Libertas logo

ŽENE SU NAJBOLJI LJUDI: TAMARA RAĐENOVIĆ

Najljepši glas koji Crnu Goru povezuje sa svijetom

News main

FOTO: Nemanja Jovanović

Sa koncerta Rađenovićeve u Kolarčevoj zadužbini 27. decembra

Autor

Aleksandar Matić

04/02/2023

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Jedan od najljepših mladih soprana današnjice u svijetu, Crnogorka Tamara Rađenović, jedna je od spona Crne Gore sa svijetom. Ona nastupa pred publikom sa obje strane Atlantika, a prve umjetničke korake napravila je u Srednjoj muzičkoj školi "Vasa Pavić“ u Podgorici.


Tamara je imala 17 godina kada je primljena na Kraljevski muzički koledž u Londonu. Ona je jedina sa prostora bivše Jugoslavije koja je, od osnivanja tog koledža 1882. godine, primljena u tu prestižnu obrazovnu instituciju.


Do sada, Tamara je dva puta nastupala u poznatoj njujorškoj koncertnoj dvorani Karnegi Hol.


Njen mentor je bila čuvena operska diva Monserat Kabalje. Tamara je sa njom nastupala u Saragosi i često je prati epitet "posljednja učenica Monserat“. Ona, međutim, teži ka tome da ostavi sopstveni pečat.


Tamara u jednom od spotova snimanih u Crnoj Gori Foto: Privatna arhiva


Pored koncerata u Karnegi Holu, ona nastupa na pozornicama u Španiji, Italiji, Austriji, Engleskoj, Rumuniji, Sloveniji i Holandiji, a čest je gost u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.


"Jasno nam je da je Crna Gora zemlja u razvoju, i nije joj bilo lako kroz istoriju zbog raznih okolnosti i poteškoća sa kojim je morala da se bori. Stepen razvoja jednog društva se najbolje ogleda u umjetnosti i kulturi. Zbog toga ne možemo da očekujemo kulturu na najvišem nivou u zemlji koja još uvijek gradi ekonomsku stabilnost. Međutim, ako već nemamo dugu istoriju u razvoju kulture ili, bolje rečeno, vjekovima nam je bilo otežano da je razvijamo, onda zaista moramo planski i strateški da radimo i da mudro mobilišemo sve naše umjetničke resurse, da razmišljamo na koji način kultura i umjetnost mogu da budu bitan dio našeg društva i doprinesu njegovom progresu“, rekla je ona za Libertas.Tamara želi da i u Crnoj Gori ima koncert.


"Kada me prije godinu, brat Monserat, Karlos Kabalje, pitao da li u Crnoj Gori imamo arenu ili otvoreni amfiteatar gdje bismo mogli da smjestimo 2-3 hiljade ljudi i da dovedemo nekoliko svjetskih zvijezda, moj odgovor je bio da, nažalost, nemamo. Svjedoci smo da je obećavano da će na obali Morače biti izgrađena zgrada operskog teatra. Međutim, to se nekako nije dogodilo. Nažalost, opera je trenutno komercijalno neisplativa za Glavni grad, ali bi izgradnja zgrade koja bi se koristila za operske produkcije, koncerte i slično, ipak bila mudra investicija“, kazala je Rađenović i pojasnila da mnoge zvijezde klasične muzike imaju svoje zahtjeve i standarde po kojim nastupaju - od ozvučenja, svjetla, pozicije orkestra, do akustike i sale generalno.


Podgorici neophodna zgrada operskog teatra Foto: Nemanja Jovanović


"Ja sam mlada, pogotovo za ovu profesiju. Imam 27 godina i konstantno učim i usavršavam se. Poslije 12 godina intenzivnog rada, od kojih je posljednjih pet građenje karijere, svakodnevno vježbam i testiram nove tehnike. To je proces koji u ovom poslu nikada ne prestaje. Čovjek mora sebi da postavi cilj, da bude realan prema sebi, šta želi da radi, da li nečega želi da se odrekne, da li je spreman na disciplinu, padove, ocjene i kritike drugih, da li je spreman na razne profesore i ljude u ovoj profesiji, kompetentne i manje kompetentne, na razne nepravde, jer život često nije pravedan… Ovaj poziv je veliki izazov. Evo pitanja - gdje mladi, ako se bave klasičnom muzikom, mogu da nastupaju u Crnoj Gori i da od tog posla dostojanstveno žive?“, kazala je Rađenović.


Ona tvrdi da država svojim mehanizmima mora da interveniše i napravi fond koji je dovoljan da uloži u razvoj ove umjetnosti.


"Sigurna sam da bi i mnogi uspješni privrednici u Crnoj Gori rado bili donatori i dobrotvori koji bi, podržavajući ovu umjetnost, podržali i razvoj naše države“, kazala je ona.


Tamara je odnedavno objedinila muziku sa glumom koja je, kazala je, njena druga ljubav.


Tri spota koje je prošle godine napravila, snimani su u Crnoj Gori i Tamara je, pored svog prekrasnog glasa, pokazala svijetu i ljepotu svoje zemlje.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Katnić i Lazović u Spužu još tri mjeseca

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Sud obustavio postupak protiv Brđanina jer je skupštinski odbor zakasnio sa zahtjevom

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Mašović osumnjičen da je oštetio budžet Andrijevice za 36.000 eura

12/07/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo