Libertas logo

APELACIONI SUD UVAŽIO ŽALBU SUSPENDOVANE SPECIJALNE TUŽITELJKE

Ukinuta presuda, Lidiji Mitrović ponovo da se sudi

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Mitrović

Autor

Libertas Press

12/06/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Apelacioni sud Crne Gore ukinuo je prvostepenu presudu Višeg suda u Podgorici kojom je suspendovana specijalna tužiteljka Lidija Mitrović oglašena krivom zbog produženog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja i osuđena na kaznu zatvorom od sedam mjeseci.


Tom odlukom, saopšteno je danas, uvažene su žalbe branioca i Mitrovićeve.


"Vijeće Apelacionog suda ocijenio je da je presuda donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka iz čl. 386 st. 1 tač.8 i 9 Zakonika o krivičnom postupku. One se ogledaju u protivrječnosti izreke pobijane presude i njenih razloga u pogledu načina izvršenja krivičnog djela za koje je optužena oglašena krivom, a pored toga, u prvostepenoj presudi razlozi o odlučnim činjenicama su nejasni i protivrječni. Po ocjeni Apelacionog suda zbog navedenih bitnih povreda odredaba krivičnog postupka bilo je nužno ukinuti prvostepenu presudu i predmet vratiti prvostepenom sudu na ponovno suđenje, a do otklanjanja ovih povreda prvostepena presuda se nije mogla ispitati u meritumu u odnosu na žalbu Specijalnog državnog tužilaštva, izjavljenu zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o kazni", navodi se u saopštenju Apelacionog suda.


Sud je naložio prvostepenom sudu da u ponovljenom postupku otkloni bitne povrede, nakon čega će biti u mogućnosti da donese novu i na zakonu zasnovanu presudu.


Suspendovana tužiteljka Mitrović je, u novembru prošle godine, osuđena na sedam mjeseci zatvora jer je zloupotrijebila službeni položaj tako što je, u predmetu “Klap”, odbacila krivične prijave zbog utaje poreza protiv četiri fizička i jednog pravnog lica, nakon što su oni uplatili zaostale dažbine državi.


Presudu je donio sudija Višeg suda u Podgorici, Nenad Vujanović, koji je obrazložio da je Mitrović bila dužna da uspostavi vladavinu prava i štiti pravni poredak. Kao olakšavajuću okolnost naveo je to što je majka troje djece.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Uhapšena trojica državljana Srbije zbog tuče u Sutomoru

14/07/2024

Vijesti
Card banner

Katnić i Lazović u Spužu još tri mjeseca

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Sud obustavio postupak protiv Brđanina jer je skupštinski odbor zakasnio sa zahtjevom

12/07/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo