Libertas logo

OKONČANA AKCIJA RAZBIJANJA KRIMINALNE MREŽE U SRBIJI I JOŠ PET ZEMALJA

Iz Dubaija i Turske komandovali švercerima kokaina (FOTO+VIDEO)

News main

FOTO: Europol

Zaplijenjen novac i oružje

Autor

Libertas Press

13/06/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Četvoro osumnjičenih za šverc velikih količina droge iz Južne Amerike u zemlje Evrope, uhapšeno je juče u Španiji, u akciji tamošnje policije i uz podršku Europola.  

Pretreseno je, saopšteno je danas, sedam kuća u Španiji i zaplijenjeno 109.000 eura u gotovini, nakit, luksuzni satovi, vatreno oružje, municija…  


Time je, naveli su iz Europola, okončan niz akcija protiv kriminalne mreže, koje su sprovedene tokom prethodne tri godine, a u sklopu kojih je uhapšeno ukupno 40 ljudi u Srbiji, Hrvatskoj, Brazilu, Njemačkoj, Španiji i Turskoj, i zaplijenjeno oko osam tona kokaina i imovina.  


“Uključujući 12,5 miliona eura i tri miliona dolara u Brazilu. Više od 50 miliona eura je zamrznuto u Srbiji”, piše u današnjem saopštenju Europola.Međunarodno koordinisane akcije bile su, navode, usmjerene na kriminalnu mrežu, koja je trgovala tonama kokaina iz Kolumbije, Brazila i Ekvadora u EU.  


“Osumnjičeni su organizovali krijumčarenje u EU preko pomorskih pošiljki koje su išle preko logističkih čvorišta u zapadnoj Africi i Kanarskim ostrvima. Kada je droga stigla u EU, osumnjičeni su koristili centre u Belgiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Španiji, da bi dalje distribuirali kokain širom Evrope”, naveli su iz Europola. 


Foto: Europol


Vođe kriminalne organizacije, saopšteno je danas, privremeno su bili smješteni u Turskoj i Dubaiju.  


“Odatle su upravljali kontrolnim i komandnim centrima kriminalne mreže. Istrage u ovoj mreži identifikovale su značajnu prijetnju - sposobnost kriminalnih aktera da blisko sarađuju i dugoročno raspoređuju kriminalne saradnike na lokacijama kako bi olakšali svoje velike operacije trgovine drogom. Međunarodna saradnja u sprovođenju zakona je stoga bila ključna u zaustavljanju kriminalnih aktivnosti”, smatraju u Europolu. 


Foto: Europol


U avgustu 2023. godine, oficiri španske civilne garde, navode, presreli su brod sa 700 kilograma kokaina u blizini Kanarskih ostrva.  


“Obavještajna analiza podataka iz istrage šifrovane komunikacije otkrila je da je hrvatsko-italijanska posada prethodno, preko ovog plovila, uvezla najmanje 500 kilograma kokaina iz Brazila u Španiju. Isti operativni metod pomogao je istražiteljima da identifikuju koordinatore i brokere koji potiču iz regiona Zapadnog Balkana. Operativna radna grupa ih je uspostavila kao značajne mete zbog njihovog učešća u finansiranju i koordinaciji obje pošiljke”, piše u saopštenju Europola.  


Oni su, navode, povezani i sa prethodnim presretanjem tone kokaina, zaplijenjenog u septembru 2020. na Kanarskim ostrvima.  


Foto: Europol


“Pored istraga sprovedenih u Španiji, razmjena informacija između zemalja, koju vodi Europol, pokazala je da su istrage koje vode Belgija, Njemačka i Srbija, ciljale na iste osobe i njihove saradnike”, saopštili su iz Europola.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Katnić i Lazović u Spužu još tri mjeseca

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Sud obustavio postupak protiv Brđanina jer je skupštinski odbor zakasnio sa zahtjevom

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Mašović osumnjičen da je oštetio budžet Andrijevice za 36.000 eura

12/07/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo