Libertas logo

ODLUKA OSNOVNOG SUDA U PODGORICI

Štrajk prosvjetnih radnika bio mimo zakona

News main

FOTO: Libertaspress/Savo Prelević

Autor

Mina

19/04/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Osnovni sud u Podgorici utvrdio je da prekid rada prosvjetnih radnika u februaru nije organizovan u skladu sa odredbama Zakona o štrajku, što ga, kako je saopšteno iz tog suda, čini nezakonitim.


U obrazloženju presude Osnovnog suda navodi se da je tokom postupka utvđeno da Odluka o stupanju u granski štrajk sadrži odrednicu po pitanju vrste štrajka, zahtjeve učesnika, datum početka štrajka, opis mjesta održavanja i sastav štrajkačkog odbora.


“S tim što je način na koji će se granski štrajk voditi određen Aktom o minimumu procesa rada koji je sastavni dio ove odluke”, piše u saopštenju Osnovnog suda.


Navodi se da akt o utvrđivanju minimuma procesa rada u pravno-tehničkom smislu predstavlja zaseban akt, koji se donosi apriori, kako bi preventivno egzistirao u pravnom životu u slučaju nastanka okolnosti koje bi za posljedicu imale organizovanje štrajka u sektoru javnog obrazovanja.


“I u materijalno-pravnom smislu predstavlja temelj za donošenje zakonite odluke o stupanju u granski štrajk, pri čemu ovlašćenje da u tom pravcu pregovaraju i postignu sporazum imaju nadležni organ državne uprave, reprezentativno udruženje poslodavaca i reprezentativnog sindikata, odnosno Arbitražno vijeće Agencije za mirno rješavanje radnih sporova”, pojašnjava se u saopštenju.


Navodi se da se, kada se navedeno dovede u vezu sa činjenicom da je Akt o minimum procesa rada donijet jednostrano od tuženog, dolazi do zaključka da Akt nije donijet u skladu sa Zakonom o štrajku, a što ga, kako se dodaje, čini nezakonitim.


Prema ocjeni suda, Štrajkački odbor Sindikata prosvjete, donoseći Akt o minimumu procesa rada za vrijeme granskog štrajka u oblasti obrazovanja, nije poštovao odredbe Uredbe o minimumu procesa rada i načinu njegovog obezbjeđivanja u ustanovama javnog obrazovanja.


Dodaje se da se radi o uredbi koja je bila na snazi u vrijeme donošenja odluke od 22. januara i Akta o minimumu procesa rada od 7. februara, kao sastavnog dijela navedene odluke.


Iz Osnovnog suda su rekli da protiv presude stranke imaju pravo na žalbu Višem sudu u Podgorici u roku od 15 dana od dana prijema pisanog otpravka presude.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Rožajac osumnjičen da je silovao i zlostavljao suprugu

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Peti put odgođena kontrola optužnice za dvostruko ubistvo u Spužu (VIDEO+FOTO)

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Osmisliti strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u

16/05/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo