Libertas logo

SPECIJALNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO FORMIRALO NOVI PREDMET PROTIV POSLANIKA BIVŠE VLASTI (2)

Advokatu funkcionera stan za 157 eura po kvadratu

News main

FOTO: Libertaspress/Savo Prelević

Volkov

Autor

Radmila Grbić

14/01/2024

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Nekadašnji generalni direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane, advokat Mihailo Volkov, ugovorio je sa crnogorskom Vladom, u novembru 2017. godine, kupovinu stana od 75 kvadrata za 11.817 eura.


Odluku o kupoprodaji stana po cijeni od 157 eura po kvadratu donijela je tadašnja Komisija za stambena pitanja Vlade Crne Gore, na čijem čelu je bio Predrag Bošković (DPS), a kojeg, njegov partijski kolega, Mihailo Volkov, sada zastupa u postupku koji se protiv njega vodi u Višem sudu u Podgorici.


Specijalno državno tužilaštvo podiglo je, u julu prošle godine, optužnicu protiv Boškovića i ostalih funkcionera bivše vlasti, Dragice Sekulić, Suzane Pribilović, Ivana Brajovića, Damira Šehovića, Budimira Šegrta, Sanje Vlahović, Suada Numanovića, Osmana Nurkovića, Dražena Miličkovića, Jelene Radonjić i Aleksandra Jovićevića, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj prilikom rješavanja stambenih pitanja funkcionera.


“Oni su osumnjičeni da su, suprotno Odluci o načinu i kriterijumima za rješavanje stambenih potreba funkcionera i bez plana za rješavanje stambenih potreba i procjene stručne komisije Uprave za imovinu, odobrili i dodijelili stambene kredite za poboljšanje uslova stanovanja za 119 javnih funkcionera i zaposlenih u državnim i organima državne uprave, u iznosima između 17.500 i 40.000 eura i tako im pribavili korist, a budžetu Crne Gore nanijeli štetu od 2,6 miliona eura”, rekao je ranije Libertasu državni tužilac Vukas Radonjić, ujedno i portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).


Numanović i Volkov Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Advokat Volkov u istom postupku, osim Predraga Boškovića, zastupa i Suada Numanovića.


Nakon što je Vlada dostavila dopunu krivične prijave, SDT je, objavio je juče Libertas, formirao još jedan krivični predmet protiv Boškovića, Šehovića, Sekulić, Nurkovića, Pribilović, Radonjić i Jovićević, zbog sumnje da su, kao predsjednik i članovi Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore, zloupotrijebili službeni položaj i, navodno, spornim odlukama o dodjeli stanova funkcionerima, nanijeli štetu državi veću od 1,5 miliona eura.


Volkov, branilac bivših direktora policije, Veselina Veljovića i Slavka Stojanovića, koji su uhapšeni po nalogu SDT-a, po čijem prijedlogu je Stojanović, potom, i pušten, jedan je od kupaca državnih stanova, koji su prodati po povoljnim uslovima.


Zahvaljujući odluci komisije, na čijem je čelu bio njegov branjenik Bošković, Volkov je, prema dokumentaciji u koju je Libertas imao uvid, uspio da uštedi 36.933 eura, koliko je iznosila razlika u cijeni po kojoj mu je država prodala stan i tadašnje tržišne vrijednosti te nekretnine, koja je navedena u obračunskoj listi.


Istog dana kada i Volkov, ugovor o kupovini stana po povoljnim uslovima zaključio je i službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, Darko Radulović.


Njemu je Vladina komisija, kako piše u dokumentaciji na osnovu koje je SDT formirao krivični postupak, dodijelila stan od 67 kvadrata u zakup na neodređeno vrijeme s pravom da ga, umjesto za 44.890 tadašnje tržišne vrijednosti, kupi za četiri puta nižu cijenu - ukupno 10.881 euro.


Iste 2017. godine, komisija je odlučila da službeniku Uprave policije, Miloradu Mićunoviću, po povoljnim uslovima proda 75 kvadrata stana, koji mu je prethodno dala u zakup na neodređeno vrijeme.


Mićunović je ugovorio kupovinu stana po cijeni od 146 eura po kvadratu, umjesto 861 euro, koliko je tada obračunata tržišta vrijednost kvadratnog metra.


Odluka o stanu dodijeljenom Milošu Jovanoviću označena tajnom


Komisija je, u novembru 2019. godine, usvojila odluku da tadašnjem direktoru Agencije za promociju stranih investicija - MIPA, Milošu Jovanoviću, dodijeli stan od 39 kvadrata u zakup na neodređeno vrijeme s pravom kupovine po povoljnim uslovima.


Ta odluka je, piše u prijavi koja je podnijeta SDT-u, označena tajnošću “interno”.


“Generalni sekretarijat Vlade nije u posjedu dokumentacije o zaključenju ugovora o kupoprodaji stana po povoljnim uslovima”, navodi se u prijavi.


Jovanović tu nekretninu, do aprila 2021, nije prijavio kao svoje vlasništvo u redovnom godišnjem izvještaju, koji javni funkcioneri dostavljaju Agenciji za sprečavanje korupcije.


Prije nego je postao direktor Agencije za promociju stranih investicija, Jovanović je, objavljeno je ranije, radio kao savjetnik bivšeg ministra poljoprivrede Petra Ivanovića.


Optuženi tvrde da su radili u skladu sa zaključcima Vlade


Optuženi za zloupotrebu službenog položaja prilikom dodjele stambenih kredita, u nekoliko navrata do sada, negirali su da su počinili krivično djelo za koje se terete.


Tvrde da su radili po zakonu i u skladu sa zaključcima Vlade. Smatraju i da je postupak protiv njih politički motivisan.


Sekulić, Pribilović, Bošković i Brajović na sjednici Administrativnog odbora Foto: Libertaspress/Savo Prelević


“Tužilaštvo je podiglo optužnicu, a da je izostao cijeli istražni proces. Tužilaštvo je vjerovatno cijenilo da je ono što imaju u spisima dovoljno za takvu odluku. Sa druge strane, to će nam u bržoj proceduri pokazati da u radnjama mojih branjenika i drugih optuženih nema elemenata krivičnog djela koje im se stavlja na teret“, rekao je ranije advokat Mihailo Volkov.


Tada je istakao da će već na kontroli optužnice iznijeti svoju argumentaciju.


Kontrola optužnice do sada je odgođena pet puta. Naredno ročište zakazano je za 9. februar.

Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Katnić i Lazović u Spužu još tri mjeseca

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Sud obustavio postupak protiv Brđanina jer je skupštinski odbor zakasnio sa zahtjevom

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Mašović osumnjičen da je oštetio budžet Andrijevice za 36.000 eura

12/07/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo