Libertas logo

PROJEKAT AKCIJE ZA LJUDSKA PRAVA I CENTRA ZA ŽENSKA PRAVA

HRA: I dalje moramo da učimo ministre da je zlostavljanje zabranjeno

News main

FOTO: Libertaspress/Savo Prelević

Sa današnje konferencije

Autor

Libertas Press

26/01/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Država je odgovorna za svaki vid zlostavljanja koju vrše njeni službenici. Ima obavezu da se bori protiv nasilja, naročito onog u porodici, kazala je danas direktorica nevladine organizacije "Akcija za ljudska prava" (HRA), Tea Gorjanc-Prelević, na konferenciji za novinare povodom realizacije projekta "Ujedinjeni protiv zlostavljanja i nekažnjivosti".


Riječ je o projektu HRA i NVO "Centar za ženska prava", koji ima za cilj da ojača ulogu civilnog društva u borbi protiv zlostavljanja i rodno zasnovanog nasilja i nekažnjivosti, kroz praćenje i zagovaranje, podizanje svijesti i podršku žrtvama.


"Mi i dalje moramo da učimo ministre da je zlostavljanje zabranjeno. Nije dozvoljeno zlostavljati bilo koga. Pogotovo ne onako kao što smo vidjeli da je šef obezbjeđenja ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića to svojevremeno radio. Nekažnjivost proističe iz tolerancije zlostavljanja", kazala je Gorjanc-Prelević.


Radiće, navela je ona, i na nadzoru sudske prakse


"Evidentirano je 108 krivičnih prijava protiv službenika za krivična djela zlostavljanja i mučenja. Vrlo je važno pratiti kaznenu politiku. Od ljudi iz pravosuđa smo dobili informaciju da bi sudijama bilo veoma korisno da dobiju više smjernica za rad", rekla je Gorjanc-Prelević.


Važan segment projekta je, rekla je izvršna direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević, i sama podrška žrtvama.


"Nastojaćemo da, kroz besplatnu pravnu pomoć, osnažimo žrtve da istraju u borbi za pravdu", kazala je Raičević.


Od početka do kraja 2023. godine, navela je ona, Centar za ženska prava pružio je 5.571 uslugu za korisnice, "od čega 4.045 poziva, 320 dolazaka i 114 inicijalnih savjetovanja".


"U prošloj godini bila su 354 pravna i 146 psiholoških savjetovanja. Tokom prošle godine bilo je 10 hitnih mjera za zaštitu žrtava", rekla je Raičević.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Iz Dubaija i Turske komandovali švercerima kokaina (FOTO+VIDEO)

13/06/2024

Vijesti
Card banner

Ukinuta presuda, Lidiji Mitrović ponovo da se sudi

12/06/2024

Vijesti
Card banner

Medenica: Svi su znali, a samo sam ja na optuženičkoj klupi

12/06/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo