Libertas logo

POLICIJA ŠPANIJE I ITALIJE UHAPSILA 11 LJUDI, OSUMNJIČENIH ZA LAŽIRANJE PROIZVODA

Gorivo za lampe prodavali kao ekstra djevičansko maslinovo ulje

News main

FOTO: Europol

Autor

Libertas Press

04/12/2023

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

Hapšenje 11 ljudi, zapljena više od 260.000 litara lažnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, oduzimanje četiri vozila i 91.000 eura u gotovini, rezultati su akcije Opson, koju su, u novembru, uz podršku Europola, sproveli španska civilna garda i italijanski karabinjeri.


Istražitelji su, saopšteno je danas iz Europola, otkrili da su osumnjičeni za lažiranje ekstra djevičanskog maslinovog ulja, taj proizvod razblaživali sa takozvanim “lampante” uljem, koje nije prikladno za konzumaciju, a potom ga prodavali po konkurentskim cijenama.


“Lampante” je, pojasnili su, najniža klasa ulja koje se dobija iz maslina, nekada se koristilo kao gorivo za lampe i "odlikuje se povišenim nivoom kiselosti, nepoželjnom aromom i izrazito neprijatnim mirisom".


Foto: Europol


Iz Europola su naveli da je kombinacija različitih faktora kao što su inflacija cijena, smanjena proizvodnja maslinovog ulja i povećana potražnja, stvorili savršeno plodno tlo za lažne proizvođače.


“Miješanje potrošačkog maslinovog ulja sa alternativama nižeg kvaliteta omogućilo je kriminalcima da ponude konkurentne cijene dok ulaze u legalne lance snabdijevanja. Ova nezakonita praksa, ne samo da može da izazove rizik po javno zdravlje, već i da potkopa povjerenje potrošača i time ima dalje ekonomske posljedice”, smatraju u Europolu.Zaplijenjeno 260.000 litara falsifikovanog ulja u Španiji


Dvanaest buradi sa 260.000 litara falsifikovanog ulja oduzeto je prilikom pretresa oko Sijudad Reala u Španiji, gdje su, naveli su iz Europola, zaplijenjeni i drugi dokazi, kao što su računi i e-mailovi.


U italijanskim provincijama Sicilija i Toskana, istražitelji su kontrolisali tri fabrike ulja za koje se sumnja da su umiješane u nezakonite radnje.


Foto: Europol


“Pribavljeno je više fiskalnih dokumenata i spiskova klijenata, prikupljeni uzorci ulja, a jedna kompanija je kažnjena zbog nepravilnog obilježavanja svojih proizvoda”, naveli su iz Europola.


Lažiranje ekstra djevičanskog maslinovog ulja je, upozorili su, uobičajena praksa.


"Zbog čega je borba protiv toga prioritet, posebno u zemljama proizvodnje", saopšteno je iz Europola.Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Iz Dubaija i Turske komandovali švercerima kokaina (FOTO+VIDEO)

13/06/2024

Vijesti
Card banner

Ukinuta presuda, Lidiji Mitrović ponovo da se sudi

12/06/2024

Vijesti
Card banner

Medenica: Svi su znali, a samo sam ja na optuženičkoj klupi

12/06/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo