Libertas logo

PROGLAS SINDIKATA POVODOM SVJETSKOG DANA SLOBODE MEDIJA

SMCG: Solidarnošću da štitimo svoja prava

News main

FOTO: SMCG

Autor

Libertas Press

02/05/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Medijske slobode i položaj zaposlenih u crnogorskim medijima, iako je bilo najava, u bitnom se nijesu promijenile ni tokom protekle godine, tako da "sedma sila“ i dalje ne zauzima ni približno položaj u društvu, koji bi našoj profesiji trebalo da pripada, saopšteno je danas iz Sindikata medija Crne Gore (SMCG), povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija.


Iz te sindikalne organizacije medijima su predložili da sjutra, od 11.55 časova, na pet minuta obustave rad.


"Sa Pet minuta gromoglasne tišine treba jasno da iskažemo svoju sindikalnu i profesionalnu solidarnost i odlučnost u namjeri da zaštitimo prava koja nam pripadaju", piše u proglasu SMCG.


Tokom 2023. godine, naveli su iz SMCG, došlo je do neznatnog rasta zarada u jednom dijelu medija, "ali je inflacija anulirala ta povećanja koja zbog toga nijesu dovela do boljih uslova života zaposlenih u medijima".


"Ostali smo na starom - ispod državnog prosjeka, kada su zarade u pitanju, i da se sami snalazimo radeći po više poslova koji često nemaju veze sa novinarstvom. Osim rijetkog socijalnog dijaloga na nivou medija, desio se i prvi u istoriji štrajk zaposlenih u Javnom servisu Radio i Televiziji Crne Gore, nakon kojeg su koleginice i kolege, nakon neuspješnih više od pola godine pregovora, uspjeli da potpišu novi Kolektivni ugovor", piše u saopštenju SMCG.


Problem, navode, ostaje veliki broj lokalnih javnih emitera, koji imaju ozbiljnih problema sa finansiranjem, kao i mali mediji, kojima se, piše u saopštenju, "gotovo ne može ući u trag kada je cijelo poslovanje u pitanju, pa samim tim ni odnos prema zaposlenima, ako ih i ima u formalnom smislu".


"Kada se govori o crnogorskim medijima obično se misli na desetak mainstream medija, a zaboravlja da medijsku zajednicu čini više od 200 medija koji proizvode kakav-takav medijski sadržaj, koji dobijaju državni novac kroz razne fondove, a o velikom broju njih se gotovo ništa ne zna i ne prijavljuju da imaju zaposlene. I dalje čekamo donošenje seta medijskih zakona od kojih očekujemo da poprave položaj zaposlenih u medijima u smislu unapređenja profesionalnog integriteta i da obezbijede finansijsku sigurnost i uredničku nezavisnost lokalnih javnih emitera", navodi se u saopštenju SMCG.  


Tokom 2023. godine 16 napada na novinare

Po broju napada na novinare, navode iz SMCG, zabilježen je određeni napredak jer je sa 28, taj broj smanjen na 16 tokom 2023. godine.

"Ali, sa zabrinjavajućim ponovnim trendom rasta tokom ove godine kada smo registrovali već devet incidenata raznih vrsta. I dalje imamo visokopozicionirane nosioce državnih fukcija, koji olako i bez osjećaja odgovornosti, prijete novinarima i novinarkama, ali i policiju i tužilaštvo koji su nastavili da budu prilično ažurni kada je u pitanju otkrivanje i procesuiranje napadača", piše u saopštenju.  


Zajednica Sindikata medija, navode, ima oko 700 članova.


"Ima nas u privatnim, lokalnim i mediju, čiji je vlasnik država. Naša Sekcija mladih pravi značajne iskorake i svakodnevno širi svoju bazu mladih i angažovanih medijskih radnika koji žele da rade za profesionalne medije u kojima žele dobre uslove rada. Vjerujemo da je budućnost medijske zajednice, pa i sindikalizma, upravo na njima i moguće da oni i njihov entuzijazam i posvećenost predstavljaju posljednji pokušaj novinarstva da bude ono što bi trebalo da bude – rad u javnom interesu i borba za pravo javnosti da zna u kakvom društvu živimo", piše u saopštenju SMCG.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Iz Dubaija i Turske komandovali švercerima kokaina (FOTO+VIDEO)

13/06/2024

Vijesti
Card banner

Ukinuta presuda, Lidiji Mitrović ponovo da se sudi

12/06/2024

Vijesti
Card banner

Medenica: Svi su znali, a samo sam ja na optuženičkoj klupi

12/06/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo