Libertas logo

SPECIJALNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO FORMIRALO NOVI PREDMET PROTIV POSLANIKA BIVŠE VLASTI (3)

Bivšem predsjedniku Ustavnog suda stan od 109 kvadrata za 24.290 eura

News main

FOTO: Ustavni sud

Drašković

Autor

Radmila Grbić

24/01/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Nekadašnji predsjednik Ustavnog suda, Dragoljub Drašković, ugovorio je, u martu 2019. godine, kupovinu državnog stana od 109 kvadrata za 24.290 eura, što je za 85.800 eura niža cijena od one koja je, prema procjenama, tada važila na tržištu nekretnina.


Odluku o kupoprodaji stana po četiri i po puta nižoj cijeni od tržište, odnosno za skoro 223 eura po jednom kvadratnom metru, donijela je tadašnja Komisija za stambena pitanja Vlade Crne Gore, na čijem čelu je bio bivši ministar odbrane, Predrag Bošković (DPS).


Bošković Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Drašković je, u svom vlasništvu, u vrijeme kada je ugovorio kupovinu stana od države, bio vlasnik skoro 57 hiljada kvadrata šume, koje je, piše u izvještaju o imovini koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK), stekao nasljedstvom.


Osim šume, na njegovo ime vodile su se i dvije pomoćne zgrade od 64 i 40 kvadratnih metara, kao i garaža od 28 kvadrata.


Kao osnov sticanja tih nekretnina, Drašković je u izvještaju ASK-u naveo - gradnju.


On je, u martu 2019. godine, ASK-u prijavio i stan od 52 kvadrata i dvostruko veću kuću, koje je uzeo u zajam, kao i akcije u 17 preduzeća.


Odluka, kojom je tadašnja Vladina komisija omogućila Draškoviću kupovinu stana po povoljnim uslovima, jedna je od ukupno 43, koje se nalaze u dopuni krivične prijave iz aprila prošle godine, na osnovu koje je Specijalno državno tužilaštvo formiralo novi krivični predmet.


Predmet je, objavio je ranije Libertas, osim protiv Boškovića, formiran i protiv njegovih partijskih i kolega iz redova Socijaldemokrata, Damira Šehovića, Dragice Sekulić, Osmana Nurkovića, Suzane Pribilović, Jelene Radonjić i Aleksandra Jovićevića.Oni se, piše u prijavi u koju je Libertas imao uvid, sumnjiče da su, kao predsjednik i članovi Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, zloupotrijebili službeni položaj i, navodno, spornim odlukama o dodjeli stanova funkcionerima, nanijeli štetu državi veću od 1,5 miliona eura.


Tužilaštvo je protiv njih, kao i protiv Ivana Brajovića, Budimira Šegrta, Sanje Vlahović, Suada Numanovića i Dražena Miličkovića, već vodilo jednu istragu, a potom i podiglo optužnicu zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom rješavanja stambenih pitanja funkcionera.


Radonjić Foto: Libertaspress/Savo Prelević


“Oni su osumnjičeni da su, suprotno Odluci o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera i bez plana za rješavanje stambenih potreba i procjene stručne komisije Uprave za imovinu, odobrili i dodijelili stambene kredite za poboljšanje uslova stanovanja za 119 javnih funkcionera i zaposlenih u državnim i organima državne uprave, u iznosima između 17.500 i 40.000 eura i tako im pribavili korist, a budžetu Crne Gore nanijeli štetu od 2,6 miliona eura”, rekao je ranije Libertasu državni tužilac Vukas Radonjić, ujedno i portparol Specijalnog državnog tužilaštva.


Svi oni su odbacili optužbe da su zloupotrijebili službeni položaj, navodeći da su radili po zakonu i u skladu sa zaključcima Vlade.


Smatraju i da je riječ o politički motivisanom procesu.Kvadrat za doktore od 108 do 143 eura


Komisija za stambena pitanja je, u septembru 2018. godine, zaključila ugovor sa dr Pericom Marašem, specijalistom vaskularne hirurgije, kojem je omogućila da kupi stan po cijeni od 143 eura po kvadratu.


Tako je Maraš, nekadašnji kandidat Koalicije “Prava stvar, Dokazano za Zetu – DPS, SDP, SD” za odbornika u zetskom parlamentu, postao vlasnik nekretnine od 59 kvadrata za 8.461 euro.


Da je stan plaćao po redovnoj, tržišnoj cijeni, morao bi da, piše u prijavi dostavljenoj tužilaštvu, izvoji četiri i po puta više novca, ukupno – 38.350 eura.


Maraš Foto: DPS


U martu 2019. godina, pravo da kupi državni stan po povoljnim uslovima ostvarila je i dugogodišnja direktorica Specijalne bolnice za plućne bolesti u Brezoviku, dr Gordana Reljić.


Komisija, na čelu sa Boškovićem, omogućila je Reljićevoj kupovinu stana od 78 kvadrata za ukupno 13.393 eura, odnosno po cijeni od 171 eura po kvadratu. Time je ona uštedjela 65.387 eura, koliko bi morala da doda, da je nekretninu kupovala po tadašnjoj tržišnoj cijeni.


Godinu kasnije, krajem 2020, i nekadašnja direktorica Opšte bolnice "Danilo I“ na Cetinju, dr Sonja Radoičić, ugovorila je sa državom kupovinu stana od 64 kvadrata i šest kvadratnih metara nestambenog prostora za 7.809 eura.


Jedan kvadrat je Radoičićevu koštao 108 eura, što je skoro šest puta niža cijena od one koja je, prije tri godine, važila na tržištu nekretnina.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Rožajac osumnjičen da je silovao i zlostavljao suprugu

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Peti put odgođena kontrola optužnice za dvostruko ubistvo u Spužu (VIDEO+FOTO)

17/05/2024

Vijesti
Card banner

Osmisliti strategiju za smanjenje zaostalih predmeta u SDT-u

16/05/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo