Libertas logo

U PODGORIČKOM SUDU PONOVO ODGOĐENO ROČIŠTE U POSTUPKU PROTIV TURSKOG DRŽAVLJANINA

Suđenje Čamgozu 17. juna

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Sa jednog od ranijig sprovođenja Čamgoza na saslušanje

Autor

Radmila Grbić

13/05/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Suđenje međunarodno traženoj osobi, turskom državljaninu Binaliju Čamgozu, koji je uhapšen 30. januara zbog sumnje da je počinio krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja, danas je, drugi put zaredom, odgođeno u podgoričkom Osnovnom sudu za 17. jun.


Odgađanje je zatražio jedan od branilaca Čamgoza, advokat Marko Radović, jer još nije odlučeno o žalbi koju je odbrana turskog državljanina predala na odluku Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, koje je odbilo njihov zahtjev za izuzeće Osnovnog državnog tužilaštva.


"U prijedlogu za izuzeće od postupanja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici se navodi da je ovaj postupak pokrenut od tužilaštva protiv turskog državljanina B.Č. na osnovu dokaza kojima je isto raspolagalo u predmetu koji je već pravosnažno okončan pred Osnovnim sudom u Podgorici, zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave", saopšteno je ranije iz suda.


Čamgoz je osumnjičen da je, tokom 2022. godine, prilikom osnivanja preduzeća Lion & d.o.o Budva, posredstvom jedne budvanske knjigovodstvene agencije, kod Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, priložio lažnu tursku ispravu sa njegovom fotografijom i imenom Mehmet Alibajhan.


“Čime je doveo u zabludu državne službenike Centralnog registra privrednih subjekata u Podgorici, koji su mu donijeli rješenje o registraciji naznačenog privrednog društva. U kriminalnim radnjama, osumnjičeni Binali Čamgoz upisan je kao suosnivač sa vlasničkom udjelom pod imenom Mehmet Alibajhan, dok je kao izvršni direktor i suosnivač upisan drugi turski državljanin”, saopšteno je ranije iz MUP-a.


Čamgoz je, navode, “vođa visokorizične kriminalne grupe prepoznate u izvršenju najtežih krivičnih djela na teritoriji Turske i drugih zemalja”.


“Za njim su pravosudni organi Turske raspisali međunarodnu potjernicu zbog vođenja krivičnog postupka za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, nanošenje povreda, prijetnje, kršenje zakona o vatrenom oružju, prouzrokovanje štete, razbojnička krađa i pokušaj ubistva”, naveli su iz MUP-a.


Ministarstvo pravde Crne Gore je ranije odbilo da Turskoj izruči Čamgoza, koji je u Crnoj Gori uhapšen polovinom jula 2022. godine, na osnovu potjernice Interpola.


Ministar pravde, Andrej Milović, odbio je izručenje Čamgoza Turskoj, rekavši da bi time bila prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima. Odluku je pravdao lošim zdravstvenim stanjem Čamgoza i njegovom etničkom pripadnošću.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Rožajac osumnjičen da je silovao i zlostavljao suprugu

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Peti put odgođena kontrola optužnice za dvostruko ubistvo u Spužu (VIDEO+FOTO)

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Osmisliti strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u

16/05/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo