Libertas logo

ADVOKATSKA KOMORA CRNE GORE NAJOŠTRIJE OSUDILA NAPAD NA KOLEGU IZ BERANA

Mićović: Advokat Simonović teško povrijeđen u beranskom sudu

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Mićović

Autor

Libertas Press

13/05/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Advokat Aleksandar Simonović iz Berana teško je povrijeđen prilikom brutalnog fizičkog napada koji se danas, oko 11 časova, dogodio u prostorijama Osnovnog suda u Beranama, saopšteno je iz Advokatske komore Crne Gore.


"Nemili događaj se odigrao u hodniku Osnovnog suda u Beranama, nakon okončane rasprave, kada su ga lica suprotne strane u postupku, fizički napale i nanijele mu teške tjelesne povrede", naveo je danas predsjednik komore, advokat Danilo Mićović.


Iz te organizacije su najoštrije osudili napad na kolegu.


"Napad na Simonovića je napad na advokatsku profesiju, na njenu nezavisnost i samostalnost, slobodnu misao i profesionalnost. Cijeneći činjenicu da advokatura predstavlja jedan od stubova pravosuđa, smatramo da je izvršeno krivično djelo posebno teško uzimajući u obzir okolnosti i mjesto gdje je izvršeno, i da se radi o advokatu koji je napadanut isključivo i jedino što je učešćem u postupku štitio interese svog klijenta, odnosno profesionalno obavljao djelatnost kojom se bavi", piše u saopštenju Mićovića.


On je apelovao na nadležne državne organe da preduzmu sve mjere i radnje u cilju privođenja pravdi aktera napada na advokata Simonovića.


"Čime bi se apsolutno ostvario i smisao specijalne prevencije, kao i smisao generalne prevencije, kako ubuduće, u konkretnom  i u svim drugim slučajevima, ne bi dolazilo do ovako nemilih događaja. Ovo posebno zbog činjenice da se ovakvi događaji ponavljaju, a što je sve još jedna potvrda pritisaka kojima su advokati gotovo svakodnevno izloženi od nasilnih pojedinaca", naveo je Mićović.


Crnogorski advokati, istakao je on, "smatraju da je obaveza državnih organa da, u okviru svojih nadležnosti, preduzmu sve mjere i radnje kako bi advokati bez pritisaka i straha za svoju bezbjednost, nesmetano rnogli obavljati advokatsku djelatnost na najbolji mogući nadin".


"Svakako, Advokatska komora će preduzeti sve aktivnosti, u skladu sa svojim nadležnostima, u cilju zaštite interesa našeg kolege, advokata Aleksandra Simonovića, i najozbiljnije se posvetiti ovoj problematici, koja evidentno uzima maha, a što je neophodno u cilju zaštite lične bezbjednosti i temeljnih principa advokatske profesije", zaključio je Mićović.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Rožajac osumnjičen da je silovao i zlostavljao suprugu

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Peti put odgođena kontrola optužnice za dvostruko ubistvo u Spužu (VIDEO+FOTO)

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Osmisliti strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u

16/05/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo