Libertas logo

VIJEĆE VIŠEG SUDA U PODGORICI JOŠ NIJE ODLUČILO O PRIJEDLOGU ZA SPAJANJE DVA PREDMETA

Suđenje Lazoviću i ostalim pripadnicima Zvicerove grupe odgođeno za 12. jul (FOTO+VIDEO)

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Suspendovani tužilac Čađenović danas uoči suđenja

Autor

Radmila Grbić

10/05/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Suđenje vođama kriminalnog kavačkog klana Radoju ZviceruSlobodanu KašćelanuMilanu Vujotiću, zatim, navodnim pripadnicima te kriminalne organizacije - službeniku Agencije za nacionalnu bezbjednost Petru Lazoviću, odbjeglom policajcu Ljubu MilovićuRadoju ŽivkovićuRadovanu PantovićuRadovanu MujovićuDušku RoganovićuNikoli Spasojeviću i Nikši Peroviću, danas je, u Višem sudu u Podgorici, odgođeno za 12. jul.


Sprovođenje Lazovića danas u sud Foto: Libertas Press/Savo Prelević


Odluku o odgađanju ročišta donijelo je Vijeće suda, na čelu sa sudijom Nadom Rabrenović, jer, kazala je, još nije odlučeno o spajanju tog sa postupkom koji se vodi protiv Zvicera, Kašćelana, Vujotića i Dragana Kneževića.


Njih četvorica su, optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva, okrivljeni za šverc 743 kilograma kokaina u Roterdamu. 


Spajanje postupaka danas je zatražio specijalni tužilac Zoran Vučinić jer se, kako je naveo, osim što postoji međusobna veza između okrivljenih, optužnice zasnivaju na istim dokazima. Istovremeno, njegov kolega, specijalni tužilac Miloš Šoškić, zatražio je od vijeća da razdvoji postupak protiv Zvicerove, navodne, desetočlane kriminalne grupe od postupka, koji se vodi protiv suspendovanog specijalnog tužioca, Saše Čađenovića.


Cilj takvog zahtjeva je da se, pojasnio je Šoškić, Čađenoviću obezbijedi fer i suđenje u razumnom roku.


"U protivnom, Čađenović bi trpio jer bi morao da prisustvuje suđenju velikom broju okrivljenih i izvođenju velikog broja dokaza, a koji nemaju veze sa krivičnim djelima za koja je on optužen", rekao je Šoškić.


Tužioci Vučinić i Šoškić Foto: Libertas Press/Savo Prelević


Nakon kraće pauze, Vijeće suda je odlučilo da prihvati prijedlog tužioca Šoškića i da Čađenoviću sudi u odvojenom postupku.


Čađenoviću, koji je u spuškom pritvoru od decembra 2022. godine, na teret se stavlja da je, od sredine 2020, postao pripadnik kriminalnog kavačkog klana.


"Sa ulogom i zadacima da, kao specijalni tužilac, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije i da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih djela", saopšteno je ranije iz Specijalnog državnog tužilaštva, koje je u junu 2023. podiglo optužnicu protiv suspendovanog kolege. 


Za šta je osumnjičena Zvicerova grupa 


Optužnicom, koju je Specijalno državno tužilaštvo podiglo 30. decembra 2022. godine, Zviceru se stavlja na teret stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo, pranje novca, produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, kao i više krivičnih djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, većina u saizvršilaštvu.


Milović Foto: Skaj aplikacija


Milović se, naveli su ranije iz suda, tereti za izvršenje krivičnih djela - stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i produženo krivično djelo krijumčarenje.


Lazović je optužen za stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, zloupotrebu službenog položaja i krijumčarenje.


Radoje Živković i Nikola Spasojević se terete za stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.


“Okrivljenima S.K. (Slobodan Kašćelan, prim.a), M.V. (Milan Vujotić, prim.a) i D.R. (Duško Roganović, prim.a) stavljaju se na teret stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga. Osim ta dva krivična djela, okrivljenom R.M. (Radovan Mujović, prim.a) stavlja se na teret i pranje novca”, naveli su iz suda.


Pantović je optužen za stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, a Perović za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.


Optužnicu protiv njih možete pročitati OVDJE.

gallery image
gallery image
gallery image
gallery image

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Iz Dubaija i Turske komandovali švercerima kokaina (FOTO+VIDEO)

13/06/2024

Vijesti
Card banner

Ukinuta presuda, Lidiji Mitrović ponovo da se sudi

12/06/2024

Vijesti
Card banner

Medenica: Svi su znali, a samo sam ja na optuženičkoj klupi

12/06/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo