Libertas logo

NI NAKON DVIJE GODINE NIJE ZAVRŠENA ISTRAGA ZBOG SUMNJE DA JE OSNIVAČ ROKŠPED AUTO-CENTRA SANDER STANAJ POČINIO KRIVIČNO DJELO

Štednja ili pranje 2,1 miliona eura

News main

FOTO: Libertaspress/Savo Prelević

Rokšped auto-centar u Podgorici

Autor

Radmila Grbić

02/10/2023

Podijeli vijest

InstagramInstagramInstagram

U Specijalnom državnom tužilaštvu, ni nakon dvije godine od pokretanja, nije završena istraga protiv Sandera Stanaja, osnivača podgoričkog Rokšped auto-centra, koji je osumnjičen za pranje novca i utaju poreza i doprinosa.


Iz Specijalnog državnog tužilaštva Libertasu je rečeno da je taj “krivični predmet formiran u junu 2021. godine, po obavještenju Sektora za finansijsko-obavještajne poslove Uprave policije o sumnjivoj transakciji S.S.“


“Nakon toga je pokrenuta finansijska istraga protiv 11 osoba, a zatim i krivična istraga protiv okrivljenog S.S. za krivična djela utaja poreza i doprinosa i pranje novca, koja je u toku”, rekao je Libertasu državni tužilac Vukas Radonjić, portparol Specijalnog državnog tužilaštva.


Tužilac Radonjić Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Istraga protiv Stanaja, piše u spisima predmeta u koje je Libertas imao uvid, pokrenuta je zbog uplate 2,1 miliona eura na njegov bankovni račun.


Porijeklo tog novca je službenicima Sektora za finansijsko - obavještajne poslove Uprave bilo sumnjivo.


Stanaj je uplatu pravdao tako što je rekao da taj novac potiče od isplatnih listića njegovog pokojnog oca Roka Stanaja kod NLB banke, od 2008. do 2010. godine.Međutim, finansijskom istragom 11 članova porodice Stanaj, Sandera, njegovog oca Roka i supruge Violete, zatim Rafaele, Simona, Stefana, Đuste, Nua, Ljuba, Maje i Danijele, policija je, navodno, utvrdila da 2,1 milion eura, koje je Sander uplatio na svoj račun, nije novac njegovog oca.


Službenike Sektora za finansijsko-obavještajne poslove (SFOP), sudeći po dokumentu koji su sredinom 2021. godine dostavili Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), istraga je navela na sumnju da je sporni 2,1 milion eura pokojni Roko Stanaj podijelio članovima familije, a ne dao samo svom sinu Sanderu.


Policija je prvo utvrdila da je Roko Stanaj sa ličnog računa štednje podigao oko 2,5 miliona eura, a koje je, tokom 2008. i 2009. godine, deponovao na račun u NLB banci.


Međutim, koja dokumentacija je pratila deponovanje, a potom podizanje tog novca, policija nije uspjela da sazna jer im je u banci rečeno da ta dokumentacija nije više dostupna s obzirom na to da je istekao rok od 10 godina, koliko su dužni da je čuvaju.


Uslijedila je policijska kontrola novčanih transakcija članova porodica Stanaj – Sandera, Rafaele, Simona, Stefana, Violete, Đuste, Nua, Vasa, Ljuba, Maje, Danijele i Roka.


Transakcije Sandera Stanaja kontrolisane su za period od 2010. do 2021, a ostalih članova porodice od 2015. do 2021. godine.


“Od ukupnog deponovanog gotovog novca predmetnih članova porodice Stanaj, osim Roka Stanaja, od preko tri miliona eura, samo manji dio - ukupno 488 hiljada eura, može se pravdati odgovarajućom dokumentacijom. Riječ je o nekoliko većih uplata gotovine za koje su, kao porijeklo, dostavljeni ugovori o prodaji nepokretnosti ili vozila, kao i ugovori o zajmovima”, konstatovali su službenici SFOP-a u dokumentu u koje je Libertas imao uvid.


Za ostale uplate u iznosima većim od 15.000 eura, za koje je neophodan dokaz o porijeklu novca, Stanaji su, navodno, rekli da potiču iz “dugogodišnje štednje”.


“Za jedan dio uplata gotovine koji je ispod iznosa obaveznog za dokazivanje, prilagane su izjave bankama da je riječ o štednji, dok za najveći dio uplata ispod 15.000 eura nije dostavljana nikakva dokumentacija o porijeklu novca”, piše u obavještenju SFOP-a, koje je u junu 2021. godine dostavljeno SDT-u.


Foto: Libertaspress/Savo Prelević


Detaljnom analizom svih uplata i isplata članova porodice Stanaj, policija je utvrdila da su na svoje račune uplatili više od 3,1 milion eura, a isplatili 2,2 miliona.


U uplatama je prednjačio Sander Stanaj sa 871 hiljadom eura, a u isplatama Nuo Stanaj sa skoro 484 hiljade eura.


“Analize ukazuju na sumnju da od deponovanja ukupne gotovine kod svih članova porodice Stanaj, veći dio uplata od približno 2,5 miliona može poticati od novca koje je Roko Stanaj podigao po isplatnim listićima kod NLB banke, dok su Stanaji 488 hiljada pravdali raznim ugovorima. S obzirom na sumnju da deponovana gotovina od 2,5 miliona na računima svih članova porodice Stanaj, može poticati od novca koje je Roko Stanaj podigao kod NLB banke, postoji sumnja da novac koje je Sander Stanaj deponovao na svoj račun - 2,1 milion eura i to pravdao očevim isplatnim listićima, nije novac Roka Stanaja jer je taj novac već jednom upotrijebljen”, piše u dopisu policije upućenom SDT-u.Limitiranim uplatama do 360 hiljada eura


Tužilaštvo je tražilo od policije da ispita porijeklo 835 hiljada eura, deponovanih na računu Sandera Stanaja, ne računajući 2,1 milion koji je pravdao očevim isplatnim listićima.


Od tih 835 hiljada, policija je, navodno, utvrdila da je porijeklo 410.000 eura bilo opravdano, a da se 65.450 eura odnosilo na ličnu ušteđevinu.


“Za ostatak deponovanog novca u iznosu od 360 hiljada eura, nema dokumentacije o porijeklu novca, jer je Sander Stanaj nije dostavljao”, piše u spisima policije, koje su poslali tužilaštvu.Stanaj je taj novac uplatio u više navrata i u iznosima manjim od 15 hiljada eura, koliko je limit do kojeg uplatilac nije dužan da dostavlja dokaz o porijeklu.


Tako je, pored ostalog, u februaru 2020. godine, na šalteru jedne od crnogorskih banaka, na svoj račun uplatio ukupno skoro 86 hiljada eura u šest transakcija.


Foto: pixabay.com


“Prvog dana februara uplatio je 14.300 eura, 4. februara 14.500, 8. februara 14.400, 16. februara 14.800, koliko je uplatio i 19. februara. Šest dana kasnije, 25. februara, uplatio je 13 hiljada eura”, utvrdila je policija kontrolom bankarske dokumentacije.


Mjesec kasnije, Sander Stanaj je, iz dva puta, uplatio još ukupno 28.500 eura.Samo Rafaela imala auto na svoje ime


Policija je obavijestila SDT da u julu 2021. godine Sander Stanaj nije imao registrovana vozila na svoje ime, kao ni Simon, Nuo, Ljubo, Maja, Stefan, Violeta, Danijela, ni Đusta.


Za razliku od njih, jedini član kontrolisanih članova familije Stanaj, na čije ime je bilo registrovano ime u julu 2021. bila je Rafaela Stanaj.


Na nju se tada vodio “Audi A6 50 TDI Quattro” iz 2018. godine. Približna cijena takvog novog 90 hiljada eura.


Plovilima je, u julu 2021. godine, zvanično raspolagao jedino, tada dvadesetpetogodišnji Stefan Stanaj, na čije ime su bili registrovani gliser BWA iz 2007, vrijedan 6.000 eura i skoro pet hiljada eura jeftiniji čamac, proizveden 2011. godine.Stefan Stanaj je, ujedno, jedini kontrolisani član porodice Stanaj, čije ime je pronađeno u evidencijama partnerskih službi crnogorske policije. Ostalih Stanaja, shodno odgovorima službi na Kipru, u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Albaniji, nema u evidencijama banaka.


“Stefan Stanaj je povezan sa albanskom kompanijom “Plus International” Shpk, kojom upravlja i čiji je vlasnik. Pregledom baza podataka utvrdili smo da je on u maju 2017. godine deponovao 10.000 eura na svoj račun kod Credins banke. Krajem aprila 2021. godine, deponovao je 18.310 eura na svoj račun kod Union banke. Istog mjeseca je evidentirana njegova kupovina džet skija za 9.500 eura od albanskog državljanina A.D”, piše u odgovoru FOS Albanije.Izdvojeno

Vijesti
Card banner

Katnić i Lazović u Spužu još tri mjeseca

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Sud obustavio postupak protiv Brđanina jer je skupštinski odbor zakasnio sa zahtjevom

12/07/2024

Vijesti
Card banner

Mašović osumnjičen da je oštetio budžet Andrijevice za 36.000 eura

12/07/2024

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.

USA flagUSA Embassy logo