Libertas logo

PREDSTAVNICA OEBS-A ZA SLOBODU MEDIJA ZAVRŠILA ZVANIČNU POSJETU CRNOJ GORI

Ribeiro: Zaštita novinara ne smije biti puka obaveza

News main

FOTO: Libertas Press

Ribeiro sa saradnicom tokom jučerašnje posjete Libertasu

Autor

Libertas Press

10/05/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Prepoznavanje potrebe za bezbjednošću novinara prevazilazi puku profesionalnu obavezu. Potvrđujemo njen status kamena temeljca demokratije i ljudskih prava, uključujući nesputano izražavanje ideja – vitalnih komponenti za našu zajedničku bezbjednost, kazala je danas predstavnica OEBS-a za slobodu medija (RFoM), Teresa Ribeiro, nakon što je završila zvaničnu posjetu Crnoj Gori.


"Veoma sam zabrinuta zbog trenutne situacije novinarke Olivere Lakić, koja je i dalje ugrožena, a ne dobija istu zaštitu kao ranije. Vlasti treba da obezbijede sve potrebne mjere koje će garantovati njenu bezbjednost“, istakla je Ribeiro.


Navodeći da cijeni napore vlasti da ojačaju pravnu zaštitu novinara i ubrzaju institucionalne odgovore na nedavne slučajeve nasilja nad novinarima, Ribeiro je naglasila neophodnost usklađenije akcije kako bi se temeljno i bez odlaganja istražili i riješili dugogodišnji slučajevi.  


"To uključuje ubistvo glavnog i odgovornog urednika dnevnih novina Dan, Duška Jovanovića, 2004. godine, i napad na istaknutu istraživačku novinarku Oliveru Lakić, 2018. godine“, saopštila je Ribeiro.  


Ona se, tokom posjete Crnoj Gori, pored ostalih, sastala sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, predsjednikom Skupštine Andrijom Mandićem, ministrima vanjskih poslova, kulture i medija i unutrašnjih poslova, Filipom Ivanovićem, Tamarom Vujović i Danilom Šaranovićem, vrhovnim državnim tužiocem Miloradom Markovićem, direktoricom Agencije za elektronske medije Sunčicom Bakić, zaštitnikom ljudskih prava i sloboda Sinišom Bjekovićem i novinarkom Lakić.  


"Diskusije su pokrivale ključne teme, uključujući tekuće reforme medijskog zakonodavstva i politika. To uključuje, između ostalog, unapređenje finansijske održivosti medija, obezbjeđivanje uređivačke nezavisnosti i funkcionisanja javnog servisa i regulatornog organa za medije, zaštitu pluralizma, promovisanje transparentnosti medijskog vlasništva i olakšavanje pristupa javnim informacijama", navela je Ribeiro u današnjem saopštenju.


Ribeiro sa saradnicima juče u redakciji Libertasa Foto: Libertas Press


Pohvalila je vlasti za, kako je navela, pažnju koju su posvetili unapređenju slobode medija u zemlji, kao i za obezbjeđivanje inkluzivnog reformskog procesa.


Naglasila je potrebu da se na vrijeme završi revizija i usvajanje nekoliko medijskih zakona, kao i da se osigura njihovo efikasno sprovođenje i implementacija u skladu sa međunarodnim standardima i obavezama OEBS-a o slobodi medija.  


"Ribeiro je pozdravila kontinuirane napore medijskog regulatora da osigura pluralistički medijski sektor od javnog interesa. Istovremeno, prepoznala je neophodnost daljeg jačanja nadležnosti regulatora kako bi u potpunosti ispunio svoju vitalnu funkciju u društvu", piše u saopštenju.  


Ribeiro je istakla i važnost postojanja snažnog, nezavisnog i pluralističkog javnog servisa u zemlji, sa organima upravljanja koji dobro funkcionišu i služe javnom interesu.


"Takvi javni mediji čine okosnicu zdravog medijskog pejzaža, a samim tim i slobode medija u zemlji“, kazala je Ribeiro.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Uhapšena trojica državljana Srbije zbog tuče u Sutomoru

14/07/2024

Vijesti
Card banner

Katnić i Lazović u Spužu još tri mjeseca

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Sud obustavio postupak protiv Brđanina jer je skupštinski odbor zakasnio sa zahtjevom

12/07/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo