KONTROLA OPTUŽNICE ZA ŠVERC DROGE I PRANJE NOVCA, OPTUŽENI NEGIRALI KRIVICU

Božović: Nekad smo imali tajnovica, sad putnika kroz vrijeme

Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Božović danas uoči ročišta

Autor

Radmila Grbić

19/01/2024

Podijeli vijest:

Optužnica protiv mene je potpuno besmislena i nelogična. Potpuno je jasno da ima i politički motiv. Optužen sam za članstvo u kriminalnoj grupi, koja je radila protiv političke partije kojoj pripadam i mene lično. Ispada da sam radio protiv sebe, a u korist nekog drugog, izjavio je danas predsjednik Opštine Budva, Milo Božović, na kontroli optužnice u Višem sudu u Podgorici.


Tom optužnicom, koju je potpisao državni tužilac Jovan Vukotić, Specijalno državno tužilaštvo tereti Božovića da je dio kriminalne organizacije koju su, navodno, formirali Mileta Ojdanić i odbjegli policajac Ljubo Milović.


Na teret mu se stavlja da je počinio tri krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.


Osim Božovića, Ojdanića i Milovića, optužnicom je obuhvaćeno još 18 okrivljenih, koji se sumnjiče za šverc 4,3 tone kokaina, pranje novca, nedozvoljeno držanje oružja...


Božović je danas, pred Vijećem suda na čelu sa sutkinjom Vesnom Kovačević, optužio kriminalni kavački klan da mu je, kako je rekao, "lišio života tri bliska prijatelja“.


"Riječ je o Đorđu Boreti, Saši Markoviću i Goranu Đuričkoviću“, kazao je Božović, obrazlažući da je "potpuno jasno da sa tom kriminalnom organizacijom ne može imati dodirnih tačaka“.


Tvrdi da je, u avgustu 2019. godine, bio na meti pretresa policijskog tima u kojem je bio i jedan od optuženih, službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, Petar Lazović. Taj pretres, kazao je Božović, nije bio slučajan iako su, navodi, u policijskom timu govorili da jeste.“Petar Lazović i ja ne možemo da pripadamo istoj kriminalnoj organizaciji, kako to tvrdi SDT”, kazao je Božović.


Isti slučaj je, naveo je on, i sa Lazovićevim kolegom, Ljubom Milovićem.


Milović Foto: Skaj aplikacija


“Milović je tražio od srpske BIA da mu se dostave podaci o meni zajedno sa još pet ili šest osoba iz Srbije u kontekstu njegovih neprijatelja”, kazao je Božović, pozivajući se na natpise u medijima.


On je rekao i da se jedini od 13 članova Odbora za bezbjednost i odbranu protivio izboru Dejana Kneževića za vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije, a koji je, takođe, optužen za pripadništvo u istoj kriminalnoj grupi.


“Tužilac sve ovo manje-više zna, ali pokušava da pomiješa ulje i vodu, koji se ne miješaju”, rekao je Božović.


Optužnicom mu se, kaže, stavlja na teret da ga je “kum Mileta Ojdanić 2019. godine vrbovao da postane član kriminalne organizacije”, kako bi im, kao poslanik i član Odbora za bezbjednost i odbranu, odavao povjerljive podatke.


“A, ja sam poslanik postao tek 13. oktobra 2020. godine, a potom i član odbora. Osim toga, Ojdanić i ja nijesmo kumovi, on je moj prijatelj. To potvrđuje da tužilac koristi informacije, koje dobija od ne znam koga, i bez provjere ih stavlja u optužnicu”, ukazao je Božović i dostavio Vijeću suda kopiju svoje radne knjižice.“Nekada smo u SDT-u imali tajnovica, sad imamo putnika kroz vrijeme”, rekao je Božović.


Smatra da su to dovoljni dokazi da sud odbaci optužnicu protiv njega.


Tvrdi da je Skaj materijal, na kojem se zasniva optužnica, kontaminiran.


“Bolje ja to znam nego tužilac. Materijal se u pritvoru prodaje za cigare, a najviše se prodaje za sudije. To će vrlo brzo biti tema crnogorske javnosti”, kazao je Božović.Božović: Predrag Šuković mi je pomagao


"Načelnik Specijalnog policijskog odjeljenja, Predrag Šuković, pomagao mi je kad sam postao član Odbora za bezbjednost i odbranu. Taj posao nijesam poznavao jer je sfera mog interesovanja i rada do tada bio Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, Sea Dance, Pjesma Mediterana… Zato mi je bila potrebna pomoć nekog ko je u bezbjednosnom sektoru", kazao je Božović.


On se na pomoć Šukovića osvrnuo nakon što je na to, prethodno, ukazao Božovićev branilac, advokat Miroje Jovanović.


Jovanović je, kao dokaz, vijeću dostavio rokovnik u kojoj je, navodno, Šuković zapisivao Božoviću pitanja za Odbor za bezbjednost.


Advokat tvrdi da su vještačenjem utvrdili da je riječ o Šukovićevom rukopisu.


“Da se pogrešno ne shvati, od Šukovića sam imao samo pomoć. On je moj prijatelj 15 godina. Ja sam bio jedan od 3-4 čovjeka u Podgorici kad je upucan. Šuković je neko ko se prije svake sjednice Odbora za bezbjednost sa mnom viđao i davao mi podatke”, rekao je Božović, potvrđujući navode advokata da se to sve nalazi u vještačenom rokovniku.Knežević: Uživo sam pratio Skaj komunikaciju i spasio dva života


Optužbe da je bio u kriminalnoj grupi i da je odavao tajne podatke, danas je u sudnici negirao suspendovani v.d. pomoćnika direktora policije, Dejan Knežević.


Knežević Foto: Libertaspress/Savo Prelević


On je, na početku odbrane, objelodanio informaciju da je u martu 2021. godine, nedugo nakon što je stupio na dužnost vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije, bio jedini policajac u Crnoj Gori i regionu, koji je od istražnog tima Europola dobijao uživo podatke sa Skaj aplikacije.


Tu, tada zaštićenu komunikaciju, rekao je Knežević, uživo je pratio sve dok ona nije “razbijena”.


“Ako sam radio za kriminalnu organizaciju, za što me SDT optužuje, je li logično da sam kriminalcima prećutao tako važne podatke. Zašto im nijesam otkrio da znam za Skaj, da znam šta planiraju i da ih upozorim da to zna i Europol. Ako sam radio za kriminalce, zašto ih nijesam upozorio da ugase Skaj”, kazao je Knežević.


Zahvaljujući tim podacima, naveo je on, uspio je da pripadnike organizovanih kriminalnih grupa spriječi da tada izvrše više teških krivičnih djela.


“A to su ubistva Milića Šakovića i Marka Martinovića, kao i napad na sutkinju Biljanu Uskoković. Čim sam dobio informaciju o planiranju napada na Uskoković, pozvao sam je u svoju kancelariju, bez ijednog papira a za što mogu da odgovaram, i odmah joj dodijelio obezbjeđenje”, rekao je Knežević.


Na navodna planirana ubistva, istakao je on, Šakovića i Martinovića je upozorio preko njihovog advokata.


“Koji je spreman da sve to potvrdi”, kazao je Knežević.


On je ispričao da mu je u kancelariji glavnog specijalnog tužioca, Vladimira Novovića, prije oko godinu čitana Skaj komunikacija.


“Tu su bili Novović, direktor policije Zoran Brđanin, šef Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela Milorad Žižić, tužilac Jovan Vukotić, Predrag Šuković i prijatelj Novovića, Rašo Ivanović. Tamo nam je čitano sve što imaju za mene, Brđanina i Žižića. I tada sam bio relaksiran”; rekao je Knežević.


Tada mu je pročitano da je neko, kako kaže, nešto krio od njega tako što je to uništavao u sjeckalici za papir.


“Ako sam bio u kriminalnoj organizaciji, zašto bi neko nešto krio od mene”, pitao je Knežević.


Tri dana prije njegovog hapšenja, u martu prošle godine, u njegovoj kancelariji su, kazao je on, bili Novović, Brđanin, Vukotić i Šuković.


“Između ostalog, bilo je da spašavamo sebe i mičemo neke ljude iz policije. To se odnosilo na službenike za teška krivična djela. Tražio sam da mi daju na papiru ko je šta uradio”, ispričao je danas Knežević.


Spašavanje sebe je, kaže, shvatio kao prijetnju.“Tokom 10 mjeseci u pritvoru, razmišljao sam je li trebalo to da uradim. Ti ljudi su kasnije svakako sklonjeni. Da li je trebalo da to ja uradim i da budem uz svoju djecu kući. Ali, ne. To ne bih uradio tako makar 10 godina proveo u zatvoru”, rekao je Knežević, ističući da niko nikada nije mogao da utiče na njega, ni tužilac, ni sudija, ni političar.


Iznoseći detaljno odbranu po svakoj optužbi, Knežević je kazao da nema dokaza ni za jednu od njih.


“Postoje samo dokazi za rasvjetljavanje krivičnih djela”, rekao je on.


Tužilaštvo ga, naveo je on, tereti da je Ljubu Miloviću rekao da sugeriše vođi kriminalnog kavačkog klana Radoju Zviceru da se skloni, kako ne bi bio uhapšen.


To je, piše u optužnici, uradio nakon sastanka sa kolegama iz Srbije, gdje se, navodno, pričalo i o Zviceru.


“Ja na tom sastanku nijesam ni bio. Osnovano sumnjam da je to znao i SDT. Petoro službenika policije je bilo na tom sastanku. Ni od jednog od njih nije uzeta izjava jesam li ja bio na tom sastanku. A na njemu se Zvicer nije ni pominjao”, istakao je Knežević."Glavni specijalni tužilac i SDT su mi nacrtali metu"


Glavni specijalni tužilac I SDT su mu, kaže, nacrtali metu takvim optužbama.


“I meni i mojoj porodici. Bilo šta da se desi meni, mojoj porodici i imovini, za to ću smatrati odgovornim SDT”, istakao je Knežević.


Nudio je tužiocu, rekao je on, da ide na poligraf, kako bi potvrdio svoje tvrdnje.“Poligraf mi nije omogućen”, kazao je Knežević.


Odbacio je optužbe da je Miloviću otkrio da je na mjerama tajnog nadzora.


“To nije tačno. On je mene zvao i rekao da je čuo da je na mjerama. A ako je bio, tužilaštvo može da provjeri taj razgovor”, rekao je Knežević.


Tvrdi da nije otkrio ni podatke o zapljeni droge, koje je dobio od kolega iz Holandije.


“Tu informaciju smo podijelili na grupu, to su dobile i kolege koje su u to bile uključene. To nije odavanje podataka, isti dan to je objavljeno na Tviter nalogu Uprave policije”, rekao je Knežević, naglasivši da nikada ni od koga nije uzeo euro za neku kriminalnu radnju.


“I tužiocu sam rekao da ću sam sebi presuditi ako se bilo šta za to dokaže”, naveo je Knežević.


Ukazao je i na slučaj odavanja podataka iz njemačke policije, koje su se odnosile na ljude u Crnoj Gori, koji su bili na mjerama tajnog nadzora.


“Te informacije, primjera radi, nema u ovoj optužnici”, rekao je Knežević.


On je uputio Vijeće suda na izvještaj Europola u kojem, pored ostalog, piše da “nema dokaza da su Brđanin i Knežević bili umiješani u bilo kakve kriminalne aktivnosti”.


Vukotić Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Nakon njegovog izlaganja, tužilac Vukotić je rekao da nije istina da su ga ucjenjivali.


“Ovo za njemačku policiju i akt Europola, na koji se pozivate, nije mi poznato”, kazao je Vukotić.Lazović: Odani sam vojnik Crne Gore


“Ne priznajem ništa od ovoga što mi se stavlja na teret. Devetnaest mjeseci sam u pritvoru, kao talac zavjere. Svim donosiocima odluka i kompletnoj Crnoj Gori poručujem da ću hrabro i dostojanstveno podnijeti sve što mi je unaprijed pripremljeno. Meni je u maju 2022. već presuđeno”, rekao je danas Petar Lazović, negirajući krivična djela za koja ga SDT tereti.


Podsjetio je da mu, u drugom postupku, nije omogućeno da iznese odbranu iako je ta optužnica podignuta prije godinu.“Jasno je zašto jer mi je unaprijed presuđeno medijskom hajkom i nasiljem nada mnom i nad mojom porodicom, koje i dan-danas traje”, rekao je Lazović.


Istakao je da je imao priliku da pobjegne, da je htio. Umjesto toga, javio se, kaže, policiji na prvi poziv, predao im sva dokumenta i stvari.


“Meni se ne sudi na osnovu zakona, nego na osnovu imena i prezimena. Iza svog imena i prezimena stojim i stajaću dostojanstveno i hrabro, pa sve da ovo besprizorno bezakonje traje dok sam živ. Odani sam vojnik Crne Gore, za koju sam spreman u svakom trenutku život da dam”, rekao je Lazović.


Bio je, kaže, i ostao odani bezbjednjak svoje države.


“Pojedinci za linč mene i moje porodice su mi vrlo dobro poznati. Neću ih pominjati, samo neka im služi na čast”, rekao je Lazović.


Lazović Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Optužbe su danas negirali o ostali optuženi, koji su dostupni pravosudnim organima.


Osim Božovića, Kneževića, Lazovića, Ojdanića i Milovića, na optužnici su i Radoje Zvicer, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Milan Popović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović, Darko Knežević, Dražen Milović i Ivan Mijatović.

Kontrola optužnice

Milo Božović

Petar Lazović

Ljubo Milović

mileta ojdanić

Dejan Knežević

jovan vukotić

Predrag Šuković

Izdvojeno

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.
Ambasada

Tel: + 382 20 336 633

Mob.tel: + 382 68 744 025

[email protected]

Bulevar Džordža Vašingtona 78, Podgorica,Montenegro

Rubrike
Impresum
Olivera LAKIĆ

[email protected]

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Radmila GRBIĆ

[email protected]

Vlasnička struktura i osnivači
Pravila korišćenja

Terms and Conditions

Privacy policy

GDPR

Copyright © 2023 Libertas Press. | All rights reserved. | Made by Oykos Development