Libertas logo

SUDSKI SAVJET O DUGIM SUDSKIM POSTUPCIMA

Korać: Boljom organizacijom do veće efikasnosti sudova

News main

FOTO: Libertas Press/Savo Prelević

Sa današnje konferencije za novinare

Autor

Libertas Press

10/04/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Sudskom savjetu dat je rok do 24. aprila da okonča izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, rečeno je danas na konferenciji za novinare tog sudskog tijela.


Članica Sudskog savjeta, Sanja Konatar, kazala je da je zbog toga Sudski savjet apelovao na sudije Vrhovnog suda da na proširenoj sjednici izaberu jednog kandidata.


"Neshvatljivo je da 17 sudija Vrhovnog suda ne može da predloži jednog kandidata. V.d. stanje traje skoro dvije godine. Željno čekamo izmjene zakona da se konačno riješi ovo pitanje", rekao je član Sudskog savjeta Miodrag Iličković.


Iličković Foto: Libertas Press/Savo Prelević


On nije imao informaciju da li se neko prijavio na oglas za izbor kandidata za predsjednika Vrhovnog suda.


Na današnjoj konferenciji, između ostalog, ukazano je i na dugo trajanje postupka protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.


"Za to dugo trajanje, mislim da ima objektivnih i subjektivnih razloga. Objektivni su prostorni, tehnički i personalni. Prema nekim istraživanjima, pokazalo se da je značajan broj odlaganja bio zbog optuženih i sudija. Vjerujem da bi se nekim dodatnim zalaganjem, koncentracijom postupaka - dokaza, rigoroznijim kažnjavanjem i sprečavanjem zloupotrebe procesnih pravila, radilo u pravcu povećanja efikasnosti rada u tom odjeljenju", ocijenio je predsjednik Sudskog savjeta Radoje Korać.


Korać Foto: Libertas Press/Savo Prelević


Slučaj Vesne Medenice je, smatra on, konkretan.


"Jednom boljom organizacijom i planiranjem suda, tome bi se moglo stati na put", rekao je Korać, navodeći da u Crnoj Gori, na 100 hiljada stanovinika, imamo 50 sudija.


Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Rožajac osumnjičen da je silovao i zlostavljao suprugu

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Peti put odgođena kontrola optužnice za dvostruko ubistvo u Spužu (VIDEO+FOTO)

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Osmisliti strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u

16/05/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo