Libertas logo

KONTROLA OPTUŽNICE PROTIV BIVŠIH POSLANIKA DPS-A I SD-A

Osumnjičeni da su državi nanijeli 2,6 miliona eura štete

News main

FOTO: Libertaspress/Savo Prelević

Bošković

Autor

Radmila Grbić

09/02/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Vijeće Višeg suda u Podgorici, kojim predsjedava sudija Boris Savić, nakon današnje kontrole, odlučiće da li će potvrditi ili odbaciti optužnicu, koju je Specijalno državno tužilaštvo podnijelo protiv funkcionera bivše vlasti zbog sumnje da su, kao članovi Komisije za rješavanje stambenih pitanja Vlade Crne Gore, zloupotrijebili službeni položaj.


Vlahović Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivših funkcionera DPS-a i SD-a, Predraga Boškovića, Dragice Sekulić, Suzane Pribilović, Suada Numanovića, Ivana Brajovića, Budimira Šegrta, Sanje Vlahović, Damira Šehovića, Osmana Nurkovića, zatim Dražena Miličkovića, Jelene Radonjić i Aleksandra Jovićevića.


"Oni se sumnjiče da su, od 2016. do 2020. godine, kao članovi Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, u saizvršilaštvu, učinili produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, za koje je propisana kazna zatvora od dvije do 12 godina“, saopštio je ranije Libertasu državni tužilac Vukas Radonjić.


Sekulić Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Okrivljenima se, naveo je Radonjić, stavlja na teret da su budžetu Crne Gore nanijeli štetu od 2,6 miliona eura.


"Oni su osumnjičeni da su, suprotno Odluci o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera i bez plana za rješavanje stambenih potreba i procjene stručne komisije Uprave za imovinu, odobrili i dodijelili stambene kredite za poboljšanje uslova stanovanja za 119 javnih funkcionera i zaposlenih u državnim i organima državne uprave, u iznosima između 17.500 i 40.000 eura i tako im pribavili korist, a budžetu Crne Gore nanijeli štetu od 2.604.740 eura”, naveo je Radonjić.


Pribilović Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Tužilac Radonjić zatražio je danas da se optužnica potvrdi, navodeći da su članovi prekršili zakonska ovlašćenja komisije.


Brajović Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Advokati odbrane kazali su da članovi komisije nijesu imali status službenih lica, iako su istovremeno bili ministri i da ne mogu krivično odgovarati.


Ugovore je, navode, zaključivala Vlada sa Upravom za imovinu, a komisija je davala samo prijedlog za davanje kredita pod povoljnim uslovima.


Radonjić Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Iz Dubaija i Turske komandovali švercerima kokaina (FOTO+VIDEO)

13/06/2024

Vijesti
Card banner

Ukinuta presuda, Lidiji Mitrović ponovo da se sudi

12/06/2024

Vijesti
Card banner

Medenica: Svi su znali, a samo sam ja na optuženičkoj klupi

12/06/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo