ISPRED ZGRADE VLADE ODRŽAN PROTEST SINDIKATA UPRAVE I PRAVOSUĐA, NENAD RAKOČEVIĆ TVRDI:

Inflacija je galopirajuća, a naše plate iste od 2012. godine (FOTO)

Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Sa današnjeg protesta

Autor

Radmila Grbić

01/02/2024

Podijeli vijest:

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas kod zgrade Vlade u Podgorici gdje je organizovan protest Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore jer nijesu povećane zarade zaposlenima u tim sektorima.


Danas ispred Vlade Foto: Libertaspress/Savo Prelević


"Protest nije politički obojen, već je iznuđen bespravljem koje trpimo. Došli smo i da pošaljemo poruku javnosti Crne Gore da mi nijesmo kvazi-sindikalna organizacija, da mi nemamo placeve na pjeni od mora u Čanju, da nećemo da gradimo hotele, da nemamo dug prema Crnoj Gori od tričavih 300 hiljada eura, ali, zamislite, naša Vlada baš u takvima traži partnere", rekla je danas, na protestu, predstavnica sindikata, Milena Đuričić


Oni su, kazala je, "samo prvi među jednakima".


"Jer živimo od zarada državnih službenika i namještenika", navela je Đuričić.


Rakočević Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, koji zastupa ukupno 23.000 zaposlenih u državnoj i lokalnim samoupravama, Nenad Rakočević, rekao je na protestu da je skup prikaz nagomilanog nezadovoljstva zaposlenih.


"Morali su sa nama da pregovaraju o platama, nijesu nas ispoštovali. Šta da očekujemo u budućnosti. Neka nam povećaju plate sada za 10 odsto, pa 15 odsto krajem godine", rekao je Rakočević.


Posljednje uvećanje zarada, naveo je on, bilo je 2012. godine.


"Ne žele da nas čuju. To nam je i juče potvrđeno", rekao je Rakočević, pozvavši predstavnike Vlade da siđu među radnike.


"Samo zbog galopirajuće inflacije, Vlada je morala da uveća zarade svima", smatra Rakočević.


Najavio je nastavak protesta ako nadležni ne budu reagovali na današnji skup.


"Kažite kolegama da se spreme za štrajk zajedno za prosvjetarima, zdravstvenim radnicima. Sve su prevarili", kazao je Rakočević okupljenima.


Foto: Libertaspress/Savo Prelević


On je ranije izjavio da su u crnogorskoj upravi i pravosuđu najniže plate u regionu."Higijeničarka prima platu od 450 eura. Zaposleni sa srednjom stručnom spremom imaju prosječnu zaradu od 500 do 600 eura, uključujući najveći minuli rad. Prosječna plata zaposlenog sa visokom stručnom spremom iznosi 750 eura. Najveća zarada u ovom sektoru je 850 eura", kazao je Rakočević.


Sindikat uprave i pravosuđa odlučio se za protest nakon što predstavnici vlasti, kazali su ranije, nijesu ispoštovali rok za potpisivanje izmjena i dopuna Granskog kolektivnog ugovora (GKU) kojim bi se koeficijenti zaposlenima u javnoj upravi i pravosuđu uvećali za najmanje 10 odsto.


Skupština sindikata prethodno je na sjednici donijela odluku da se do 19. januara pruži šansa predstavnicima Vlade da zajednički potpišu izmjene i dopune GKU, do čega nije došlo.


Foto: Libertaspress/Savo PrelevićSindikat prosvjete stupa u štrajk


Predsjednik Sindikata prosvjete, Radomir Božović, najavio je, na današnjem protestu kolega iz uprave i pravosuđa, da će naredne sedmice predati Vladi odluku da stupaju u štrajk kao nezavisni sindikat prosvjete, takođe, zbog toga što im nijesu uvećane zarade.


Božović Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Božović je rekao da imaju pravo na dostojan život i da ne traže ništa što već nije dogovoreno.


"Inflacija je nikad veća. Pojela je prethodno uvećanje od 20 odsto", kazao je Božović, negodujući što su iz medija saznali da prosvjetni radnici neće dobiti uvećanu zaradu od 10 odsto.


Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Sindikat uprave i pravosuđa

Protest

plate

Milena Đuričić

nenad rakočević

Sindikat prosvete

Radomir Božović

Izdvojeno

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.
Ambasada

Tel: + 382 20 336 633

Mob.tel: + 382 68 744 025

[email protected]

Bulevar Džordža Vašingtona 78, Podgorica,Montenegro

Rubrike
Impresum
Olivera LAKIĆ

[email protected]

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Radmila GRBIĆ

[email protected]

Vlasnička struktura i osnivači
Pravila korišćenja

Terms and Conditions

Privacy policy

GDPR

Copyright © 2023 Libertas Press. | All rights reserved. | Made by Oykos Development