SPECIJALNO TUŽILAŠTVO OBJEDINILO PREDMETE POVODOM IMENOVANJA GENERALNOG DIREKTORA RTCG

Izbor Raonića stigao u SDT

Foto: Libertaspress/Savo Prelević

Raonić

Autor

Radmila Grbić

28/07/2023

Podijeli vijest:

Specijalno državno tužilaštvo objedinilo je krivični predmet protiv generalnog direktora Radio televizije Crne Gore (RTCG) Borisa Raonića, rukovodioca Pravne službe Želimira Mićovića i advokatice Zorice Đukanović, koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja putem podstrekavanja pojedinih članova Savjeta RTCG sa postupkom, koji se vodi protiv tih članova zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj.


To je danas Libertasu rekao državni tužilac Vukas Radonjić, portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), navodeći da su im oba predmeta proslijeđena iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.
Predsjednik i članovi Savjeta RTCG, Veselin Drljević, Filip Lazović, Naod Zorić, Predrag Miranović i Amina Murić, osumnjičeni su da su, kao javni funkcioneri, odbili izvršenje pravosnažne i izvršne presude i omogućili sticanje protivpravne koristi nezakonito izabranom generalnom direktoru RTCG Borisu Raoniću, dok se na teret Raoniću, Đukanoviću i Mićoviću stavlja da su predsjednika i članove Savjeta na to podsticali.


Raonić je 1. juna ponovo imenovan za generalnog direktora, uprkos pravosnažnoj presudi Višeg suda u Podgorici, shodno kojoj je on već ranije, u avgustu 2021, nezakonito izabran za čelnu poziciju u RTCG jer je bio u sukobu interesa.


Zbog toga je, dva dana kasnije, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici samostalno formiralo predmet.


U trenutku prvog izbora za generalnog direktora RTCG, Raonić je obavljao drugu javnu funkciju u Savjetu Agencije za elektronske medije, što je predstavljalo kršenje Zakona o nacionalnom javnom emiteru.


Sud je tada Savjetu dao dvije pravne preporuke, da raspiše novi konkurs ili da od preostalih kandidata koji su se javili 2021. izabere novog direktora.


Uprkos tome, Savjet RTCG je 1. juna izabrao da ne raspisuje novi konkurs, već su Drljević, kao predsjednik tog savjetodavnog tijela, i članovi, Zorić, Miranović, Mirić i Lazović, ponovo odlučivali između kandidata - Nikole Markovića, Milutina Stijepovića, Srđana Čovića, ali i Borisa Raonića, uprkos upozorenju da on ne smije biti na listi kandidata.


Većinom glasova, Raonić je ponovo izabran za generalnog direktora.


Uoči glasanja, sjednicu je napustila potpredsjednica Savjeta Marijana Camović-Veličković, obrazlažući da ne želi da učestvuje u ponovnom nezakonitom izboru Raonića za direktora.

boris raonić

RTCG

savjet rtcg

želimir mićović

Vukas Radonjić

veselin drljević

filip lazović

naod zorić

amina murić

Izdvojeno

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.
Ambasada

Tel: + 382 20 336 633

Mob.tel: + 382 68 744 025

[email protected]

Bulevar Džordža Vašingtona 78, Podgorica,Montenegro

Rubrike
Impresum
Olivera LAKIĆ

[email protected]

Savo PRELEVIĆ

[email protected]

Radmila GRBIĆ

[email protected]

Aleksandar MATIĆ

[email protected]

Pravila korišćenja

Terms and Conditions

Privacy policy

GDPR

Copyright © 2023 Libertas Press. | All rights reserved. | Made by Oykos Development