Libertas logo

BIVŠA ŠEFICA PRAVOSUĐA NEGIRALA DA JE ZLOUPOTRIJEBILA POLOŽAJ U SLUČAJU KOLEGE IZ ROŽAJA

Medenica: Svi su znali, a samo sam ja na optuženičkoj klupi

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Medenica uoči današnjeg suđenja

Autor

Radmila Grbić

12/06/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Ovo je političko i pravno licemjerstvo. Ekspresno sam izvedena pred sud jer nijesam nekog suspendovala. A, s druge strane, tužilaštvo ne zanima što je neko smijenio 150 direktora škola i domova zdravlja, a uporno tvrdi da nema selekcije u postupanju, kazala je danas bivša predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, na suđenju u Višem sudu u Podgorici, negirajući da je zloupotrijebila službeni položaj.  


Optužnim prijedlogom Specijalnog državnog tužilaštva, Medenica se sumnjiči da je to krivično djelo počinila tako što je omogućila sudiji Osnovnog suda u Rožajama, Milosavu Zekiću, da ne bude privremeno udaljen sa posla iako se protiv njega vodio krivični postupak.   


Riječ je o sporu, koji se vodio pred Osnovnim sudom u Kotoru zbog, presuđeno je kasnije, napada sudije Zekića na rođake.  


“Nijesam bila ovlašćena da bilo koga suspendujem. To je bio posao Sudskog savjeta, koji je bio obaviješten o svemu”, kazala je danas na suđenju bivša čelnica pravosuđa.  


Medenica tvrdi da je anonimna prijava grupe građana o vođenju krivičnog postupka protiv Zekića istovremeno bila upućena i njoj i Sudskom savjetu, u januaru 2019. godine.  


“Kako u dopisu nije bila navedena adresa ili kontakt putem kojeg bih pošiljaoce obavijestila da nije moja nadležnost da pokrećem disciplinski postupak protiv sudije Zekića, predmet sam, shodno dotadašnjoj praksi, arhivirala sa naznakom za moje lične i potrebe administracije da je riječ o sporu rođaka i da do okončanja postupka ne smatram opravdanim bilo kakvo preduzimanje radnji”, kazala je Medenica.  


Medenica Foto: Libertas Press/Savo Prelević


Na optuženičkoj klupi, rekla je danas na suđenju, završila je samo ona iako je za proces protiv Zekića znalo dvoje postupajućih sudija kotorskog suda, kao I tadašnji predsjednik Branko Vučković, čelnik rožajskog suda Zahid Camić i, na kraju, i sam Sudski savjet.  


“Postupajuće sudije su trebalo da obavijeste Sudski savjet, a potom da predsjednik Sudskog savjeta uvrstiti u dnevni red i odluči o udaljavanju Zekića sa funkcije sudije. Kako to nije urađeno, a što i sama tadašnja sekretarka Sudskog savjeta, Vesna Aćimić, ne spori, ja bivam medijski i politički satanizovana”, kazala je Medenica.    


U slučaju kolege Zekića, pojasnila je ona, postupila je tek kad je u julu 2020. godine obaviještena da je okončan postupak protiv njega i da je osuđen uslovnom osudom.  


“Da nijesam postupala kada je donijeta pravosnažna presuda, onda bi se moglo govoriti da sam napravila disciplinski prekršaj”, istakla je Medenica.


Na opasku sudije da se njen današnji iskaz razlikuje od izjave koju je dala tokom istrage, Medenica je rekla da, prilikom izjašnjavanja pred tužiocem, nije znala šta joj se stavlja na teret.  


“Moja odbrana i ja nijesmo imali priliku da se upoznamo sa relevantnim činjenicama u vezi sa ovim slučajem”, kazala je Medenica.  


Zekić: Ne spavam godinama, ćutao sam jer se nijesam osjećao krivim


Sudija Zekić je danas, svjedočeći u postupku protiv Medenice, rekao da nikog nije obavještavao o postupku koji su protiv njega pokrenuli rođaci.


"Pokušavali su da me zloupotrijebe i utiču na neke moje odluke. Tada počinju moje muke. Tada su počeli da šalju pritužbe. Kada im to nije pošlo za rukom, počeli su da me optužuju, prijete, da bi me, u avgustu 2017. godine, napali sa ciljem da mi pričine ovo što su učinili - da izgubim posao", počeo je danas svjedočenje, drhtavim glasom, sudija Zekić.


Zekić danas ispred suda Foto: Libertas Press/Savo Prelević


Nikome, kaže, nije prijavio krivični postupak koji se vodio protiv njega jer se, navodi, nije osjećao krivim.


"Od tada ne spavam, to me peče", rekao je on, ponavljajući da niko nije znao za postupak, "čak ni njegova porodica".


Njegov nekadašnji nadređeni, predsjednik rožajskog suda, Zahid Camić, kazao je da je za postupak protiv Zekića saznao tek kada je osuđen.


Nakon toga je podnio prijedlog za njegovu suspenciju, koju je, disciplinski tužilac, potom predložio Sudskom zavjetu, a onda je i povukao jer je Zekić dao ostavku.


Naredno ročište zakazano je za 17. jul.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Katnić i Lazović u Spužu još tri mjeseca

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Sud obustavio postupak protiv Brđanina jer je skupštinski odbor zakasnio sa zahtjevom

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Mašović osumnjičen da je oštetio budžet Andrijevice za 36.000 eura

12/07/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo