AKCIJA EUROPOLA

Uhapšeno 37 ljudi osumnjičenih za šverc droge i oružja

Foto: Europol

Autor

Aleksandar Matić

25/05/2023

Podijeli vijest:

U međunarodnoj operaciji, kojom je koordinirao Europol, uhapšeno je 37 članova opasne kriminalne grupe Zapadnog Balkana, predvođene državljaninom Bosne i Hercegovine (BiH), koja se sumnjiči da je bila uključena u šverc droge i vatrenog oružja širom Evrope, saopštio je danas Europol.Istovremeno, navodi Europol, juče su izvršene racije širom Hrvatske, Slovenije, BiH, Holandije, Italije, Belgije i Njemačke. Ove akcije su koordinisane sa komandnog mjesta u Zagrebu, uz podršku službenika Europola raspoređenih na terenu.


Državljanin Bosne i Hercegovine, koji se sumnjiči da je vođa ovog klana, trenutno služi kaznu od četiri godine zatvora u Italiji.


Istragom je utvrđeno, navode, da je ovaj bosanskohercegovački državljanin nastavio da organizuje kriminalne aktivnosti svog klana iz svoje zatvorske ćelije - vjeruje se da je redovno davao naređenja i uputstva svojim podređenima o pitanjima vezanim za trgovinu drogom i vatrenim oružjem.Pored 37 hapšenja, saopštio je Europol, zaplijenjen je novac u gotovini od 148.000 eura, 18 komada vatrenog oružja - uključujući dva mitraljeza i 2.512 komada municije, 500 grama eksploziva, preko 15 kilograma kokaina, 11 kilograma heroina, tri kilograma amfetamina, sedam kilograma marihuane, 10 kilograma hašiša, uniforme policije i falsifikovana lična dokumenta. 


Pretresene prostorije, u kojima je pronađena zaplijenjena roba, uključuju zatvorsku ćeliju u Belgiji, garažu u Holandiji, te i nekoliko drugih prostorija u Hrvatskoj, Njemačkoj, Sloveniji i BiH.


Foto: Europol


U ovoj međunarodnoj akciji, koju je pomogao Europol, učestvovale su Austrija, Belgija, BiH, Hrvatska, Njemačka, Holandija, Slovenija i Sjedinjene američke države.Ova akcija je nastavak složene istrage koju je vodila Hrvatska u okviru operacije "Balkanski kartel“.


Foto: Europol


Europol je dešifrovao tri šifrovana komunikaciona alata koje koriste kriminalci – Enkročet, Skaj i Anom, te na taj način dobio više podataka o ovoj kriminalnoj grupi.

Skaj

Enkročet

Europol

Anom

BiH

Šverc

šverc droge

šverc oružja

hapšenje

Izdvojeno

Ovaj projekat finansira Ambasada SAD u Podgorici. Mišljenja, nalazi, zaključci ili preporuke koji su ovdje izneseni su stav autora i ne odražavaju nužno stav Stejt dipartmenta/Vlade SAD.
Ambasada

Tel: + 382 20 336 633

Mob.tel: + 382 68 744 025

redakcija@libertaspress.me

Bulevar Džordža Vašingtona 78, Podgorica,Montenegro

Rubrike
Impresum
Olivera LAKIĆ

olivera.lakic@libertaspress.me

Savo PRELEVIĆ

savo.prelevic@libertaspress.me

Radmila GRBIĆ

rada.grbic@libertaspress.me

Vlasnička struktura i osnivači
Pravila korišćenja

Terms and Conditions

Privacy policy

GDPR

Copyright © 2023 Libertas Press. | All rights reserved. | Made by Oykos Development