Libertas logo

UVAŽENA ŽALBA ADVOKATA DO KVONA, RJEŠENJE O NJEGOVOM IZRUČENJU VRAĆENO VIŠEM SUDU NA PONOVNO ODLUČIVANJE

Apelacioni sud: Sud odlučuje o izručenju, a ne ministar pravde

News main

FOTO: Libertaspress/Savo Prelević

Kvon Du Jong

Autor

Libertas Press

08/02/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu branilaca južnokorejskog državljanina Do Kvona i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici od 29. decembra 2023. kojim je bilo utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje.


Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države traže izručenje kralja kriptovaluta kako bi ga krivično gonile zbog više krivičnih djela.


"Predmet je vraćen Višem sudu na ponovni postupak i odlučivanje“, saopšteno je danas iz Apelacionog suda.


Vijeće tog suda smatra da rješenje Višeg suda ima “bitne povrede krivičnog postupka”.


“Jer je izreka rješenja nerazumljiva, rješenje nema razloga o odlučnim činjenicama, a dati razlozi su nejasni, što predstavlja razloge za njegovo ukidanje“, saopšteno je iz Apelacionog suda.


Viši sud, smatraju, "nije imao u vidu da je, u konkretnom slučaju, riječ o skraćenom postupku izručenja u kojem sud, saglasno članu 29 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, a ne ministar pravde za razliku od redovnog postupka, donosi odluku o izručenju“.


"Takođe, konstatovano je da prvostepeni sud nije na nesumnjiv način utvrdio redosljed prispijeća zamolnica Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država, što je jedan od kriterijuma prilikom odlučivanja u smislu člana 26 navedenog zakona, u slučaju kada izručenje istog lica traži više država“, naveli su danas iz Apelacionog suda.


Do Kvon i njegov poslovni partner, Hond Čan Jun, uhapšeni su, 23. marta 2023. godine, na Aerodromu Podgorica po međunarodnoj potjernici, koju je za njima raspisao Interpol Seul.


Kod njih su tada nađeni falsifikovani pasoši, zbog čega su, u postupku koji je uslijedio u podgoričkom Osnovnom sudu, osuđeni na kazne zatvora od četiri mjeseca.


Hond Čan Jun izručen je prije tri dana vlastima u Južnoj Koreji.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Rožajac osumnjičen da je silovao i zlostavljao suprugu

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Peti put odgođena kontrola optužnice za dvostruko ubistvo u Spužu (VIDEO+FOTO)

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Osmisliti strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u

16/05/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo