Libertas logo

CENTAR ZA GRAĐANSKO OBRAZOVANJE PONOVO PROZVAO NADLEŽNE ZBOG POSTUPAKA BIVŠE MINISTARKE PROSVJETE

CGO: Zbog Bratićkinih smjena građani plaćaju 103.000 eura samo za sudske troškove

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Bratić

Autor

Libertas Press

06/05/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Od 140 pokrenutih postupaka zbog smjena direktora vaspitno-obrazovnih ustanova u vrijeme mandata bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta, Vesne Bratić, do sada je 130 okončano pravosnažnim presudama, koje utvrđuju nezakonitost tih smjena i administracije kojom je rukovodila Bratić, dok je 10 postupaka još u toku. Ministarstvo prosvjete iz budžeta Crne Gore mora da isplati 102.924 eura samo na račun sudskih troškova, a taj iznos će biti višestruko veći jer traju i paralelni postupci za naknadu štete, saopšteno je danas iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).


Zbog tog slučaja, navode, CGO je u novembru 2022. podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu.


"Koje, po dostupnim informacijama, do danas po njoj nije postupilo. Takođe, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa najavljivala je, tokom 2022, regresnu tužbu protiv Bratić koja, po dostupnim informacijama, još nije pokrenuta", piše u saopštenju CGO.


Ukazuju da, navode, ni nadležno Ministarstvo prosvjete nije iskoristilo mogućnost sudskog poravnanja kroz mirno rješavanje sporova pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova u tim predmetima, "koji je bio najefikasniji mehanizam za smanjenje troškova koji padaju na teret države, odnosno građana i građanki".


"A što predstavlja dodatni vid odgovornosti onih koji su na ovo morali paziti po službenoj dužnosti. CGO poziva tužilaštvo i zaštitnicu imovinsko-pravnih interesa u Crnoj Gori da pokrenu postupke iz domena svoje nadležnosti u vezi sa ovim pitanjem. CGO je blagovremeno upozoravao ministarstvo da će nastupiti ogromna materijalna i nematerijalna šteta zbog kolektivnih razrješenja direktora, ukoliko se Bratić ne zaustavi i izvrši procjenu rada direktora u svakom pojedinačnom slučaju. Sluha za to nije bilo, nastala šteta je danas nesporna, a još nema odgovornosti", naveli su iz CGO.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Rožajac osumnjičen da je silovao i zlostavljao suprugu

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Peti put odgođena kontrola optužnice za dvostruko ubistvo u Spužu (VIDEO+FOTO)

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Osmisliti strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u

16/05/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo