GENERALNI DIREKTOR RTCG UVRIJEDIO ZAMJENICU PREDSJEDNIKA SAVJETA TE MEDIJSKE KUĆE

Camović-Veličković za Raonića "spodoba"

Foto: Savo Prelević

Raonić

Autor

Vijesti

28/03/2024

Podijeli vijest:

Generalni direktor Radio Televizije Crne Gore (RTCG), Boris Raonić, na sastanku sa članovima Savjeta te medijske kuće uvrijedio je zamjenicu predsjednika Marijanu Camović-Veličković, nazvavši je spodobom.


To je “Vijestima” potvrdila Camović-Veličković, dok Raonić nije odgovorio na pitanja u vezi sa tim slučajem koji se dogodio u utorak popodne, tokom konsultativnog sastanka sa članovima Savjeta, neposredno prije elektronske sjednice na kojoj se raspravlja o aneksu ugovora generalnog direktora.


“Sastanku su prisustvovali svi članovi Savjeta, kao i Raonić koji se nije uključivao u raspravu osim na kraju, kada je rekao da želi ‘samo da kaže ovoj spodobi’ misleći na mene… Nakon čega mu član Savjeta Predrag Marsenić nije dozvolio da nastavi, uz obrazloženje da ne može tako da se obraća članici Savjeta, na čemu mu se zahvaljujem. Raonić je insistirao da nastavi uz obrazloženje da ‘ovo nije zvanična sjednica Savjeta, mogu da joj kažem šta mislim’, ali Marsenić je bio uporan. Nakon toga je sastanak završen”, saopštila je Camović-Veličković.


Camović-Veličković Foto: Libertaspress/Savo Prelević


“Vijesti” su Raonića juče pitale da li je tačno da je na sastanku sa članovima Savjeta RTCG uvrijedio Camović-Veličković.


On je, umjesto odgovora, novinarkama “Vijesti”, “Pobjede”, ali i Camović-Veličković, uputio mejl, u kojem ih poziva da u neposrednom razgovoru dobiju odgovore na sva pitanja.


“Kako ste postavile istovjetna pitanja, predlažem da dođete sjutra u isto vrijeme koje vama odgovara i da vam dam odgovore u neposrednom razgovoru na ova i sva ostala pitanja, koja vas interesuju. Termin može biti bilo koji koji vama odgovara. Ukoliko želite, možete na razgovor pozvati i gđu Camović-Veličković”, naveo je Raonić u mejlu.


Raonić, međutim, nije odgovorio na ponovljeni upit “Vijesti” i molbu da se odredi prema pitanju koje se odnosi na vrijeđanje potpredsjednice Savjeta.Camović-Veličković: Smiješan izgovor za smanjenje plate


Tokom jučerašnje elektronske sjednice, većina članova Savjeta bila je saglasna sa prijedlogom izmjena Raonićevog Aneksa ugovora o radu.


Raonić je od Savjeta tražio da mu se izmijeni ugovor o radu i to kroz smanjenje dodatka na zaradu (varijabile). To znači da će ubuduće moći da prima varijabilni dio zarade u iznosu od najviše dvije, umjesto dosadašnje tri prosječne plate na nivou RTCG.


Prosječna zarada u RTCG iznosi 800 eura. Raonićeva zarada ubuduće može da iznosi oko 3.200 eura.Ministarstvo finansija nedavno je objavilo da je Raonićeva zarada najveća u državi i iznosi 4.042,56 eura, dok manju platu imaju glavni specijalni tužilac Vladimir Novović, rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović, mnogi univerzitetski profesori i dekani, ljekari specijaliste i subspecijaliste…


Varijabilni dio zarade, prema pravilima RTCG, sljeduje zaposlene sa “po osnovu ostvarenih rezultata u radu”...


Camović-Veličković je juče ocijenila da je prijedlog Raonića da se na ovaj način izmijeni nezakoniti ugovor o radu koji je proistekao iz nezakonitog izbora na mjesto generalnog direktora, takođe, nezakonit.


“Sve i da pođemo od toga da je zakonit, nepotreban je. Ovdje nije prijedlog da se mijenja osnovna zarada, koja je određena koeficijentom složenosti poslova, već dodatak na zaradu”, smatra ona.


Camović-Veličković je kolegama ukazala da je ugovorom predviđeno da dodatak na zaradu može biti do tri prosječne neto zarade u RTCG, a sada je predloženo da bude do dvije.


“Dakle, mjesečno uvećanje može da bude jedan cent, može 2.400 eura, a može i da nema dodatka na zaradu. Druga je stvar što Raonić od dana imenovanja 2021. godine sebi isplaćuje maksimalan iznos (zarada plus tri prosječne zarade kao varijabilni dio) bez ijedne odluke Savjeta, a te odluke bi Savjet morao da donosi iz mjeseca u mjesec i to nakon evaluacije njegovog mjesečnog radnog učinka”, istakla je Camović-Veličković.


Upozorila je i na to da je zahtjev Raonića stigao nakon što su mediji, ali ne i RTCG, objavili da prima najveću platu u državi.“Raonićevo objašnjenje da je ‘nakon povećanja zarada u Javnom servisu, moja postala previsoka’ je smiješno, jer do povećanja zarada u RTCG je došlo prije više od šest mjeseci, a ispada da je on to shvatio i postidio se tek kad je pročitao na portalima ostalih medija”, kazala je.


Podsjetila je na nalaze Državne revizorske institucije (DRI) koja je u dva navrata upozorila na to da Pravilnikom o varijabilnom dijelu zarade u RTCG “nije precizirano ko ocjenjuje, predlaže i odobrava uvećanje zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu generalnog direktora...”, ali i da se “navedeni dodatak isplaćuje svakog mjeseca u maksimalnom iznosu, bez ocjene učinka odnosno ostvarenih rezultata u radu”.Savjet ne zanima mišljenje ASK


Potpredsjednica Savjeta kolege je juče podsjetila da se zarada Raonića nezakonito obračunava, što je ponovljeno mišljenje Državne revizorske institucije (DRI).


“Koje ste mogli pročitati u drugim medijima i na sajtu DRI, gdje se kaže da ‘Pravilnikom o varijabilnom dijelu zarade ‘nije precizirano ko ocjenjuje, predlaže i odobrava uvećanje zarade po osnovu ostvarenih rezultata u radu generalnog direktora…’, kao i da se ‘navedeni dodatak isplaćuje svakog mjeseca u maksimalnom iznosu, bez ocjene učinka odnosno ostvarenih rezultata u radu’. Na to sam vam i juče ukazala. Savjet je u septembru 2022. usvojio identičan dokument za koji je DRI već jednom rekla da ne valja i nastavljeno je po istom, tako da je i ocjena ista”, naglasila je Camović-Veličković u obraćanju kolegama.


Na konsultativnom sastanku Savjeta RTCG, prema tvrdnjama Camović-Veličković, jasno je rečeno da se ni na koji način neće postupati u skladu sa mišljenjem Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) koja je zaključila da postupak ponovnog imenovanja Raonića za generalnog direktora u junu prošle godine predstavlja ugrožavanje javnog interesa i može uticati na narušavanje integriteta javnog servisa.


Camović-Veličković je pojasnila da je Savjet predložio da se uđe u neki oblik rasprave sa ASK u vezi sa tim postupkom koji je okončan.Budžetska inspekcija nagovijestila kontrolu


Raonić juče “Vijestima” nije odgovorio ni da li očekuje i kontrolu budžetske inspekcije, s obzirom na to da je DRI utvrdila da se njegova zarada nezakonito obračunava u pogledu varijabila.Iz Ministarstva finansija “Vijestima” su kazali da će se u konkretnom slučaju planirati inspekcijski nadzor, zavisno od procijenjenog stepena rizika i u skladu sa raspoloživim kadrovskim kapacitetima.


Podsjetili su da je ministar finansija donio Plan nadzora budžetske inspekcije za ovu godinu, na prijedlog glavne budžetske inspektorke.


“Budžetska inspekcija svoje aktivnosti planira i organizuje u skladu sa Planom i nalozima dobijenim od strane ministra, kao i inicijativama, sugestijama, predstavkama od strane zainteresovane javnosti, po prioritetima i u skladu sa razmotrenim rizicima”, piše u odgovoru Ministarstva finansija.

boris raonić

RTCG

uvrede

marijana camović-veličković

savjet rtcg

Izdvojeno

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.
Ambasada

Tel: + 382 20 336 633

Mob.tel: + 382 68 744 025

redakcija@libertaspress.me

Bulevar Džordža Vašingtona 78, Podgorica,Montenegro

Rubrike
Impresum
Olivera LAKIĆ

olivera.lakic@libertaspress.me

Savo PRELEVIĆ

savo.prelevic@libertaspress.me

Radmila GRBIĆ

rada.grbic@libertaspress.me

Vlasnička struktura i osnivači
Pravila korišćenja

Terms and Conditions

Privacy policy

GDPR

Copyright © 2023 Libertas Press. | All rights reserved. | Made by Oykos Development