IZVJEŠTAJ SAVJETA EVROPE O SLOBODI ŠTAMPE U EVROPI

Neophodna odlučna akcija država za zaštitu novinara

Foto: Libertas Press/Savo Prelević

Autor

RTCG

05/03/2024

Podijeli vijest:

U Crnoj Gori još je neriješeno ubistvo novinara Duška Jovanovića, navodi se u izvještaju, koji je danas objavila platforma Savjeta Evrope za promovisanje zaštite i bezbjednosti novinara.


"Nezakonito postavljanje špijunskog softvera protiv novinara, upotreba uvredljivih tužbi protiv novinara da bi se ometao njihov istraživački rad i nesigurna situacija mnogih novinara u egzilu, posebno iz Rusije i Bjelorusije, neke su od glavnih zabrinutosti koje su partnerske organizacije izrazile savjetu", navodi se u u izvještaju.


Dokument objavljen pod naslovom "Sloboda štampe u Evropi: Vrijeme je da preokrenemo plimu“, procjenjuje glavna pitanja koja podrivaju slobodu štampe – uključujući prijetnje i zastrašivanje, pritvor, restriktivno zakonodavstvo, tužbe koje zloupotrebljavaju, zarobljavanje medija i napade na javne medije. Takođe daje preporuke za njihovo rješavanje.


"Partneri platforme su 2023. godine objavili 285 upozorenja o ozbiljnim prijetnjama ili napadima na slobodu medija u Evropi u poređenju sa 289 upozorenja u 2022. godini. Iako se 2023. godine broj ubijenih novinara i uličnog nasilja nad njima smanjio, upozorenja na platformi pokazuju rastuću raznolikost prijetnji, pritisaka i ograničenja pod kojima novinari moraju da rade svoj posao", saopšteno je.


Reagujući na objavljivanje izveštaja, generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović-Burić rekla je da izvještaj platforme za bezbjednost novinara pokazuje sve veće rizike i prepreke sa kojima se novinari i mediji suočavaju u Evropi.


"Potrebna nam je odlučna akcija država da zaštitimo novinare i da se suprostavimo prijetnjama slobodi medija, kao što su tužbe protiv zloupotrebe i nezakonit nadzor. Da bi poboljšale bezbjednost novinara, naše države članice treba da pokažu snažnu posvećenost poštovanju standarda slobode medija i da promovišu kampanju Savjeta Evrope "Novinari su važni“ na nacionalnom nivou", kazala je Pejčinović-Burić.


U izvještaju se naglašava da su sloboda medija i digitalna bezbjednost novinara i dalje ugrožene kontinuiranom upotrebom špijunske tehnologije za praćenje novinara i medijskih aktera, a odgovornost za prijavljene zloupotrebe i dalje se izbjegava.


"Takođe se ukazuje na veliki broj medijskih radnika u Evropi – posebno iz Rusije i Bjelorusije, koji su otjerani u izgnanstvo zbog fizičkog rizika po život i slobodu, sudskog gonjenja, prijetnji i zastrašivanja, koji se često nastavljaju kada su u egzilu protiv njih i njihovih porodica", kazali su u Savjetu Evrope.


Drugi trend koji je istaknut u izvještaju je da je sloboda medija bila ometana zloupotrebom pravnih radnji, uključujući Stratešku tužbu protiv učešća javnosti (SLAPPS), koju su pokrenuli političari i poslovni akteri na osnovu nacionalnih zakona o zaštiti ugleda, sa ciljem da uznemiravaju novinare i medije, izlažući ih krivičnim osudama, plaćanju visoke naknade štete i velikih novčanih kazni.

Savjet Evrope

novinari

mediji

Marija Pejčinović-Burić

Izdvojeno

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.
Ambasada

Tel: + 382 20 336 633

Mob.tel: + 382 68 744 025

redakcija@libertaspress.me

Bulevar Džordža Vašingtona 78, Podgorica,Montenegro

Rubrike
Impresum
Olivera LAKIĆ

olivera.lakic@libertaspress.me

Savo PRELEVIĆ

savo.prelevic@libertaspress.me

Radmila GRBIĆ

rada.grbic@libertaspress.me

Vlasnička struktura i osnivači
Pravila korišćenja

Terms and Conditions

Privacy policy

GDPR

Copyright © 2023 Libertas Press. | All rights reserved. | Made by Oykos Development