa ciljem izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza, stavljanja nezakonito stečenog novca u redovne novčane tokove, ali i radi sprečavanja utvrđivanja pravog stanja u bankama čiji je većinski vlasnik Duško Knežević.


Knežević je u više procesa označen kao organizator kriminalne grupe koja je malverzacijama oštetila budžet za više stotina miliona eura.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Katnić i Lazović u Spužu još tri mjeseca

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Sud obustavio postupak protiv Brđanina jer je skupštinski odbor zakasnio sa zahtjevom

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Mašović osumnjičen da je oštetio budžet Andrijevice za 36.000 eura

12/07/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo