PRETRESI U 17 EVROPSKIH ZEMALJA, UHAPŠENO 14 LJUDI

Otkrivena prevara sa PDV-om teška 195 miliona

Foto: Europol

Autor

Libertas Press

29/02/2024

Podijeli vijest:

Hapšenje 14 osumnjičenih za prevaru sa PDV-om, tešku 195 miliona eura, u čak 17 zemalja, zapljena velike količine pametnih telefona vrijednih više od 15,3 miliona, jahte od tri miliona, zatim, 1,2 miliona eura u gotovini i kriptovaluti, automobila, nakita, luksuznih satova i 2,5 kilograma zlata, rezultat je jučerašnje akcije koju je, uz podršku Europola, vodilo Evropsko javno tužilaštvo u Minhenu i Kelnu.


Među uhapšenima su, saopšteno je danas, i neki od najistaknutijih kriminalnih aktera, koji su, u oblasti PDV prevara, posljednjih godina na radaru Europola.


“Više od 180 pretresa obavljeno je istovremeno u Albaniji, Austriji, Kipru, Hrvatskoj, Češkoj, Estoniji, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Malti, Holandiji, Poljskoj, Portugalu, Slovačkoj, Sloveniji, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Istražne mjere podržalo je preko 680 poreskih i policijskih istražitelja”, piše u saopštenju Europola.


Istraga je, navode, otkrila da su osumnjičeni organizovali šemu prevare sa PDV-om, tako što su prodavali pametne telefone, koristeći lažne lance trgovaca, koji bi, nakon odrađenog posla, “nestajali bez izmirivanja poreskih obaveza”.


“Vjeruje se da su 2020. isti organizatori ovih šema prevare sa PDV-om ušli na tržište zaštitnih maski za lice. Sumnja se da je kompanija, kojom upravljaju osumnjičeni, kupovala zaštitne maske od takozvanog “nestalog trgovca” i da ih je kanalisala kroz nekoliko tampon kompanija kako bi prikrila njihovo konačno odredište”, piše u saopštenju Europola.


Na papiru, kompanija uhapšene grupe je imala sjedište u Hong Kongu.


“Ali su maske za lice zapravo bile u skladištu u Njemačkoj i tamo su ostale sve dok ih njemačko savezno ministarstvo zdravlja nije kupilo od kompanije, navodno, sa sjedištem u Hong Kongu. Prema istrazi, ni kompanija na početku lanca snabdijevanja, ni kompanija sa sjedištem u Hong Kongu, nijesu plaćale PDV prilikom prodaje maski za lice ministarstvu”, naveli su danas iz Europola.

Europol

akcija

prevara

PDV

zapljena

Izdvojeno

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.
Ambasada

Tel: + 382 20 336 633

Mob.tel: + 382 68 744 025

redakcija@libertaspress.me

Bulevar Džordža Vašingtona 78, Podgorica,Montenegro

Rubrike
Impresum
Olivera LAKIĆ

olivera.lakic@libertaspress.me

Savo PRELEVIĆ

savo.prelevic@libertaspress.me

Radmila GRBIĆ

rada.grbic@libertaspress.me

Vlasnička struktura i osnivači
Pravila korišćenja

Terms and Conditions

Privacy policy

GDPR

Copyright © 2023 Libertas Press. | All rights reserved. | Made by Oykos Development