Libertas logo

PREPORUKA KOMISIJE ZA PRAĆENJE POSTUPANJA NADLEŽNIH U ISTRAGAMA SLUČAJEVA PRIJETNJI I NASILJA NAD NOVINARIMA

Vlada da objavi nagradu od najmanje milion eura za korisnu informaciju o ubistvu Duška Jovanovića

News main

FOTO: Savo Prelević

Autor

Libertas Press

24/05/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Vlada Crne Gore treba da obeća i javno objavi novčanu nagradu od najmanje milion eura osobi ili osobama koje daju informacije od pomoći da bi se razjasnilo ubistvo glavnog i odgovornog urednika Dana Duška Jovanovića, preporuka je Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.


Izvještaj te komisije za period od 30. novembra2023. do 10. aprila 2024. godine, usvojen je na današnjoj sjednici Vlade.


"Komisija preporučuje da svi nadležni državni organi, uključujući Vrhovno državno tužilaštvo, Viši sud, Vladu i predsjednika Crne Gore, preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti, kako bi se osobi ili osobama, uključujući osumnjičena, optužena ili osuđena lica, koja mogu imati korisne informacije koje bi mogle pomoći ili dovesti do toga da se razjasni ubistvo Duška Jovanovića i da se otkriju izvršioci i svi drugi učesnici tog teškog krivičnog djela, omogućila druga povoljnost, pogodnost, oprost, pomilovanje, ili svaka druga vrsta obećanja ili nagrade, u skladu sa zakonom”, preporuka je komisije, na čijem je čelu Mihailo Jovović.


Rok za davanje korisne informacije, koja bi mogla pomoći ili dovesti do toga da se razjasni ubistvo Duška Jovanovića i da se otkriju izvršioci i svi drugi učesnici tog teškog krivičnog djela, smatraju u komisiji, treba da bude neograničen.


"Komisija preporučuje da Vrhovno državno tužilaštvo dostavi komisiji detaljnu pisanu informaciju o svim aktivnostima koje su preduzete od početka rada na ovom slučaju do danas", piše u danas usvojenom izvještaju.


Izvještajem, koji je danas usvojen, obuhvaćena je dopuna izvještaja u predmetu ubistva Duška Jovanovića, izvještaj o napadima na novinara Radio televizije Crne Gore Slobodana Doknića, 20. januara 2022, i novinarku Almu Ljuca, 12. juna 2015, i dopune izvještaja povodom prijetnji novinarki Ani Popović, 25. januara. 2022, i slučaja izazivanja opšte opasnosti počinjenog na štetu redakcije Vijesti, 26. decembra 2013. godine.


Izvještaj, saopšteno je iz Vlade, sadrži izjašnjenja Komisije o komentarima/izvještajima državnih tužilaštava u odnosu na preporuke sadržane u III, IV, V i VI izvještaju komisije i analizu u odnosu na novo uputstvo vrhovnog državnog tužioca svim državnim tužilaštvima za postupanje u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija.


Ne znaju je li VDT reagovalo u slučajevima Softić i Lakić


"Komisija nije u saznanju da je Vrhovno državno tužilaštvo reagovalo na dvije pojedinačne preporuke komisije - da VDT od Specijalnog državnog tužilaštva pribavi spise predmeta u kojem je ispitivano "postojanje krivične odgovornosti nadležnih tužilaca i službenika“ u slučaju napada na Tufika Softića i dostavi ih komisiji, kao ni da naloži Specijalnom državnom tužilaštvu da komisiji dostavi spise predmeta napada na Oliveru Lakić u maju 2018. godine", dio je danas usvojenog izvještaja.


Specijalno državno tužilaštvo je, piše u izvještaju, navelo da je podiglo optužnicu 6. decembra 2023. godine protiv 14 okrivljenih, od kojih je petoro zbog napada na novinarku Lakić.


"I to protiv Gorana Rakočevića, Filipa Bešovića, Filipa Kneževića, Veselina Bubanje i Luke Bulatovića zbog krivičnih dijela iz čl. 401a st.2 u vezi st.1 u vezi st.6 KZCG, krivičnog djela iz čl. 151 st.1 u vezi čl. 23 Krivičnog zakonika Crne Gore i i krivičnog djela iz čl.403 st.1 KZCG. Dodatno, tužilaštvo se izjasnilo da je prihvatilo neke od preporuka komisije, ali se nije izjašnjavalo o kojim preporukama se radi, što smatramo da sada nije moguće provjeriti dok se optužnica u navedenom predmetu ne potvrdi i time skine oznaka tajnosti sa predmeta", navodi se u izvještaju.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Iz Dubaija i Turske komandovali švercerima kokaina (FOTO+VIDEO)

13/06/2024

Vijesti
Card banner

Ukinuta presuda, Lidiji Mitrović ponovo da se sudi

12/06/2024

Vijesti
Card banner

Medenica: Svi su znali, a samo sam ja na optuženičkoj klupi

12/06/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo